Колко пъти трябва да какате на ден?

редовен ли си?

Изпразването на червата е необходимост в живота. Те ви позволяват да изпразните отпадъците от вашата диета през червата. Докато всички хора правят движения на червата, честотата варира значително.

Някои изследователи посочват, че от три изхождания на ден до три на седмица могат да бъдат нормални. Понякога консистенцията на изпражненията на човек може да бъде по-значим показател за здравето на червата от честотата. Въпреки това, ако човек не ака достатъчно често или твърде често, и двете могат да причинят сериозни здравословни проблеми.

Колко пъти на ден трябва да какате?

Няма общоприет брой пъти, когато човек трябва да ака. Като общо правило, акането от три пъти на ден до три пъти седмично е нормално. Повечето хора имат редовен модел на червата: те ще акат приблизително същия брой пъти на ден и по същото време на деня.

Според проучване сред повече от 2000 участници, проведено от Healthline, респондентите съобщават за следните модели на червата:

  • Почти 50 процента от хората какат веднъж на ден. Други 28 процента съобщават, че ходят два пъти на ден. Само 5,6% съобщават, че ходят само веднъж или два пъти седмично.
  • Повечето респонденти (61,3 процента) съобщават, че средното им движение на червата е било сутрин. Други 22% съобщават, че отиват следобед, докато само 2,6% какят много късно през нощта.
  • Близо 31 процента от респондентите съобщават, че консистенцията на изпражненията им е подобна на тази на наденица или змия, с гладка и мека консистенция.

Какво може да повлияе на това колко често какате?

Няколко фактора могат да повлияят на това колко и колко често какате. Те могат да включват:

Диета

Както разтворимите, така и неразтворимите фибри под формата на пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове могат да добавят обем към изпражненията ви, насърчавайки движението на червата. Ако нямате значително количество от тези храни в диетата си, може да не изкачате толкова редовно.

Течностите също така правят изпражненията по-меки и по-лесни за преминаване. Ето защо много лекари препоръчват увеличаване на приема на течности, ако често страдате от запек.

възраст

Колкото повече остарявате, толкова по-вероятно е да имате запек. Това се дължи на редица фактори, включително намалено движение на стомаха, което насърчава храносмилането, намалена подвижност и приемане на повече лекарства, които могат да забавят здравето на червата.

Ниво на активност

Перисталтиката е вътрешното движение на червата, което придвижва усвоения хранителен материал напред, за да бъде елиминиран като изпражнения. Можете да подпомогнете това движение чрез физическа активност, като ходене или участие в други форми на упражнения.

Хронично или остро заболяване

Някои хронични заболявания, като възпалително заболяване на червата (което включва болестта на Crohn и улцерозния колит), могат да причинят засилени епизоди на изхождане, последвани от периоди на запек.

Остри заболявания, като вирусен гастроентерит (стомашен грип) или нараняване, което изисква да приемате лекарства за болка, които забавят чревната дейност, могат да причинят промени в моделите на движение на червата.

Какво означава консистенцията на изпражненията ви?

Когато става въпрос за нормални движения на червата, консистенцията на изпражненията може да бъде фактор в допълнение към честотата. Изпражненията трябва да са меки и относително лесни за преминаване. Най-често те приличат на змия или наденица, защото отразяват вътрешността на червата. Най-общо казано, изпражненията трябва да са кафяви поради разпадането на червените кръвни клетки в тялото.

„Разхлабени“ или воднисти изпражнения могат да показват, че имате някакво храносмилателно дразнене и изпражненията преминават през червата ви твърде бързо, за да станат обемисти. Това може да се превърне в проблем не само защото трябва да ходите по-често, но и защото тялото ви няма да абсорбира толкова много хранителни вещества от изпражненията.

Обратно, твърдите изпражнения могат да бъдат много трудни за преминаване. Те могат да причинят затруднения при акане, което може да доведе до хемороиди и да доведе до задържане на изпражненията в червата ви.

Кога трябва да посетите лекар относно честотата на изхождане?

Независимо дали поради заболяване или промени в дейността или диетата, всеки изпитва промяна в изхожданията от време на време. Въпреки това промените, които продължават повече от седмица, могат да бъдат причина за безпокойство.

Има и някои симптоми, които показват, че трябва да потърсите спешна медицинска помощ. Те включват:

  • кръв в изпражненията, които могат да изглеждат червени или черни и имат консистенция на утайка от кафе

  • повръщане на кръв, повръщане, подобно на смляно от кафе, или нещо, което изглежда като изпражнения
  • липса на движение на червата за повече от три дни
  • силна, пронизваща болка в корема

Ако редовно имате проблеми със запек, изпражнения или диария, трябва да посетите Вашия лекар. Вашият лекар вероятно ще вземе медицинска история и ще прегледа лекарствата, които приемате, за да определи дали някое от тях може да допринесе за запек или диария. Те могат също да препоръчат промени в начина на живот и диетата, които биха могли да насърчат редовността на червата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss