Киселинен рефлукс и гадене

Преглед

Може да изпитате гадене по различни причини. Те могат да включват бременност, употреба на лекарства, хранително отравяне и инфекция. Гаденето може да варира от леко неудобно и неприятно до достатъчно силно, за да пречи на ежедневния ви живот.

Киселинният рефлукс, симптом на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), може да причини гадене. Разпознаването на симптомите на ГЕРБ и лечението им под наблюдението на Вашия лекар може да Ви помогне да избегнете гадене, причинено от киселинен рефлукс.

Как киселинният рефлукс причинява гадене

Може би се чудите как киселинният ви рефлукс може да ви накара да гадите. Няколко фактора са отговорни. Много от тях са свързани с това как се случва киселинен рефлукс.

Киселинният рефлукс възниква, когато долният езофагеален сфинктер (LES), мускулен пръстен, който разделя хранопровода и стомаха, не е в състояние да се затвори плътно, след като сте погълнали храна или течности. LES, който не функционира правилно, позволява на стомашните киселини и хранителните частици да текат обратно нагоре по хранопровода към гърлото.

LES може да отслаби по редица причини. Ако имате слаб LES, може да имате повече проблеми с рефлукса, ако ядете следните храни:

  • пържени, мазни или натоварени с мазнини храни
  • домати и червени сосове
  • цитрусови плодове и сокове
  • пикантни храни
  • шоколад
  • мента
  • газирани напитки
  • напитки с кофеин
  • алкохол
  • кафе (редовно и без кофеин)

Хората, които имат киселинен рефлукс, често изпитват кисел вкус в устата си от стомашни киселини. Вкусът, заедно с честото оригване и кашлица, свързани с рефлукс и ГЕРБ, може да предизвика гадене и дори повръщане в някои случаи.

Лошото храносмилане или киселини са друг симптом на рефлукс и ГЕРБ, които могат да допринесат за гадене. Лошото храносмилане е усещането, предизвикано от рефлуксирана стомашна киселина и съдържание, което дразни хранопровода.

Лечение на гадене, предизвикано от киселинен рефлукс

Обикновено можете да лекувате гадене, предизвикано от киселинен рефлукс, с комбинация от промени в начина на живот, домашни средства и лекарства. Ето някои стъпки, които можете да предприемете:

Промени в начина на живот

Променете начина си на хранене. Яжте по-малки хранения и намалете приема на мазнини, за да намалите лошото храносмилане и да поддържате LES да работи както трябва. Рефлукс и гадене могат да се появят, когато стомахът ви е твърде празен, така че се опитайте да ядете по-малки и по-чести хранения.

Спри да пушиш. Никотиновите продукти могат да отслабят вашия LES, увеличавайки симптомите ви.

Носете широки дрехи. Плътно прилепналите дрехи оказват допълнителен натиск върху стомаха ви, което може да допринесе за киселинен рефлукс и гадене. Разхлабените дрехи няма да добавят този натиск.

Стойте изправени след хранене. Задръжте стомашните киселини в стомаха си, като останете в изправено положение два до три часа след хранене.

Повдигнете главата си, когато спите. Поставете 6-инчови блокове под главата на леглото си, за да подпомогнете гравитацията, за да задържите киселината в стомаха си.

Домашни средства за защита

Дъвка. Дъвката може да намали честотата на киселинен рефлукс, според проучване, публикувано в Списание за дентални изследвания. Той също така може да помогне за премахване на киселия вкус в устата, който може да причини гадене.

Вземете силата на джинджифила. Националният център за допълнителна и алтернативна медицина предлага да се консултирате с Вашия лекар относно приемането на добавки от джинджифил като естествен начин за облекчаване на гаденето.

Пазарувайте добавки от джинджифил.

Медикаменти

Предприеме антиациди. Антиацидни таблетки или течности могат да ограничат гаденето и киселинния рефлукс чрез неутрализиране на стомашните киселини.

Пазарувайте антиацидни продукти.

Вземете рецепта. Инхибиторите на протонната помпа намаляват количеството киселина, произвеждано от стомаха ви. Това може да намали рефлукса и свързаните с него симптоми. Антиеметичните лекарства са друг вариант за облекчаване на гаденето.

Outlook

Хората често са в състояние да намалят симптомите на киселинен рефлукс и гадене, като направят промени в начина на живот. Все пак трябва да обсъдите киселинния рефлукс с Вашия лекар, за да получите правилна диагноза.

Вашият лекар може да Ви помогне да изготвите план за лечение, който може да включва промяна на диетата или добавяне на лекарства. Уведомете Вашия лекар или гастроентеролог, ако не можете да ядете поради гадене, тъй като това може да Ви изложи на риск от дехидратация.

Ако имате дълга история на ГЕРБ, трябва да обсъдите с Вашия лекар дали не се нуждаете от езофагогастродуоденоскопия (ЕГД), за да проверите хранопровода си за признаци на увреждане поради рефлукса.

EGD е тест, извършен от гастроентеролог. Те ще ви дадат успокоително и ще прокарат светлина и камера през устата ви в стомаха, за да потърсят някакви аномалии и да вземат биопсия, ако е необходимо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss