Кога хората за първи път развиват ALS?

ALS има тенденция да се развива в средна възраст, въпреки че има някои фактори, които могат да увеличат риска от ранно начало.

Амиотрофичната латерална склероза (ALS) е рядко дегенеративно състояние, което засяга вашите двигателни неврони.

Това състояние понякога се нарича болест на Лу Гериг, кръстено на Лу Гериг, играч от първата база на Ню Йорк Янкис, който е развил известното състояние през 1939 г. На 36 години Лу Гериг е почти две десетилетия по-млад от повечето хора, диагностицирани за първи път с ALS.

Въпреки че медицинските специалисти днес знаят повече за ALS от тези през 1939 г., все още има какво да се учи. Не знаем какво причинява ALS над 90% от случаитеи все още няма лек за това състояние.

На каква възраст обикновено се появява ALS?

ALS може да се появи по всяко време, но повечето хора се диагностицират, когато са на възраст между 40 и 70 години. Средната възраст при поставяне на диагнозата е 55 години.

Като цяло, хората с фамилна ALS (ALS, която протича в техните семейства) развиват симптоми на ALS по-рано от хората със спорадична ALS. Фамилният ALS често се диагностицира, когато хората са в края на 40-те или началото на 50-те години.

Спорадичната ALS често се диагностицира при хора в края на 50-те или началото на 60-те години. Спорадичният ALS е ALS, който се развива при човек, който няма член на семейството с ALS. Около 90% от всички хора с ALS имат спорадичен ALS.

ALS е по-често при мъжете, отколкото при жените, но това се отнася само за по-младите хора. След менопаузата рискът от ALS става почти равен.

Средна възраст за диагностициране на ALS Средна възраст за фамилни диагнози ALS Средна възраст за спорадични диагнози на ALS
55 Късните 40-те до началото на 50-те години Късните 50-те до началото на 60-те години

Може ли ALS да бъде спрян рано?

Няма лечения, които могат да спрат, обърнат или излекуват ALS. Понастоящем наличните лечения са в състояние да помогнат само за справяне със симптомите и подобряване на качеството на живот. ALS е прогресивен и фатален.

Леченията и поддържащите грижи могат да забавят спада и да облекчат болезнените симптоми. Екипите за грижи могат да съставят индивидуализиран план за предоставяне на услуги като специализирано оборудване, реч и трудова терапия, планиране на хранене, грижи за психичното здраве и други, за да помогнат на хората с ALS и техните близки.

Какви са шансовете ми да развия ALS?

Около 5% до 10% от всички ALS са наследени. Това се нарича фамилен ALS. В тези семейства ALS се предава по специфични гени. Изследователите са идентифицирали повече от дузина от тези наследствени генни мутации, които могат да причинят ALS.

Няма известна причина или начин за прогнозиране на други случаи на ALS. Дори ако имате член на семейството, който развива спорадичен ALS, шансовете ви да развиете ALS са все още много ниски. Има обаче няколко известни рискови фактора за ALS. Те включват:

  • Пол: Мъжете са по-склонни да бъдат диагностицирани с ALS, отколкото жените, когато са млади, но тази разлика се изравнява с възрастта.
  • Етническа принадлежност: Въпреки че хора от всякакъв етнически произход могат да развият ALS, това е най-често срещано при хора с a европейско наследство.
  • Военна служба: Някои проучвания показват, че ветераните са изложени на по-висок риск от ALS в сравнение с общото население. Точните причини за това са неизвестни. Може да се дължи на излагане на фактори на околната среда като токсини и пестициди.

Къде обикновено започват симптомите на ALS?

ALS е дегенеративно състояние, което причинява смъртта на двигателните неврони. Когато вашите моторни неврони умират, мозъкът ви изпитва затруднения да изразходва сигнали към мускулите ви. В крайна сметка това води до пълна загуба на мускулен контрол и загуба на мускули.

Ранните признаци и симптоми са по-незначителни и включват:

  • сковани мускули
  • мускулни крампи
  • мускулни потрепвания в ръцете, раменете, краката или езика
  • мускулна слабост в ръцете, краката, врата или гърдите

  • неясна реч
  • затруднено преглъщане
  • затруднено дъвчене

Включете се в клинични изследвания за ALS

Изследванията за намиране на по-добри лечения за ALS продължават. Можете да говорите с вашия лекар, ако искате да участвате в клинични изпитвания, за да помогнете да намерите начини за забавяне, обръщане или дори излекуване на ALS. Те могат да ви уведомят дали смятат, че участието е безопасно за вас.

Ако те са съгласни, можете да започнете, като посетите сайта на клиничния център на Националния институт по здравеопазване (NIH). NIH провежда опити за лечение на неврологични състояния, като ALS. На техния сайт ще намерите изобилие от ресурси и инструмент за търсене, който ще ви позволи да търсите предстоящи изпитания на ALS.

Въпреки че ALS може да се развие по всяко време, повечето хора се диагностицират, след като навършат 40 години. Средната възраст на поставяне на диагнозата е 55 години.

ALS понякога протича в семейства, но това съставлява само около 5% до 10% от всички случаи на ALS, диагностицирани в Съединените щати. По-голямата част от хората с ALS имат това, което се нарича спорадичен ALS. Това означава, че няма известна причина.

Въпреки че някои фактори, като военна служба и пол, могат леко да повишат риска, няма начин да се предскаже спорадична ALS.

В момента няма лек за ALS. Леченията могат да помогнат за облекчаване на симптомите, но не могат да обърнат или спрат прогресията на ALS.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss