Кое е най-доброто време от деня за упражнения?

С нашите натоварени графици е трудно да намерим време за упражнения.

Между жонглирането с кариера, социалния живот и прекаляването с гледането на най-новия маратон на Netflix, може да е трудно да се намесим в тренировките, въпреки че знаем, че те са жизненоважни за нашето здраве и благополучие.

Въпреки това, може би би помогнало на нашите огромни графици да знаем, че когато става въпрос за посещаване на фитнес залата, упражненията в определени часове могат да помогнат за максимизиране на нашите фитнес цели.

И така, нека да разберем: Кое е най-доброто време от деня за упражнения?

Случаят за тренировка сутрин

Логистично има много плюсове за тренировка сутрин.

На първо място, ще приключите с тренировката си, преди дори да започнете деня си. Това означава, че ще започнете деня си с ендорфини и добро чувство, знаейки, че сте постигнали нещо преди 9 сутринта, което някои хора няма да постигнат цял ​​ден. И това е огромен тласък на егото.

Освен това няма да се притеснявате да тренирате по-късно следобед или вечер. Това може да бъде облекчение, оставяйки време за готвене на вечеря, общуване с приятели и просто релакс.

Ползите (според науката!)

Проучванията подкрепят идеята за тренировка в сутрешните часове. Проучване, публикувано в Медицина и наука в спорта и упражненията оценява как жените реагират на храната след тренировка сутрин. Когато участниците – тези със здраво телесно тегло и тези със затлъстяване – вървяха бързо в продължение на 45 минути, те бяха по-малко разсеяни от снимки на вкусно изглеждащи храни в сравнение с тези, които изобщо не успяха да тренират.

Въз основа на тази сутрешна активност, в дните, в които участниците тренираха сутрин, те също увеличиха физическата си активност през целия ден повече, отколкото дните, в които не тренираха сутрин. Допълнителните ползи от посещението на фитнес залата сутрин включват повишен метаболизъм, което означава, че ще продължите да горите калории през целия ден, докато ги консумирате, а не през нощта, докато спите.

Други причини да тренирате сутрин? Проучвания предполагат, че увеличаването на фитнес режима ви вечер може да компрометира съня ви. Упражнението увеличава сърдечната честота и телесната температура. Това означава, че изпотяването късно през нощта може да попречи на способността ви да си затваряте очите. Проучвания са показали, че тренировките в 7 сутринта, в сравнение с по-късно следобед или вечер, могат да помогнат на хората да получат по-качествен сън през нощта.

Още един аргумент в полза на тренировката сутрин е, че упражненията на празен стомах могат да изгорят повече мазнини. Упражненията могат да изгорят до 20 процента повече телесни мазнини, когато ходите във фитнеса на празен стомах. Това е много по-постижимо постижение сутрин, преди закуска, отколкото след цял ден, през който трябва да се храните редовно!

Случаят за изпотяване следобед или нощ

Макар че със сигурност изглежда, че сутринта е идеалното време за тренировка, прилягането на упражненията следобед или след работно време има своите доказани предимства. Планирането на вечерна тренировка може да означава, че ще получите малко повече очи сутрин. Но има и други предимства!

Ползите (според науката!)

Един проучване установи, че способността на тялото ви да изпълнява върхове следобед. Телесната ви температура се повишава през целия ден, оптимизирайки мускулната ви функция и сила, ензимната активност и издръжливостта за ефективност.

Между 14 и 18 часа телесната ви температура е най-висока. Това може да означава, че ще тренирате през периода от време, през който тялото ви е най-готово, което потенциално го прави най-ефективното време от деня за тренировка.

Освен това кинетиката на поглъщане на кислород е по-бърза вечер, което означава, че използвате ресурсите си по-бавно и ефективно, отколкото сутрин. Упражнението сутрин може също да изисква добавяне на допълнителна загрявка към рутината ви, което може да отнеме от фокуса на вашата тренировка.

Делото за тренировки следобед и вечер продължава. Следобед и вечер времето за реакция е най-бързо, което е важно за упражнения като високоинтензивни интервални тренировки (HIIT) или бърза работа на бягащата пътека. Късният следобед е и времето, когато сърдечната честота и кръвното ви налягане са най-ниски, което намалява шансовете ви за нараняване, като същевременно подобрява представянето.

Въпреки че някои може да предупреждават хората как тренировката през нощта може да наруши съня ви, едно проучване дори установи, че тези, които вдигат тежести вечер, получават по-качествен сън и спят по-дълго от тези, които правят същата тренировка сутрин.

Присъдата

И така, кое е най-доброто време? Докато науката и изследванията изглеждат противоречиви, едно нещо е ясно: тренировката е важна, независимо по кое време на деня го правите.

Това, което наистина има значение, е да намерите време от деня, което работи за вас и което отговаря на вашия график, и след това да се придържате към него. Като поддържате режима си на тренировка постоянен по едно и също време всеки ден, бихте могли да постигнете по-големи печалби в тренировките. И не е ли това наистина важното?

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss