Кои са най-добрите хомеопатични лечения за тинитус?

Минералите, растенията и животните често имат лечебен потенциал, но когато става въпрос за хомеопатия за шум в ушите, само няколко избрани хора могат да намерят облекчение.

Шум в ушите е вътрешното възприятие на звука без външни слухови знаци. За много хора това е класическото усещане за „звънене в ушите“, но може да се прояви по различни начини, включително съскане, свистене или бръмчене.

Шумът в ушите може да бъде постоянен или периодичен и когато живеете с това състояние, естествено е да се чувствате от време на време (ако не винаги) разочароващо.

Докато някои основни причини за шум в ушите могат да бъдат лекувани, за да се подобри или премахне фантомното звуково възприятие, много от тях не са лечими. Хомеопатията за тинитус може да предложи облекчение за определени хора.

Може ли хомеопатията да излекува шум в ушите?

За да бъде нещо „лек“, трябва да има сигурност, че симптомите няма да се върнат след лечението. Понастоящем няма научни доказателства, които да предполагат, че хомеопатията може да излекува шум в ушите.

Всъщност шумът в ушите има няма известно лечение — хомеопатично или друго.

Как хомеопатията може да лекува шум в ушите?

Въпреки че хомеопатията не може да излекува шум в ушите, тя може да помогне за подобряване на симптомите при някои хора, в зависимост от основните причини.

Малък пилотно проучване през 2016 гнапример, демонстрира, че добавянето на витамин B12 може да подобри шума в ушите при хора с дефицит на кобаламин (B12).

Какво представлява хомеопатията?

Хомеопатията е медицинска употреба на растителни, минерални или животински вещества. Той се придържа към две основни вярвания:

  • Подобно лекува като: Болестите могат да бъдат излекувани от вещества, които създават подобни симптоми.
  • По-малко е повече: Колкото по-малко лекарство се използва, толкова по-голям е потенциалният му ефект.

Хомеопатията не е същото като натуропатия, холистична медицина, алтернативна медицина или допълнителна терапия. Въпреки че всички тези практики могат да се припокриват, има много разлики.

Хомеопатията е не акупунктура, масаж или движения на ума и тялото, но може да се включи в тези практики.

Беше ли Ви полезно?

Видове хомеопатия за шум в ушите

Въпреки че хомеопатията за шум в ушите не се разглежда като ефективна възможност за лечение за повечето хора, някои популярни лекарства продължават да съществуват.

Гинко билоба

Гинко билоба е билкова добавка, използвана за лечение на редица състояния, включително шум в ушите. Сред хомеопатичните лекарства той е един от най-широко изучаваните.

Два прегледа на Cochrane са изследвали гинко билоба за тинитус, един през 2013 г. и един през 2022 г.

Според доклада от 2013 г. няма доказателства, че гинко билоба е полезно за първично лечение на шум в ушите. Прегледът от 2022 г. установи, че резултатите са неубедителни и че повечето проучвания са с твърде лошо или ниско качество, за да се установят смислени резултати.

Но все още може да има място за това хомеопатично лекарство при лечението на шум в ушите. Малък Проучване от 2023 г установяват, че гинко билоба, когато се използва в комбинация с антиоксиданти, спомага за подобряване на симптомите на шум в ушите в няколко измервателни скали.

Мелатонин

Мелатонинът е хормон, който има антиоксидантни ефекти, помага да защитите тялото си срещу свободните радикали и насърчава регулирането на съня (наред с много други неща).

Това е добавка, която представлява интерес за проблеми със съня при шум в ушите поради успеха му при състояния като безсъние.

Изследванията върху мелатонина за шум в ушите са ограничени, но преглед от 2019 г. показва, че е обещаващ като лечение на шум в ушите, не поради механизмите на съня, а поради молекулярното му действие.

Като се бори с оксидативния стрес и насърчава невралната пластичност, изследователите вярват, че мелатонинът може да има защитни свойства срещу патологията на шум в ушите.

А преглед на мелатонин за шум в ушите беше предвидено за публикуване през 2020 г., но оттогава беше оттеглено.

Витамини и минерали

Цинкът, магнезият, витамин D и витамин B12 са популярни опции в хомеопатията за шум в ушите и всички тези лечения за шум в ушите имат едно общо нещо.

За всеки от тях предварителните изследвания предполагат, че могат да подобрят симптомите на шум в ушите, ако имате дефицит в основата на вашето състояние.

Флавоноиди

Флавоноидите са растителни съединения, които могат да идват от стотици различни билки, зеленчуци, плодове, семена и т.н.

Те са търсени като хомеопатични лечения заради техните противовъзпалителни, антиоксидантни, противоракови и антивирусни свойства.

А Преглед на обхвата за 2022 г не намери достатъчно доказателства за употребата на флавоноиди за подпомагане на шум в ушите.

Lipo-Flavonoid е популярна търговска флавоноидна/витаминна формула, продавана за лечение на шум в ушите. Оценен е само в един клинично изпитванекоето заключи, че не е ефективно.

канабис

Използването на канабис за медицински цели не е нищо ново, но изучаването на канабиса е предизвикателство. Съществуват много различни формулировки и варианти и бионаличността на канабиса може да се промени драстично в зависимост от това как е приготвен.

За тинитус ефектите на канабиса са противоречиви в изследванията.

А Преглед на литературата за 2020 гнапример, не намери убедителни доказателства за употребата на канабис за лечение на шум в ушите.

А Анализ на напречното сечение за 2020 г установено, че употребата на канабис е свързана с повишен шум в ушите, но a Доклад от проучването за 2023 г установено, че повечето хора, които са живели с шум в ушите, съобщават, че канабисът облекчава техните симптоми.

Канабис срещу марихуана

Използваме термина „канабис“ вместо „марихуана“.

Ние избягваме думата „марихуана“, защото има расистки корени и конотации. Думата „марихуана“ за първи път стана популярна в Съединените щати по време на движението за забрана на канабиса, тъй като се обърна към широко разпространената ксенофобия срещу мексиканските имигранти по това време.

Като се има предвид, че членовете на исторически маргинализирани раси са по-склонни да бъдат арестувани за притежание на канабис, отколкото техните бели колеги, особено важно е да внимаваме за езика, който използваме и как той може да добави към или да произтича от расистките стереотипи.

Беше ли Ви полезно?

Колко ефективна е хомеопатията при шум в ушите?

Общият консенсус е, че хомеопатията не е ефективна за лечение на тинитус.

Някои изследвания са установили, че употребата на гинко билоба, цинк, мелатонин и други хранителни добавки за шум в ушите обикновено не трябва да се препоръчва от клиницистите.

Американската асоциация за шум в ушите заявява, че няма “магическо хапче” и само защото нещо е естествено, не означава, че е безопасно.

Стандартно лечение на тинитус

Тъй като нито едно лекарство не е доказано ефективно за шум в ушите, лечението се фокусира върху това да свикнете със състоянието, като станете възможно най-непритеснени от него в процес, известен като привикване.

Има различни начини, чрез които това се постига, включително:

  • когнитивна поведенческа терапия
  • образование и консултиране
  • терапия за преквалификация на шум в ушите
  • звукова терапия (маскиране)
  • дълбока мозъчна стимулация
  • тинитус дейности лечение
  • управление на прогресивния тинитус

Дори и без „вълшебно хапче“, много хора могат да привикнат към шум в ушите чрез тези терапии.

Долен ред

Шум в ушите може да бъде тревожно състояние, при което чувате фантомни, често постоянни слухови тонове. Няма лечение и специфичен набор от лекарства за облекчаване на симптомите.

Използването на хомеопатично лечение за шум в ушите може да бъде изкушаващо. Изследванията са смесени — често неубедителни — и някои лекарства могат да помогнат за шум в ушите при подходящи обстоятелства.

Ако обмисляте хомеопатия за шум в ушите, обсъждането с лекар или аудиолог може да ви помогне да сте сигурни, че веществата, които използвате, са безопасни и правилно дозирани.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss