Колко време трябва да чакате между операцията на катаракта на всяко око?

Ако имате катаракта и на двете очи, вашият очен лекар ще реши кое око да коригира първо с операция. Обикновено ще трябва да изчакате между 1 седмица и 1 месец, преди да можете да се подложите на операция на катаракта на другото око.

медицински прегледи на мъж след операция на катаракта
Луис Алварес/Гети изображения

Катарактата е мътна област, която се образува с течение на времето и покрива прозрачната леща на окото ви. Промените в съдържанието на вода в лещата, натрупването на пигмент и трансформираните епителни клетки на лещата допринасят за развитието на катаракта.

Катарактата е естествена част от стареенето, но може да се случи и при по-млади хора. В крайна сметка катарактата изисква хирургично лечение, за да запазите зрението си.

Операцията на катаракта има много висок процент на успех: 95% от хората виждат подобрение на зрението си след възстановяване.

Хората с катаракта и на двете очи ще трябва да се подложат на отделни процедури за всяко око. Не е стандартна практика да се извършва операция на катаракта и на двете очи, известна още като двустранна операция на катаракта, наведнъж.

Научете повече за катарактата.

Какво е минималното време, което трябва да изчакате между операцията на катаракта?

Ако имате катаракта и на двете очи, едното око обикновено ще бъде по-лошо от другото. Вашият лекар ще определи кое око да се обърне първо, вместо да прави и двете операции в един и същи ден.

След първата операция на катаракта ще трябва изчакайте около месец преди да получите отстраняване на катаракта от другото око, според Националния очен институт. Това има за цел да гарантира, че винаги имате някакво ниво на зрение, както и Вашият лекар да наблюдава окото Ви, докато се възстановява от процедурата.

Някои хора могат да чакат години преди операцията на второто око, така че времето за изчакване ще зависи от това доколко вашите катаракти в момента засягат зрението ви.

Какво е типичното време за възстановяване след операция на катаракта?

Отнема до 8 седмици за да може окото ви да се излекува напълно от операция на катаракта.

Това не означава, че ще имате нарушено зрение през цялото време, докато се лекувате. Ще можете да се върнете у дома в деня на операцията, докато носите предпазна подложка или превръзка срещу окото си през първия ден. След ден или два болката и дискомфортът трябва да започнат да изчезват.

Може да се наложи да носите предпазен щит за очите през следващите няколко дни и да избягвате напрегнати упражнения и докосване на окото поне една седмица.

Също така ще искате да избягвате шофиране, използване на контактни лещи и носене на грим за очите, докато не получите всичко ясно от Вашия лекар. Освен това ще трябва да почиствате очите си със специални капки през първите няколко седмици, за да предотвратите инфекция.

След операцията ще ви е необходим очен преглед, за да видите дали е била ефективна за подобряване на зрението ви. Може също така да ви бъде дадена нова рецепта за очила.

Какви са възможните усложнения при операция на катаракта?

Рискът от усложнения при операция на катаракта е нисък. Всяка хирургична процедура обаче крие някои рискове. Възможните усложнения от операция на катаракта включват:

  • замъглено зрение
  • двойно виждане
  • загуба на зрение
  • отлепване на ретината
  • рядка инфекция, наречена ендофталмит
  • алергични реакции към анестезия
  • вторична катаракта

Каква е вашата перспектива, ако имате операция на катаракта и на двете очи?

Операцията на катаракта има много установени предимства. Получаването на тази коригираща процедура може да ви помогне да виждате по-ясно – потенциално намалявайки риска от падане, помагайки ви да разпознавате по-добре приятели и любими хора и много повече.

Няма много изследвания, анализиращи хора, които получават операция на катаракта и на двете очи, спрямо тези, които получават операция само на едното око. Въпреки това, шансовете за подобряване на зрението ви от всяка операция са приблизително еднакви: 9 от 10 души изпитат подобрение на зрението си.

Ако трябва да получите операция на катаракта и на двете очи в рамките на една и съща година, опитайте се да ги планирате толкова близо едно до друго, колкото позволява вашият очен лекар. А Проучване от 2021 г от 585 422 души в Тайван са посочили, че операцията на двете очи в рамките на 3 месеца изглежда има полза за психичното здраве.

Хората, които са имали операции на катаракта и на двете очи, също могат да имат по-нисък риск от падане, според a Проучване от 2022 г хора в Австралия.

Често задавани въпроси

Защо не можете да оперирате катаракта и на двете очи едновременно?

В непосредствените часове след възстановяване от операция на катаракта ще трябва да държите засегнатото око покрито. Като насрочите операциите с интервал от няколко седмици, ще имате зрение с едното око.

Рядък, но сериозен риск от операция на катаракта и на двете очи едновременно е възможността от инфекция и на двете очи. Инфекцията по време на рутинна операция на катаракта, наречена ендофталмит, не е честа. По време на двустранна операция на катаракта обаче съществува риск от разпространение на инфекцията в другото око.

Ендофталмитът може да доведе до сериозни усложнения. Въпреки това може да се предотврати чрез операция на катаракта на всяко око по различно време.

Можете ли да видите след операция на катаракта?

През първите няколко часа след операцията може да почувствате замъглено зрение в оперираното око. Зрението ви постепенно ще се възстанови в часовете и дните след това.

За 95% на хората зрението ще бъде по-ясно, след като окото е напълно излекувано от операция на катаракта.

Винаги ли се нуждаете от операция на катаракта и на двете очи?

Не. Катарактата често прогресира бавно или с неравномерна скорост. Вашият очен лекар може да ги открие рано или може да не ги забележите, докато зрението ви не се замъгли и не повлияе на живота ви.

Може да се наложи да имате операция на катаракта след години, преди зрението на другото око да стане проблем. Някои хора, които получават една операция на катаракта, откриват, че зрението им се подобрява толкова много, че не е необходимо да се подлагат на операция на другото око.

Лекарите обикновено избягват извършването на двустранна операция на катаракта по едно и също време по две причини: за да предотвратят риска от очна инфекция и за да се уверят, че можете да виждате с едното око по време на възстановяване.

Въпреки че рискът от тежка очна инфекция е нисък по време на операция на катаракта, това може да се случи. Извършването на операция на катаракта при различни видове намалява риска от разпространение на инфекцията в другото око.

В допълнение, вашето зрение в оперираното око ще бъде временно замъглено след операцията. Извършването на операции за разделяне означава, че ще можете да виждате с другото око по време на възстановяването. Това може да помогне за намаляване на вашия дискомфорт и риска от възможни усложнения, като падане или други наранявания.

Работете с вашия лекар, за да определите графика за вашата операция на катаракта. Времето между операциите на катаракта на всяко око обикновено е между 1 седмица и 1 месец.

Катарактата обикновено не напредва с еднаква скорост и в двете очи и операцията на катаракта може да бъде планирана отделно, тъй като симптомите прогресират във всяко око.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss