Кора от върба: Аспиринът на природата

Какво представлява кората от върба?

Кората от върба, кората на няколко разновидности на върбово дърво, се използва от векове като болкоуспокояващо. Активната съставка в лекарството, направено от кората на върбата, се нарича салицин.

Някои хора използват кората от върба като алтернатива на аспирина, особено тези, които изпитват хронично главоболие или болки в гърба. Кората от върба се използва и в някои продукти за подпомагане на загубата на тегло.

Произхожда от клоните на 2- до 3-годишни върбови дървета. Върбови дървета и храсти растат по целия свят, с изключение на Австралия и Антарктида. Бялата върба и черната върба са две от най-често срещаните върби, които се използват в медицината.

Странични ефекти

Когато се приема умерено, кората от върба не изглежда да има отрицателни странични ефекти. Салицинът в кората на върба се превръща в салицилова киселина. Някои смятат, че това го прави по-мек за стомаха ви, отколкото лабораторно създадения аспирин. Твърде много кора от върба обаче може да причини стомашни спазми и кървене.

Форми и доза кора от върба

Капсули

Кората от върба може да бъде закупена от много аптеки и почти всеки магазин за здравословни храни в прахообразна, капсулирана форма. Препоръчителната доза за облекчаване на болката е 240 милиграма на ден.

Кора

Активната съставка в кората на върбата е салицин, но съпътстващите флавоноиди и растителни частици може да са част от това, което прави кората на върбата ефективна. Поради тази причина някои хора предпочитат всъщност да дъвчат необработената кора на върбата. Трудно е да се определи колко салицин получавате от всяко парче кора, така че към този начин на консумация трябва да се подхожда с повишено внимание.

Течност

Кората от върба може да се намери и под формата на дестилирана тинктура. Приемането на капки или две на ден за облекчаване на болката (до 2 милилитра) може да действа като противовъзпалителен и облекчаващ болката заместител на аспирина.

чай

Някои магазини за здравословни храни продават чай от кора на върба, като го рекламират като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. Накиснете чай от кора на върба за две до три минути в гореща вода. Когато консумирате кора от върба в тази форма, е трудно да се каже колко салицин получавате във всяка порция чай.

Актуални

Кората от върба може да се използва локално. Тъй като не се абсорбира в храносмилателната система, локалната кора от върба е добра алтернатива за тези, които често изпитват стомашни язви. Локалната употреба обаче може да бъде тежка и да причини дразнене на кожата.

Потенциални ползи

Когато се използва при хора с болки в кръста, кора от върба е намерено да бъдат по-ефективни от плацебо в скорошен преглед на билковата медицина. Необходими са категорични данни, които контрастират върбовата кора с традиционния аспирин. Ако обаче търсите алтернатива на аспирина, бихте могли да помислите за върбова кора.

Кората от върба може да се използва и за облекчаване на менструални болки и за сваляне на треска. Салицинът в кората на върба действа по същия начин като аспирина, като намалява възпалението и болката, когато навлиза в кръвта ви. Поради противовъзпалителните свойства на кората на върбата, тя може да бъде особено ефективна в борбата болки в ставите също така.

Потенциални рискове от върбовата кора

Има хора, които не трябва да използват кора от върба. Ако имате алергия към аспирин, е възможно да имате реакция и към кората от върба. Кората на върбата може също да взаимодейства с определени лекарства, като разредители на кръвта и бета-блокери.

Децата и юношите до 16-годишна възраст обикновено не се насърчават да приемат кора от върба по каквато и да е причина. Това се дължи на риска от синдром на Рейе, рядко заболяване, което причинява увреждане на мозъка и черния дроб. Бременните и кърмещите жени също не се препоръчват да приемат каквито и да е лекарства, които съдържат салицилати. Хората с язва на стомаха трябва да бъдат особено внимателни с кората на върбата, по същия начин, по който биха били предпазливи с аспирина, тъй като твърде много може да причини стомашно кървене.

Текущи изследвания

Въпреки че се използва широко, са проведени много малко клинични проучвания, за да се провери ефективността на кората от върба. Предварителни проучвания показват, че има някои ползи за здравето и че някои видове върба съдържат по-високи концентрации на салицин и флавоноиди от други.

В направените проучвания, рисковете и страничните ефектиизглеждат сравнително минимални. И има векове на изучаване и използване на аспирин, който получава активната си съставка от върбовата кора.

За вкъщи

Доказано е, че кората на върба помага за облекчаване на някои леки неудобства. Но са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно как се различава от аспирина. Въпреки че може да бъде ефективна алтернатива на аспирина за някои, говорете с Вашия лекар, преди да изберете да приемате кора от върба.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss