Колко често трябва да сменяте подложката си?

Адене Санчес / Getty Images

Американският колеж по акушерство и гинеколози (ACOG) препоръчва да сменяте подложката си поне на всеки 4 до 8 часа, но това е само много общ диапазон.

Колко често сменяте подложката зависи от вашия поток, вида на подложката, която използвате, и това, което се чувствате най-удобно.

Как да разберете кога е време за прясна?

О, ще знаеш.

Подложката трябва да бъде сменена, преди да се напълни. Можете да следите колко се напълва по време на пътуванията си до тоалетната или да го прецените по усещанията. Ако подложката ви се чувства мокра или неудобна, сменете я.

Ключът е да го сменяте достатъчно често, за да избегнете течове или дискомфорт. Или миризма. Да, миризмата на период е истинска.

Там долу е тясно място, където живеят вулвата и подложката, а анусът ви е близък съсед. Потта и бактериите, които така или иначе обикновено са там, могат да доведат до някои доста странни миризми, ако се оставят да престоят достатъчно дълго. Хвърлете кръв от менструация в сместа и тя може да стане доста мокра.

Въпреки че някои миризми – и бактерии – са напълно нормални, най-добре е нещата да се поддържат възможно най-чисти и сухи там долу. Това не само ще помогне при миризми, но и ще намали риска от инфекции.

Всичко това казано, някои подложки са по-дебели и са проектирани да задържат повече кръв от други, което може да ви осигури известна свобода на действие между промените. Инструкциите на опаковката са добро място за начало, ако не сте сигурни.

Колко подложки трябва да използвате на ден?

Добър въпрос. Въпреки това, няма един правилен отговор, защото има няколко фактора, които трябва да вземете предвид, които могат да променят колко ще ви трябват.

Много груба оценка би била четири или пет подложки, ако приемем, че получавате поне препоръчителните 7 часа сън през нощта.

Имайте предвид тези фактори, които може да ви накарат да искате (или трябва) да използвате повече:

  • Упражнение. Потта може да направи нещата по-влажни и миризливи там долу. Освен това, подложките могат да се разместват и мачкат с повече упражнения и има голяма вероятност да се окажете с неудобна подложка след тренировка по пилатес или спин.
  • Горещо време. Прекалено влажното долу не е добре и колкото по-горещо е, толкова повече влага можете да очаквате.
  • Вашите планове. В зависимост от това, което сте планирали за деня, допълнителна смяна на подложката, преди да излезете, може да е добра идея, дори ако подложката ви е все още сравнително суха. Помислете: вечерна среща, следобед на срещи или дълъг полет, когато ставате, за да го промените, не е идеално.
  • Дни с тежък поток. Първите ден или два от менструацията обикновено са най-тежки, така че вероятно ще трябва да се сменяте по-често в тези дни. Същото за всички други тежки дни (които за хора с тежки периоди може да са всеки скапан ден).

Какво ще кажете за една нощ?

Освен ако не спите повече от 12 часа редовно или имате необичайно тежък цикъл (за което определено трябва да говорите с вашия доставчик на здравни услуги), една подложка трябва да е достатъчна.

Можете да благодарите на изобретението на подложките за през нощта за това щадящо съня удобство.

Какъв вид подложка трябва да използвате?

Има почти подложка за всеки поток и ситуация. Предлагат се в различни ширини, дължини и абсорбция, както и със или без крила.

Нека разгледаме по-отблизо разликите:

  • Редовен. Това обикновено се отнася до подложка със средна абсорбираща способност за поток, който попада в средния диапазон между лек и тежък.
  • Макси. Макси подложките са по-дебели. Много хора предпочитат подложките да са възможно най-тънки, но други предпочитат сигурността на по-дебела подложка. Те обикновено поемат среден или силен поток.
  • Супер. Както се досещате от името, супер подложката предлага повече абсорбиране. Те са най-подходящи за първите няколко дни от менструацията или всеки ден, ако имате обилно течение.
  • Тънък/ултра-тънък. Както можете да си представите, тънката или ултра-тънката подложка е значително по-тънка от другите видове. По-дебели са от подплата, но не много. Те обикновено са най-добри за светлинни дни или в края на менструацията.
  • стройна. Отново името казва всичко. Тези подложки са по-тесни от другите видове, което ги прави по-добри за по-тесните дръжки на по-оскъдните скиви или хора, които носят по-малък размер дрехи.
  • През нощта. Това са кралицата на подложките. Те обикновено са по-дълги и по-тънки от другите стилове, а някои марки са по-широки отзад – всичко това в името на защитата на бельото и чаршафите ви от течове през нощта. Те също така имат крила, които представляват клапи от допълнителен материал, които се увиват около страните на чатала на долните ви гащи за допълнителна защита от изтичане. Гениално, наистина.

Това обхваща основите, но има всякакви вариации на тях, като ароматизирани и неароматни, дълги и къси, и крила или без крила.

Тогава имате продукти за фитнес, тийнейджъри и дори подложки в различни размери от изключително малки до изключително големи. За да уточним, това са за различни размери бельо, а не за размери на вулвата.

Може ли да получите синдром на токсичен шок от прекалено дълго носене на подложка?

не. Рискът от развитие на синдром на токсичен шок (TSS) е свързан с употребата на тампони и други продукти за менструация, които се поставят във влагалището, като менструални чаши и дискове.

Всъщност експерти Препоръчвам използвайте подложки вместо тампони или поне заменете тампона си с подложка за една нощ, за да намалите риска.

Не е нужно да се притеснявате за TSS, когато носите подплънки, но са възможни други инфекции, ако не практикувате подходяща хигиена на периода.

Уловената влага осигурява среда за размножаване на бактерии и гъбички, а носенето на подложка твърде дълго може да доведе до инфекция, включително инфекция с дрожди.

Влажната подложка и триенето също могат да причинят дразнене или страховития обрив и да ви направят по-податливи на инфекция.

Долния ред

Сменяйте подложката си толкова често, колкото е необходимо, за да останете суха и чиста, и очаквайте нуждите ви да се променят през целия период. Добра идея е да имате няколко различни подложки с различна абсорбция, за да посрещнете приливите и отливите на вашия, добре, поток.


Адриен Сантос-Лонгхърст е базирана в Канада писателка и автор на свободна практика, която е писала подробно за всички неща, свързани със здравето и начина на живот в продължение на повече от десетилетие. Когато не е затънтена в бараката си за писане, изследвайки статия или интервюира здравни специалисти, може да бъде намерена да се разхожда из плажния си град със съпруг и кучета на теглене или да се плиска из езерото, опитвайки се да овладее дъската за гребло.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss