Как ECT работи при биполярно разстройство?

Общ преглед

Електроконвулсивната терапия (ЕКТ) съществува от началото на 20 век. Смята се за много ефективно лечение за контролиране и предотвратяване на епизоди на мания и депресия, но обикновено се използва само в краен случай. Изборът на терапия, медикаменти и начин на живот обикновено се използва за по -дълги периоди.

ECT е известно от десетилетия, че може да подобри настроението. Докато злоупотребата с ЕКТ в миналото му даваше лоша репутация, сега тя се счита за безопасно и ефективно лечение на биполярно разстройство.

ECT се използва главно за лечение на депресивната фаза на биполярно разстройство, но може да се използва и по време на маниакалната фаза. Също така е доказано, че е ефективен за предотвратяване на бъдещи епизоди.

Електроконвулсивна терапия »

Как ECT се вписва във вашето лечение?

Въпреки доказателствата за ефективността му при лечение на биполярно разстройство, ЕКТ се счита по-скоро за лечение от последна инстанция, отколкото за лечение от първа линия. Често се използва, когато лекарствата са неефективни или когато епизод трябва да се лекува незабавно, както при много тежки или възникващи случаи.

Как работи ECT?

По време на процедурата ще получите мускулен релаксант, за да предотвратите нараняване. Ще получите и упойка, която ще ви остави временно в безсъзнание. След това медицинска сестра ще постави електродни подложки на главата ви. Електродните подложки са свързани към машина, която може да генерира електричество.

Когато спите и мускулите ви са отпуснати, лекар ще изпрати малко количество електричество през мозъка ви. Това причинява припадък. Припадъчната активност подобрява симптомите чрез механизми на действие, които все още са до голяма степен неизвестни. Но някои експерти го обясниха като процес, който „рестартира или рестартира мозъка ви“, което води до по -нормална функция.

Какви са страничните ефекти?

Забележителен страничен ефект на съвременната ЕКТ е загуба на памет, но обикновено тя е ограничена до времето около терапевтичната сесия. Това също може да причини временно объркване.

Може да имате и някои временни физически странични ефекти, които включват:

  • гадене
  • повръщане
  • главоболие
  • челюстна болка
  • мускулна болка
  • мускулни спазми

Кой може да вземе ЕКТ?

Въпреки че е ефективна, ЕКТ обикновено се запазва като последна инстанция или за специални обстоятелства. ЕКТ често е опция за хора, чието биполярно разстройство е доказано резистентно към медикаментозно лечение или причинява тежки епизоди.

Смята се за достатъчно безопасен за употреба при бременни жени и възрастни хора. Това обаче може да бъде рисковано за хора с определени медицински проблеми. И това трябва да се направи от обучен лекар и не е достъпно за домашна употреба.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss