Колко често трябва да сменяте чаршафите си?

Свикнали сме да перем дрехите си, когато кошницата е пълна и се оказваме, че нямаме какво да облечем. Може да избършем кухненския плот, след като измием чиниите, които ще трябва да използваме отново утре. Повечето от нас ще прокарат прах по повърхностите в дома си, когато видимият прах започне да се появява.

Но в края на дългия ден е лесно да паднете в леглото, без да мислите за чаршафите си. И така, колко често трябва да сменяте чаршафите си? Нека разгледаме по-отблизо.

Колко често да сменяте или перете чаршафите

Според анкета от 2012 г. на Националната фондация за сън, 91 процента от хората сменят чаршафите си през седмица. Въпреки че това е общоприето правило, много експерти препоръчват ежеседмично измиване.

Това е така, защото чаршафите ви могат да натрупат много неща, които не можете да видите: хиляди мъртви кожни клетки, прахови акари и дори фекална материя (ако спите голи, което може да бъде от полза по други начини).

Фактори, които налагат по-често миене

Трябва да миете чаршафите си по-често, ако:

 • имате алергии или астма и сте чувствителни към прах
 • имате инфекция или лезия, която влиза в контакт с вашите чаршафи или възглавници
 • прекомерно се потите
 • вашият домашен любимец спи в леглото ви
 • ядеш в леглото
 • лягаш без душ
 • спиш гол

Ами ако не го направиш?

Ако не миете редовно чаршафите си, сте изложени на гъбички, бактерии, цветен прашец и животински пърхот, които обикновено се срещат върху чаршафите и други постелки. Други неща, открити върху чаршафите, включват телесни секрети, пот и кожни клетки.

Това не е задължително да ви разболее. Но на теория може. Може също да предизвика екзема при хора със заболяването или да причини контактен дерматит.

Хората с астма и алергии могат да предизвикат или да влошат симптомите, като спят на мръсни чаршафи. Повече от 24 милиона американци имат алергии. Но дори и да не сте част от тази група, може да изпитате запушен нос и кихане след нощен сън, ако чаршафите ви не са чисти.

Можете също да предавате и заразявате инфекции чрез замърсено бельо, показват резултатите от проучване от 2017 г.

Най-добрият начин за измиване на чаршафи

Препоръчително е да изперете чаршафите и другото спално бельо в гореща вода.

Прочетете инструкциите за грижа на етикета и изперете чаршафите си в най-горещата препоръчителна настройка. Колкото по-гореща е водата, толкова повече бактерии и алергени премахвате.

Също така се препоръчва гладенето на чаршафите след пране.

Поддържайте чаршафите чисти между пранията

Можете да поддържате чаршафите си чисти между прането и да ги запазите чрез:

 • душ преди лягане
 • избягване на дрямка след потна сесия във фитнес залата
 • премахване на грима преди лягане
 • избягвайте нанасянето на лосиони, кремове или масла непосредствено преди лягане
 • не яде и не пие в леглото
 • да държите домашните си любимци далеч от чаршафите си
 • премахване на остатъци и мръсотия от краката или чорапите си, преди да се качите в леглото

Друго спално бельо

Другото спално бельо, като одеяла и завивки, трябва да се пере всяка седмица или две.

Проучване от 2005 г., което оценява замърсяването с гъбички върху спалното бельо, установи, че възглавниците, особено пълните с пера и синтетични материали, са основен източник на гъбички. Тестваните възглавници са на възраст от 1,5 до 20 години.

Възглавниците трябва да се сменят всяка година или две. Използването на протектор за възглавници може да помогне за намаляване на праха и бактериите до минимум.

Завивките могат да издържат от 15 до 20 години, когато се използват с калъф и се перат или почистват редовно.

Малко старание, когато става въпрос за грижа за спалното бельо, може да ви помогне да спите – и да дишате – по-лесно. Макар че понякога може да изглежда като караница, смяната на чаршафите ежеседмично си заслужава усилията.

Ако сте свикнали да миете чаршафите си през седмица, може да помислите да си купите друг комплект, за да можете да ги сменяте, без да правите по-чести прания.

Когато перете чаршафите си, използвайте възможно най-горещата температура.

Използвайте защитни калъфи на възглавниците и следвайте инструкциите за грижа, предоставени от производителя на чаршафите или върху етикетите на спалното бельо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss