Криохирургията като лечение на шийката на матката

Какво е криохирургия?

Криохирургията е процедура, при която се използва замразяващ газ (течен азот) за унищожаване на предракови клетки на шийката на матката. Шийката на матката, най -ниската част на утробата или матката, се отваря във влагалището. Когато тези нездравословни клетки бъдат унищожени, тялото може да ги замени с нови, здрави клетки.

Криохирургията, понякога наричана „крио“ или „криотерапия“, се използва и за лечение на някои болести, предавани по полов път (ППБ), като генитални брадавици.

Научете повече: Криохирургия »

Криохирургията се извършва в кабинета на Вашия лекар, докато сте будни. Процедурата обикновено отнема около 10 минути.

Как да се подготвя за криохирургия?

Посъветвайте се с Вашия лекар дали можете да вземете болкоуспокояващо без рецепта преди процедурата, за да намалите спазмите по време на криохирургия. Процедурата може да накара някои жени да се чувстват замаяни, така че е добра идея да уговорите някой да ви откара до вкъщи. Не забравяйте да донесете менструална подложка в кабинета на лекаря със себе си. Водното отделяне е често срещано след тази процедура.

Как се извършва криохирургията?

Когато пристигнете за срещата си, медицинска сестра или техник ще ви даде болнична рокля и ще ви инструктира да се съблечете от кръста надолу. След това ще легнете на масата за изследване с крака в стремена, все едно че получавате обикновена цитонамазка.

След това лекарят ще постави спекулум във вагината ви, за да разпространи вагиналните стени. Те могат също така да изследват шийката на матката ви с устройство, наречено колпоскоп. Това позволява по -добра визуализация, за да се гарантира, че всички анормални клетки са идентифицирани.

След това Вашият лекар ще постави инструмент, наречен криозонд, във Вагината и ще го притисне към шийката на матката. Азотният газ при температура от около -50ºC/-58ºF охлажда метала и създава „ледена топка“ на шийката на матката. Ледената топка убива анормалните клетки. По време на тази част от процедурата може да почувствате студени тръпки или спазми.

За най -добри резултати Вашият лекар ще държи криозондата срещу шийката на матката в продължение на три минути. След това те ще го премахнат за около пет минути, за да позволят размразяване, и след това ще повторят процедурата.

Как да се грижа за себе си след криохирургия?

Вашият лекар ще назначи мазка за три до шест месеца след процедурата, за да се увери, че анормалните клетки са унищожени и не са се повторили. Може да се наложи да се проследявате ежегодно или по -често след това. Според Планирано родителство, криохирургията има успех от около 85 до 90 процента. Ако анормалните клетки все още присъстват след три до шест месеца, Вашият лекар може да препоръча различна гинекологична процедура.

Като цяло ще можете да се върнете към обичайните си дейности веднага щом криохирургията приключи. Вашият лекар ще Ви помоли да не се душ, да използвате тампони или да правите вагинален полов акт в продължение на две до три седмици след криохирургията. Това дава време на шийката на матката да се излекува.

Ако приемате противозачатъчни, продължете да ги приемате по график.

Първите седмица или две след криохирургията може да забележите воднисто или кърваво вагинално течение. Не се тревожете. Това е начинът на тялото ви да се освободи от стари, мъртви клетки.

Какви са рисковете от криохирургията?

Най -честият риск от криохирургия са леки спазми по време на процедурата.

Веднага след криохирургията някои жени изпитват замаяност при изправяне. Уведомете Вашия лекар или медицинска сестра, ако това се случи с Вас. Няколко минути почивка трябва да облекчат този симптом.

Някои редки усложнения на криохирургията включват:

  • обилно вагинално кървене
  • инфекция
  • припадък
  • обостряне на съществуваща тазова инфекция
  • замразени изгаряния на влагалището

Процедурата Ви излага на лек риск от кървене и инфекция, тъй като чужди предмети се вкарват във влагалището. Свържете се с Вашия лекар или отидете в спешното отделение, ако получите някой от следните симптоми:

  • висока температура
  • втрисане
  • необичайно, неприятно миришещо вагинално течение
  • болка в корема

В редки случаи криохирургията може да причини белези на шийката на матката, известна още като цервикална стеноза. Това състояние може да затрудни забременяването, бременността или раждането вагинално. Ако изпитате това, ще бъдете проследени по -внимателно по време на всяка по -късна бременност. Стенозата на шийката на матката също може да причини повишени спазми по време на нормално менструално кървене.

Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна. Освен ако не вярват, че няма алтернатива, не е разумно да се подлагате на криохирургия на шийката на матката, ако очаквате. В повечето случаи можете да преносите бременността си до края на периода и след това да направите криохирургия.

Предраковите клетки растат бавно. Вашият лекар може да прави редовни прегледи, за да се увери, че няма необичайни промени.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss