Колики и плач

Какво представляват коликите?

Коликите са, когато иначе здравото ви бебе плаче по три или повече часа на ден, три или повече пъти седмично, в продължение на поне три седмици. Симптомите обикновено се появяват през първите три до шест седмици от живота на вашето бебе. Приблизително едно на всеки 10 бебета изпитва колики.

Постоянният плач на вашето бебе може да причини стрес и тревожност, защото изглежда нищо не го облекчава. Важно е да запомните, че коликите са само временно здравословно състояние, което обикновено се подобрява от само себе си. Обикновено това не е признак на сериозно медицинско състояние.

Трябва да се обадите на педиатъра на вашето бебе възможно най-скоро, ако симптомите на колики се комбинират с други симптоми като висока температура или кървави изпражнения.

Симптоми на колики

Вашето бебе вероятно има колики, ако плаче поне три часа на ден и повече от три дни в седмицата. Плачът обикновено започва по едно и също време на деня. Бебетата са склонни да имат повече колики вечер, за разлика от сутрин и следобед. Симптомите могат да започнат внезапно. Вашето бебе може да се кикоти в един момент и след това да се разстрои в следващия.

Те могат да започнат да ритат краката си или да издърпват краката си нагоре, сякаш се опитват да облекчат болката от газове. Коремът им може също да изглежда подут или твърд, докато плачат.

Причини за колики

Причината за коликите е неизвестна. Терминът е разработен от д-р Морис Уесел, след като той провел изследване за тревожността на бебетата. Днес много педиатри смятат, че всяко бебе преминава през колики в даден момент, независимо дали става дума за период от няколко седмици или няколко дни.

Възможни причини за колики

Няма известна причина за коликите. Някои лекари смятат, че някои неща могат да увеличат риска от симптоми на колики при вашето бебе. Тези потенциални тригери включват:

 • глад
 • киселинен рефлукс (стомашна киселина, изтичаща нагоре в хранопровода, наричана още гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ)
 • газ
 • наличие на протеини от краве мляко в кърмата
 • формула
 • лоши умения за оригване
 • прехранване на бебето
 • преждевременно раждане
 • тютюнопушене по време на бременност
 • неразвита нервна система

Лечение на колики

Един от предложените начини за лечение и предотвратяване на колики е да държите детето си възможно най-често. Държането на вашето бебе, когато не е придирчиво, може да намали количеството плач по-късно през деня. Поставянето на бебето на люлка, докато вършите домакинска работа, също може да помогне.

Понякога шофирането или разходката из квартала може да бъде успокояващо за вашето бебе. Пускането на успокояваща музика или пеенето на детето ви също може да помогне. Можете също да пуснете успокояваща музика или нежен фонов шум. Залъгалката също може да действа успокояващо.

Газовете може да са причина за колики при някои бебета, въпреки че не е доказано, че това е доказана причина. Нежно разтривайте коремната област на бебето и внимателно движете краката му, за да насърчите чревния поток. Лекарствата за облекчаване на газовете без рецепта могат също да помогнат с препоръката на педиатъра на вашето дете.

Дръжте бебето си възможно най-изправено, когато се храните, или смяната на шишета или зърната на шишета може да помогне, ако смятате, че бебето ви поглъща твърде много въздух. Потенциално можете да направите някои корекции, ако подозирате, че диетата е фактор за симптомите на вашето бебе. Ако използвате адаптирано мляко за хранене на бебето си и подозирате, че бебето ви е чувствително към определен протеин в тази формула, обсъдете това с Вашия лекар. Суетливостта на вашето бебе може да е свързана с това, а не просто с колики.

Правенето на някои промени в собствената си диета, ако кърмите, може да помогне за облекчаване на симптомите на безпокойство, свързани с храненето. Някои кърмещи майки са намерили успех, като премахнат стимуланти като кофеин и шоколад от диетата си. Избягването на тези храни по време на кърмене също може да помогне.

Кога ще свършат коликите?

Интензивният плач може да накара да изглежда, че бебето ви ще има колики завинаги. Бебетата обикновено надрастват коликите на 3 или 4 месеца според Националния институт по детско здраве и човешко развитие. Важно е да сте в тон със симптомите на вашето бебе. Ако надхвърлят границата на четири месеца, продължителните симптоми на колики могат да показват здравословен проблем.

Кога да потърсите медицинска помощ

Коликите обикновено не са причина за безпокойство. Трябва обаче незабавно да се консултирате с вашия педиатър, ако коликите на вашето бебе се комбинират с един или повече от следните симптоми:

 • треска над 100,4˚F (38˚C)
 • снарядно повръщане
 • упорита диария
 • кървави изпражнения
 • слуз в изпражненията
 • бледа кожа
 • намален апетит

Справяне с коликите на вашето бебе

Да бъдеш родител на новородено е тежка работа. Много родители, които се опитват да се справят с коликите по разумен начин, са склонни да се стресират в процеса. Не забравяйте да правите редовни почивки, ако е необходимо, за да не загубите хладнокръвие, когато се справяте с коликите на вашето бебе. Помолете приятел или член на семейството да гледа бебето ви вместо вас, докато пътувате набързо до магазина, обикаляте квартала или подремвате.

Поставете бебето си в креватчето или се люлете за няколко минути, докато си вземете почивка, ако почувствате, че започвате да губите хладнокръвие. Обадете се за незабавна помощ, ако някога почувствате, че искате да нараните себе си или бебето си.

Не се страхувайте да разглезите детето си с постоянно гушкане. Бебетата трябва да бъдат държани, особено когато преминават през колики.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss