Колко дълго обикновено живеят хората с рак на жлъчния мехур?

Степента на преживяемост при рак на жлъчния мехур зависи от стадия на рака по време на диагнозата. В Съединените щати комбинираната 5-годишна относителна преживяемост във всички стадии (локална, регионална и далечна) е 19%.

Ракът на жлъчния мехур е рядка и агресивна форма на рак. Ранната диагноза е необичайна, което води до ниски нива на обща преживяемост.

Въпреки това, много фактори, като възраст, отговор на лечението и цялостно здраве, могат да повлияят на оцеляването и възможностите за лечение на някой с рак на жлъчния мехур.

В тази статия ще разгледаме по-подробно процентите на преживяемост при рак на жлъчния мехур и факторите, влияещи върху тези проценти.

Бързи факти

 • Ракът на жлъчния мехур е рядко заболяване, при което раковите клетки се намират в тъканите на жлъчния мехур.
 • Ракът на жлъчния мехур е 23-ият най-често срещан рак в света.
 • Средната възраст на диагнозата рак на жлъчния мехур е 72.
 • В Съединените щати ракът на жлъчния мехур е 3 до 4 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.
 • Американското дружество за борба с рака оценява това 12 200 нови случая на рак на жлъчния мехур ще бъде диагностициран през 2023 г.

Какви са процентите на преживяемост при хора с рак на жлъчния мехур?

Степента на преживяемост при рак на жлъчния мехур зависи от стадия на рака, когато е диагностициран. Тъй като ракът на жлъчния мехур често се диагностицира в по-късните етапи, общата относителна 5-годишна преживяемост обикновено е ниска.

Много фактори обаче влияят на степента на оцеляване. Например, процентите са много по-високи за рак на жлъчния мехур, който все още не се е разпространил извън жлъчния мехур.

Американското онкологично дружество използва SEER база данни за проследяване на относителните нива на оцеляване в Съединените щати. Тази база данни групира рака на жлъчния мехур в три категории въз основа на това колко далеч се е разпространил:

 • Локализиран: Не е доказано, че ракът се разпространява извън жлъчния мехур.
 • Регионален: Ракът се е разпространил от жлъчния мехур до близките лимфни възли или структури.
 • Дистанционно: Ракът се е разпространил в други области на тялото, като белите дробове.

Въз основа на тези категории, по-долу са относителна 5-годишна преживяемост за рак на жлъчния мехур. Данните се изтеглят от Национални институти по здравеопазване диагнози рак на жлъчния мехур в Съединените щати между 2011 и 2017 г.:

ГЛЕДАЧ стадий на рак 5-годишна относителна преживяемост
локализиран 66%
регионален 28%
отдалечен 2%
всички етапи комбинирани 19%

Тези числа се отнасят само за стадия на рака, когато е бил диагностициран за първи път. Те не вземат предвид индивидуални фактори като възраст, цялостно здраве и отговор на лечението.

Хората с рак днес често имат по-добра перспектива от сегашните числа. Това се дължи на подобрените лечения и цялостното по-добро разбиране на рака.

Какво е относителна преживяемост?

Относителният процент на преживяемост ви дава представа за това колко дълго някой със специфично заболяване може да живее след диагнозата в сравнение с някой без това заболяване.

Например, 5-годишна относителна преживяемост от 19% означава, че някой с това заболяване е с 19% по-голям шанс да живее 5 години, отколкото някой без това състояние.

Какви фактори влияят върху степента на преживяемост при хора с рак на жлъчния мехур?

Много фактори влияят върху процента на преживяемост при рак на жлъчния мехур. Тези фактори включват:

 • Възраст: По-младите хора обикновено имат по-добра перспектива.
 • Стадий на рак при диагностициране: The по-рано ракът е диагностициран, толкова по-вероятно е да бъде лекуван.
 • Къде се е разпространил ракът: Резултатът се подобрява, ако ракът остане локализиран.
 • Отговор на лечението: Доколко вашият рак реагира на лечението влияе върху цялостната перспектива.
 • Общо здраве: Хората с по-малко здравословни усложнения може да имат подобрена перспектива.

Лечим ли е ракът на жлъчния мехур?

Ако ракът на жлъчния мехур е диагностициран в ранен стадий и преди да се е разпространил, може да е лечимо. Това ще изисква операция за пълно отстраняване на тумора, вероятно последвана от химиотерапия и лъчева терапия.

Тъй като ракът на жлъчния мехур често не се диагностицира до по-късен етап, лечението често е насочено към овладяване на симптомите и подобряване на качеството на живот.

Колко бързо прогресира ракът на жлъчния мехур?

Ракът на жлъчния мехур обикновено се развива за период от 5 до 15 години. Често през това време няма забележими симптоми.

След като се развие, ракът на жлъчния мехур се счита за агресивен рак и често се разпространява бързо. Важно е да започнете лечението възможно най-скоро след диагностицирането, за да предотвратите по-нататъшното му разпространение.

Ракът на жлъчния мехур рядко се диагностицира в ранните стадии, което затруднява ранното и ефективно лечение. Това е така, защото жлъчният мехур е разположен дълбоко в тялото, което прави малките тумори трудни за откриване. Освен това няма убедителни кръвни или други тестове, които могат да се използват за ранно откриване.

Когато ракът на жлъчния мехур се открие рано, той обикновено се открива по време на несвързани изследвания или процедури.

След като ракът започне да се разпространява, той обикновено започва с лимфните възли или близките органи, като панкреаса, жлъчните пътища или черния дроб.

Симптоми на рак на жлъчния мехур

Ракът на жлъчния мехур обикновено няма симптоми, но ако симптомите са налице, те могат да включват:

 • болка в корема
 • жълтеница
 • гадене и повръщане
 • бучки от дясната страна на корема
 • треска
 • тъмна урина
 • мазни или светло оцветени изпражнения

Ракът на жлъчния мехур е рядък, агресивен рак, който обикновено не се диагностицира в ранните си стадии. Когато се диагностицира рано, често се открива по време на други несвързани тестове или процедури.

Етапът, в който се диагностицира ракът, значително влияе на преживяемостта на хората с рак на жлъчния мехур.

Докато общата 5-годишна преживяемост е ниска при рак на жлъчния мехур, много фактори могат да повлияят на перспективите на човек. Възрастта, отговорът на лечението и цялостното здравословно състояние играят важна роля в перспективите на хората с рак на жлъчния мехур.

Благодарение на подобрените лечения и по-доброто разбиране на рака, хората с рак днес често имат по-добро бъдеще от сегашните числа.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss