Кога бебетата могат да ядат грозде? Освен това, как да ги нарежете за вашето бебе

Гроздето е бонбон на природата. Сочни и сладки, те правят вкусна лека закуска, независимо дали е червена, зелена или между тях.

Те не само са така наречените плодове на боговете, но са и много питателни! Сочните малки кълба са пълни с витамини С, К и други антиоксиданти. Хората от всички възрасти ядат грозде от незапомнени времена – още през епохата на неолита, според някои изследвания.

Ако сте фен на плодовете, вероятно обичате да ядете грозде в готвени ястия или като самостоятелна закуска. И така, кога можете да ги запознаете с детето си (и как можете да го направите безопасно)?

На каква възраст бебетата могат да ядат грозде?

Според Американската академия по педиатрия (AAP), можете да започнете да храните детето си с различни твърди храни – включително грозде, в подходящи за възрастта препарати – на около 6-месечна възраст.

И противно на съветите от минали години, сега експертите казват, че няма определен ред, в който трябва да въвеждате различни видове храни, независимо дали са плодове, зеленчуци, зърнени храни или нещо друго.

Въпреки това, въпреки че децата могат да започнат повечето храни от момента, в който достигнат границата на половин година, важно е да се гарантира, че ядат всяка храна безопасно. Що се отнася до гроздето, това означава да го приготвите по правилните начини.

Загриженост за безопасността

Основната грижа за безопасността на бебетата и гроздето е свързана със задушаването. Поради своя размер и форма, гроздето може твърде лесно да се плъзга по трахеята на малко дете, блокирайки въздушния поток.

Поради тази причина е изключително важно да сервирате гроздето по правилния начин за бебета и малки деца. (По-долу ще обясним как.)

Някои малки деца, в зависимост от броя им зъби и умението да дъвчат, също може да имат проблеми с дъвченето на кожата на гроздето.

Това може да не е въпрос на безопасност, само по себе си, но може да създаде разхвърляно, неприятно преживяване както за родител, така и за детето, тъй като гроздовите кожи се изплюват върху столчето за хранене (или пода).

За съжаление, гроздето също попада в списъка на така наречената „мръсна дузина“ – 12-те плодове и зеленчуци с най-голяма експозиция на пестициди. Купуването на органично грозде може да помогне за изчистване на опасенията, които може да имате относно вредното въздействие на химическите пестициди.

Как да приготвим грозде за бебета и малки деца

Обелете ми едно грозде! Това не е просто злобна фраза – това всъщност е добър съвет за родителите на бебета.

За по-малки бебета, които все още не са развили уменията си за дъвчене или хващането с клещи (което обикновено се проявява на около 9 или 10 месеца), най-добре е да хранят с лъжица обелено грозде, нарязано на четвъртинки или смесено.

Тези методи на приготвяне не само ще сведат до минимум опасностите от задавяне, но и ще спестят разочарованието на бебетата, които не могат да вземат парченца грозде, за да се хранят.

Когато детето ви расте (и достигне решаващата фаза на хващане с клещи), можете да му позволите да храни самостоятелно небелено грозде, нарязано на четвъртинки. Това може да бъде забавна и ефективна част от воденото от бебето отбиване.

След това, когато наближават втория си рожден ден, опитайте да предложите грозде, нарязано наполовина по дължина, като внимавате за признаци на задавяне.

Кога да се потопите и да дадете на детето си целия плод? Някои експерти предупреждават да не давате на децата цяло грозде до 2-годишна възраст. Говорете с вашия педиатър относно готовността за развитие на вашето дете за ненарязаната версия преди втория им рожден ден.

Как да нарежете грозде за бебета

Рязането на гроздето по правилния начин се свежда до това да го направите тесни и тънки. По този начин, дори ако — не дай боже — парче грозде падне несдъвкано, то няма да отреже способността на бебето да диша.

За деца с щипка, които могат да се хранят сами, започнете с нарязване на гроздето на четвъртинки. След това, когато сте готови да предоставите на бебето малко допълнително ядливо предизвикателство (по-близо до 2-годишна възраст), нарежете гроздето наполовина по дължина, от страната на стъблото до дъното.

Ако използвате грозде със семки, не забравяйте да ги премахнете, преди да поставите плода пред детето си.

Ползи от храненето за бебета

Гроздето предлага похвално хранене, което да включите в здравословната диета на вашето растящо бебе.

Половин чаша червено грозде осигурява 9 милиграма витамин С — 23 процента от дневната нужда за бебета от 0 до 6 месеца и 18 процента за бебета от 6 до 12 месеца.

Това важно хранително вещество поддържа имунната система и подобрява усвояването на желязо. Освен това, като антиоксидант, той предпазва клетките на бебето от увреждане на свободните радикали (както и множество други флавоноиди в ципата на гроздето).

Изобилието от витамин К също допринася за здравето на бебето, като помага на кръвта да се съсирва. Тъй като този витамин е мастноразтворим, той изисква диетични мазнини за усвояване. Опитайте да сервирате с грозде с фъстъчено или бадемово масло за вкусна, питателна комбинация.

Прости рецепти за грозде

Готови ли сте да вземете гроздето си? Опитайте тези прости рецепти за вашия малък плодоядец:

  • Гроздов сорбет (6 месеца и повече). Замразете 3 чаши червено или зелено грозде в един слой върху лист за печене. Поставете замразеното грозде в купата на кухненски робот с пръска сок от лимон или лайм. Пасирайте до гладкост и сервирайте веднага.
  • Детски гроздови кростини (12 месеца и по-големи). Нарежете пълнозърнеста франзела на кръгчета с размер на хапка. Върху всеки кръг намажете слой крема сирене и отгоре нарязайте на четвъртинки грозде.

Какво ще кажете за гроздовия сок?

Въпреки че чистият гроздов сок съдържа много хранителни вещества, той не е заместител на самия плод.

Всъщност, поради риска от кариес и детско затлъстяване от излишната захар, AAP сега препоръчва пиене на бебета под 1-годишна възраст не плодов сок, а децата на възраст от 1 до 3 имат не повече от 4 унции на ден.

Можете да мислите за гроздовия сок като за лакомство за вашето мъниче от време на време, отколкото за обикновен начин за пълнене на бутилката.

Има ли такова нещо като алергия към грозде?

През последните 20 години се наблюдава забележителен ръст на хранителните алергии.

Но въпреки че е възможно да се развие алергия към всяка храна, гроздето не е сред първите осем хранителни алергени (тези, които са отговорни за повечето алергии).

Ако забележите, че детето ви развива симптоми като обрив, копривна треска, хрипове, хрема или стомашно разстройство след ядене на грозде, говорете с Вашия лекар за възможността от алергия.

Долния ред

Сервирането на грозде безопасно на вашето бебе или малко дете е от решаващо значение за предотвратяване на задавяне. Но като приготвите тези вкусни плодове по безопасни начини, можете да направите любител на гроздето на вашето дете от най-ранна възраст.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss