Колко дълго ще останат следи от Percocet в урината ви?

Следи от Percocet обикновено остават в урината ви за един ден – максимум 4 дни – въз основа на метода на изследване и други фактори.

Percocet е лекарство, което хората приемат за облекчаване на болката. Той включва комбинация от ацетаминофен (парацетамол) и оксикодон с незабавно освобождаване, опиоид. Опиоидите могат да останат откриваеми в урината ви за максимум 4 дни.

Хората често могат да злоупотребяват с Percocet, тъй като той съдържа оксикодон. Това може да бъде силно пристрастяване и потенциално вредно лекарство. Това може да доведе до положителен тест за употреба на опиати.

Тестовете на урината могат да открият опиоиди като оксикодон за около 4 дни след последната ви доза, но може да отнеме по-малко време на лекарството да си проправи път от вашата система.

Колко дълго може да се открие чрез тестове за наркотици?

Тестовете за наркотици не тестват специално за Percocet, но повечето тестове за наркотици включват панел за оксикодон или опиоиди. Малко вероятно е лекар да ви тества за ацетаминофен, като се има предвид, че той не води до навик.

В зависимост от метода на тестване, опиоидите в Percocet могат да бъдат откриваеми до 90 дни.

Урина

Тестовете за урина са един от най-разпространените начини за тестване за наркотици, отчасти защото е рентабилен и лесен за извършване.

За оксикодон с незабавно освобождаване прозорецът на откриване може да продължи 1 до 1,5 дни. Някои източници обаче предполагат, че оксикодон може да се открие в урината до 4 дни след като приемете Percocet.

слюнка

Оксикодон обикновено се открива в слюнката в продължение на 1 до 2 дни след като приемете Percocet.

Кръв

Оксикодонът с незабавно освобождаване, който е в Percocet, може да бъде открит в кръвта ви до 24 часа след употреба, но може да бъде неоткриваем само за няколко часа.

коса

Тестовете за космени фоликули могат да открият следи от опиоиди за до 90 дни след като приемете Percocet.

Химикалите в лекарствата могат да се придвижат до космените фоликули през малките кръвоносни съдове в скалпа. Като такива, лекарите могат да използват сегмент от косата близо до скалпа, за да открият лекарства месеци след като сте ги приели.

Колко време отнема разграждането (метаболизирането) на Percocet?

Времето, необходимо на Percocet да изчисти вашата система, зависи от много фактори, като индивидуалния ви метаболизъм, състоянието на черния ви дроб и колко Percocet сте приели.

Първо, нека разгледаме средния полуживот на Percocet. Във фармацевтиката полуживотът на лекарството е времето, необходимо на тялото ви да изчисти половината от лекарството.

Оксикодонът с незабавно освобождаване има среден полуживот от около 3,2 часа, докато ацетаминофенът има среден полуживот от 2 до 3 часа.

Може да отнеме няколко полуживота – обикновено около пет полуживота – за да изчистите лекарството от вашата система. Като такъв, на тялото ви може да отнеме около 16 часа, за да елиминира Percocet, след като го приемете.

Това обаче не означава, че Percocet не може да бъде открит чрез тест за наркотици – само че ефектите ще изчезнат около 16 часа след като го приемете.

Какви фактори влияят върху това колко дълго остава Percocet във вашата система?

Някои фактори могат да повлияят на това как тялото ви метаболизира Percocet.

Тези фактори включват:

  • Възраст: Колкото по-възрастни сте, толкова повече време може да отнеме на оксикодон да изчисти системата ви. Изследванията показват, че концентрациите на оксикодон в кръвта могат да бъдат с 15% по-високи при хора на възраст над 65 години, отколкото при млади възрастни.
  • Пол: Концентрацията на оксикодон в кръвта може да бъде до 25% по-висока при жените, отколкото при мъжете, но не е ясно защо.
  • Бъбречна и чернодробна функция: Вашите бъбреци и черен дроб помагат на тялото ви да метаболизира лекарствата. Ако имате бъбречни или чернодробни заболявания, ще отнеме повече време, за да изчистите оксикодон от вашата система.
  • Продължителност на употреба: Когато приемате оксикодон редовно, той може да се натрупа в мастните тъкани на тялото ви, което означава, че може да отнеме повече време, за да изчистите системата си.

Други лекарства също могат да повлияят на това как тялото ви метаболизира Percocet. Вашето тяло елиминира оксикодон по път, наречен цитохром P450 3A (CYP3A). Някои лекарства засягат CYP3A, което означава, че ще отнеме повече време на тялото ви да разгради оксикодон.

Хората трябва да избягват смесването на тези лекарства – които могат да включват макролидни антибиотици, азолни противогъбични средства и протеазни инхибитори – с оксикодон, тъй като това може да причини сериозни странични ефекти.

Има ли нещо, което можете да направите, за да метаболизирате Percocet по-бързо?

Не. Начинът, по който тялото ви метаболизира Percocet, е предимно извън вашите ръце.

Пазете се от съвети в интернет, които предлагат пиене на галони вода, за да получите отрицателен тест за Percocet. Пиенето на големи количества вода за кратко време може да бъде вредно — дори животозастрашаващо.

Няма надеждни начини да освободите системата си от Percocet по-бързо. Ако изпитвате странични ефекти, опитайте се да запомните, че те няма да продължат вечно.

Ако имате лоша реакция към Percocet или изпитвате интензивни странични ефекти, помислете дали да не отидете в спешното отделение.

Долния ред

Следи от Percocet обикновено остават в урината Ви за около ден. Въпреки това, някои източници предполагат, че можете да откриете оксикодон до 4 дни след приема на Percocet.

Ако изпитвате интензивни странични ефекти от приема на Percocet, потърсете спешна медицинска помощ.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss