Капки за очи за сухи очи

Справяне със сухи очи

Сухите очи могат да бъдат симптом на различни състояния. Ако сте навън във ветровит ден или гледате твърде дълго в компютъра си без да мигате, може да изсъхнете очите си. Възможно е също да изпитате дискомфорт от сухота в очите поради здравословен проблем или ново лекарство, което използвате. Когато се окажете, че се справяте с усещането за парене на сухи очи, всичко, което искате, е малко облекчение.

За щастие, има различни капки за очи, които могат да осигурят незабавна помощ. Има и някои продукти, които вероятно трябва да избягвате в полза на тези, които са по -безопасни и по -ефективни. Преди да прочетете за най -добрите капки за очите си, отделете малко време, за да научите какво причинява сухота в очите и какво трябва да търсите в тези успокояващи капки за очи.

Причини за сухота в очите

Очите ви стават сухи, когато сълзите ви вече не осигуряват достатъчно влага, за да ги поддържат смазани и удобни. Това може да се дължи на недостатъчно производство на сълзи. Липсата на влага също може да бъде свързана с качеството на сълзите ви. Без достатъчно влага роговицата може да се раздразни. Роговицата е ясното покритие на предната част на окото, което включва ириса и зеницата. Обикновено сълзите ви покриват роговицата всеки път, когато премигнете, поддържайки я смазана и здрава.

Всички видове биологични и екологични условия могат да доведат до сухота в очите. Те могат да включват:

  • да си бременна
  • жени, получаващи хормонозаместителна терапия
  • приемане на някои деконгестанти, антихистамини и лекарства за кръвно налягане, които могат да причинят сухота в очите като страничен ефект
  • носене на контактни лещи
  • лазерна очна хирургия, например LASIK

  • напрежение на очите, причинено от недостатъчно мигане
  • сезонни алергии

Има и много други причини. Болести на имунната система, като лупус, могат да причинят сухота в очите, както и заболявания на очите или кожата около клепачите. Сухите очи също са по -чести с напредването на възрастта.

Най -добрите капки за очи за вас може да зависят от това, което изсушава очите ви.

Извънборсови капки за очи срещу капки за очи с рецепта

Без рецепта

Повечето капки за очи без рецепта (OTC) съдържат овлажнители (вещества, които спомагат за задържането на влага), смазочни материали и електролити, като калий. Извънборсовите опции за сухи очи се предлагат в традиционни капки за очи, както и в гелове и мехлеми. Геловете и мехлемите са склонни да останат в очите по -дълго, затова се препоръчват за нощна употреба. Препоръчителните гелове включват GenTeal Тежко сухо око и Обновете Celluvisc.

Предписание

Капките за очи с рецепта могат също да включват лекарства, които да помогнат за лечение на хронични очни проблеми. Циклоспорин (Restasis) е капка за очи с рецепта, която лекува възпаление, което причинява сухота в очите. Този вид възпаление обикновено произтича от състояние, известно като кератоконюнктивит сика, наричано още синдром на сухото око. Капките обикновено се използват два пъти на ден, за да се увеличи производството на сълзи. Циклоспорин се препоръчва за продължителна употреба. Предлага се само по рецепта и може да причини странични ефекти.

Капки за очи с консерванти срещу капки за очи без консерванти

С консерванти

Капките се предлагат в две форми: тези с консерванти и тези без. Към капки за очи се добавят консерванти, за да се предотврати развитието на бактерии. Някои хора смятат, че капки с консерванти дразнят очите им. Те обикновено не се препоръчват за хора с по -сериозна сухота в очите. Капките с консерванти включват HypoTears, Успокойте дълготрайните и Облекчаване на очите.

Без консерванти

Капки без консерванти се препоръчват за хора с умерено или силно сухо око. Понякога са опаковани в контейнери за еднократна употреба. Както можете да очаквате, те също са по -скъпи. Някои примери за неконсервиращи капки включват Опресняване, TheraTear и Systane Ultra.

Ако сухотата на очите ви е резултат от намален мастен слой в сълзите ви, Вашият лекар може да препоръча капки, които съдържат масло. Розацеята в клепачите например може да намали доставките на масло в окото. Някои ефективни капки за очи с масло включват Systane Balance, Sooth XP и Опреснете Optive Advanced.

Вземете сухите очи сериозно

Някои продукти временно премахват зачервяването от очите ви, но не лекуват причините за сухота в очите. Ако целта ви е да лекувате сухи очи, ще искате да избегнете капки, които обещават да премахнат зачервяванията, като Visine и Clear Eyes.

Като цяло, много причини за лека сухота в очите могат да бъдат лекувани с извънборсови капки за очи, гелове и мехлеми. Но както бе споменато по -горе, сухите очи могат да бъдат резултат от сериозни здравословни проблеми. Трябва да проверявате здравето на очите си всяка година. В допълнение към проверката на зрението, уведомете Вашия лекар, ако почувствате сухота в очите. Познаването на причината за сухотата ще помогне на Вас и Вашия лекар да направите най -добрия избор на капки за очи и други лечения.

Налични са много продукти за лечение на сухота, но получаването на съвет от очен лекар е най -добрата стъпка, която можете да направите към по -удобни очи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss