Как ще се промени животът ми по време на лечение на рак на простатата?

Общ преглед

Ако наскоро сте били диагностицирани с рак на простатата, вероятно имате много въпроси. Перспективата да говорите с Вашия лекар за възможностите за лечение може да изглежда непосилна или стресираща.

Въпреки това, колкото повече информация имате за състоянието си, толкова по-добре ще бъдете подготвени да започнете да взимате решения с Вашия лекар. От своя страна, Вашият лекар трябва да Ви помогне да се чувствате комфортно да задавате всякакви въпроси за това какво да очаквате по време и след лечението.

„Лекарят трябва да предостави на пациента реалистични очаквания за всички различни опции“, каза за Healthline д-р Хърбърт Лепор, председател на урологията в Центъра за рак на Perlmutter на NYU Langone Health. Освен това той отбеляза: „Много е важно пациентите да се самообразованият“.

Не всеки има еднакви приоритети, когато става въпрос за лечение. Ето защо е полезно да имате открити, откровени дискусии, преди да вземете решение кои терапии са подходящи за вас. Тези пет въпроса могат да ви помогнат да започнете разговора.

Как ще се промени животът ми по време на лечението?

Когато обмисляте терапевтични възможности за рак на простатата, може да искате да знаете повече за това как животът ви ще се промени по време на лечението. Няма прост отговор на този въпрос. Тя варира значително от човек на човек.

„В крайна сметка, в зависимост от лечението, което е избрано в процеса на споделено решение с пациента и лекаря, предизвикателствата ще бъдат доста различни“, обясни Лепор.

Колко може да се промени ежедневието ви зависи от редица фактори, включително:

 • Етап на рак: Това се отнася до размера на тумора и дали се е разпространил извън простатната жлеза. Тъй като раковите клетки растат и се разпространяват, лечението на рака става по-трудно.
 • Степен на рак: Тестовете помагат на Вашия лекар да разбере определени черти на раковите клетки, като например колко бързо растат. Ракът с по-висок клас има тенденция да се разпространява по-бързо, докато ракът с по-нисък клас има тенденция да расте по-бавно.
 • План за лечение: Съветите за лечение на Вашия лекар зависят от много съображения, като текущото Ви здраве, възрастта и стадия и степента на рака. Някои лечения може да изискват от вас да си вземете почивка, за да се възстановите, докато други опции – като активно наблюдение – може да имат малко влияние върху живота ви.
 • Странични ефекти: Най-честите странични ефекти от лечението на рак на простатата са уринарна инконтиненция и проблеми със сексуалната функция, като и двете често се подобряват с времето. Вашият лекар може да ви помогне да управлявате всякакви странични ефекти със стратегии като лекарства, медицински устройства и физиотерапия, наред с други.

Уведомете Вашия лекар за всички притеснения или приоритети, които имате. Lepor препоръчва да зададете някои ключови въпроси, за да разберете по-добре как различните терапии могат да повлияят на ежедневния ви живот и дългосрочната ви перспектива. Помислете да попитате:

 • Какви са потенциалните усложнения на това лечение?
 • Колко добре се очаква това лечение да контролира болестта?
 • Какви са последиците за качеството на живот при това лечение?
 • Какви са потенциалните рискове и последици от по-консервативен подход?

Познаването на различните възможности за лечение също може да ви помогне да сте подготвени. Например, можете да получите представа колко време да отделите за срещи, лични терапии и почивка. Може също така да помолите членове на семейството и приятели да ви помогнат със задачи като домакинска работа и поръчки.

Важно е да поддържате връзка с вашите близки и съседи по време на лечението. Въпреки че може да не се чувствате общителни, семейството и приятелите могат да ви помогнат да поддържате чувството за нормалност в живота си.

Какви видове лечение има?

Има разнообразие от различни терапии за рак на простатата, в зависимост от степента на заболяването, възрастта ви, медицинската ви история и други фактори.

Лепор, който е лекувал повече от 5000 души с рак на простатата, подчерта, че няма универсален подход. „Въз основа на спектъра на заболяването има и спектър от възможности за лечение“, обясни той. „За някои пациенти техният приоритет е свързан с излекуването на болестта, докато за други е свързан с качеството им на живот.

Основните видове лечение на рак на простатата включват:

Активно наблюдение

Ако някой има рак с нисък риск, Лепор отбеляза, че активното наблюдение може да е най-добрият вариант. Може да се препоръча на хора, които имат бавно растящ рак или които имат други сериозни здравословни проблеми.

Този подход включва наблюдение на рака с редовни изследвания и биопсии. С други думи, каза Лепор, активното наблюдение означава: „Не смятаме, че болестта е непосредствена заплаха. Нека просто го следваме във времето.”

Частична аблация на жлезата

Известна още като „фокална терапия“, частичната аблация на жлезата се фокусира върху лечението само на частта от простатната жлеза, която е засегната от рак. Това лечение има за цел да пощади участъците на простатната жлеза, които са все още здрави.

Фокалната терапия все още не е стандарт за лечение на рак на простатата в Съединените щати. Лепор каза, че изследователите от NYU Langone критично разглеждат безопасността и ефективността на техниките за фокална терапия, за да определят правилните кандидати за този иновативен подход.

„Недостатъкът на това лечение е, че нямаме дългосрочни данни за контрол на рака“, добави той. “В процес сме на събиране на това.”

Положението е, че страничните ефекти и усложненията са много по-рядко срещани в сравнение с някои други видове лечение. „Това е амбулаторна процедура, без никакви проблеми, свързани с уринарни или чревни усложнения, и много минимално въздействие върху сексуалната дисфункция“, каза Лепор.

Повечето институции не предлагат частична аблация на жлезите. Според Lepor, NYU Langone е лидер в областта и около 20 процента от пациентите са кандидати.

Радикална простатектомия

Най-честата операция за рак на простатата е радикалната простатектомия. Тази операция премахва цялата простатна жлеза. В някои случаи се предлага и лъчева терапия.

Лепор описва както радикалната простатектомия, така и лъчевата терапия като „лечебни интервенции“. Това означава, че ако ракът е локализиран в простатата, е възможно пълно възстановяване. Най-честите проблеми след тези лечения са уринарна инконтиненция и проблеми със сексуалната функция.

Ако обмисляте операция, имайте предвид, че нивото на опит на вашия хирург може да има значение. Според Лепор за опитните хирурзи техническите усложнения са много необичайни. „Типичният пациент идва, простатата се отстранява хирургично и те се прибират у дома на следващия ден“, каза той. “Половината от нашите пациенти се връщат на работа след няколко седмици.”

Лъчетерапия

Лъчевата терапия е опция за повечето видове рак на простатата. Той работи, като използва йонизиращо лъчение или фотони за убиване на раковите клетки. Когато ракът не се е разпространил извън простатната жлеза, лъчетерапията има приблизително същия успех като операцията.

Подобно на радикалната простатектомия, Лепор описва лъчетерапията като „лечение на цялата жлеза“. Това означава, че цялата простатна жлеза е насочена.

Хормонална терапия

Хормоналната терапия помага за свиване и забавяне на растежа на раковите клетки, като намалява нивото на мъжките хормони в тялото. Лепор отбеляза, че често се използва в комбинация с лъчева терапия.

Хормоналната терапия може също да се използва, когато ракът на дадено лице се е разпространил твърде далеч, за да може операцията или радиацията да бъдат ефективни.

При по-напреднали случаи могат да помогнат различни видове лечение. Например, химиотерапията и биологичната терапия са сред възможностите за лечение на напреднал рак на простатата.

Какви нежелани реакции мога да очаквам по време на лечението и как мога да ги управлявам?

Обхватът от нежелани реакции, които може да забележите, зависи от Вашето лечение. Важно е да попитате Вашия лекар какви странични ефекти да следите и наблюдавате.

В NYU Langone Лепор каза, че пациентите получават много информация за възможните странични ефекти. „Ние им предоставяме много подробни очаквания за всеки ден, седмица по седмица, месец по месец и подчертаваме кога нещата може да са по-спешни.“

Ако ракът е локализиран или локално напреднал, някои потенциални странични ефекти от най-често срещаните лечения включват:

Проблеми със сексуалната функция

Много хора с рак на простатата изпитват промяна в сексуалната функция. Този проблем може да възникне след операция, лъчева терапия или други терапии.

Страничните ефекти, свързани със сексуалната функция, са лечими. Важно е да говорите с Вашия лекар, ако имате симптоми като:

 • трудности с получаване или поддържане на здрава ерекция
 • трудности при постигане на оргазъм или дискомфорт по време на оргазъм
 • намалено сексуално желание или либидо

Лечението на тези симптоми може да включва лекарства, физически устройства, които могат да помогнат при ерекция, хирургически имплант или комбинация от подходи. Проблемите със сексуалната функция също могат да се подобрят с времето, когато тялото ви се възстановява.

Проблеми с уринарната континенция

Хората, които имат радикална простатектомия, могат да получат изтичане на урина след операция. В повечето случаи това изчезва за по-малко от година. Упражненията за укрепване на тазовото дъно могат да направят голяма разлика за възстановяване на контрола върху урината.

Лъчетерапията обикновено не причинява изтичане, но може да причини дразнене в областта. Това може да доведе до усещане, че трябва да уринирате по-често. Този страничен ефект обикновено изчезва от само себе си след края на лечението. Уведомете Вашия лекар, ако продължава.

Проблеми с червата

В малък брой случаи лечението на рак на простатата може да причини проблеми с червата като диария, меки изпражнения и ректално кървене.

Въпреки това, честотата на проблемите с червата, свързани с рак на простатата, е намаляла значително, откакто FDA одобри устройство, наречено ректален спейсер. Устройството елиминира повечето от ректалните странични ефекти, причинени от лъчева терапия.

Загуба на плодовитост

Всеки, който лекува рака на простатата си с операция, лъчева терапия или хормонална терапия, е вероятно да изпита загуба на плодовитост. По време на радикална простатектомия се отстраняват семенните мехурчета и участък от семепровода. Това нарушава връзката с тестисите.

Радиацията унищожава и семенните мехурчета. Както хормоналната терапия, така и химиотерапията също влияят върху производството на сперматозоиди.

В повечето случаи загубата на плодовитост не е обратима. Преди лечението Вашият лекар може да Ви каже за опции като криогенно съхранение на сперма. Замразяването на спермата може да ви даде шанс да имате биологични деца в бъдеще.

Трябва ли да направя някакви промени в начина на живот по време на лечението?

Трудно е да се знае дали промените в начина на живот имат дългосрочна разлика за хората, живеещи с рак на простатата, според Lepor. Като цяло той вярва, че физическата активност и спазването на добре балансирана диета вероятно имат положителен ефект.

Най-малкото, той отбеляза: „Това със сигурност ще помогне за цялостното благополучие и общото здраве.“

За хора, които преди това не са били много активни, Лепор предлага да започнат тренировъчна програма. Що се отнася до храненето на правилните храни, неговите съвети са в съответствие с препоръките на Американското дружество за борба с рака за здравословна диета. Той предлага:

 • елиминиране на преработени храни
 • намаляване на червеното месо
 • ядене на повече плодове и зеленчуци

Не е необходимо да правите драстична промяна. Дори предприемането на малки стъпки за повече упражнения и по-здравословни ястия може да ви помогне да се почувствате по-ангажирани със здравето си.

Къде мога да намеря подкрепа?

Никой, който преминава през лечение на рак на простатата, не трябва да се чувства така, сякаш трябва да се справи сам с него. Налични са ресурси, както на местно, така и на международно ниво, които са предназначени да помогнат на хората с рак по време на лечението и възстановяването.

Вашият лекар може да предложи голямо разнообразие от мрежи за подкрепа, които могат да помогнат. Те могат да включват лични групи за подкрепа, онлайн форуми и индивидуални консултации със специалист по психично здраве.

Може да бъде лековито да говорите за преживяванията си с хора, които разбират през какво преминавате. Като отправна точка разгледайте ресурсите за подкрепа, предлагани от Фондация за рак на простатата.

Вземането за вкъщи

Запомнете: няма глупави въпроси, когато става въпрос за вашето здраве. „Трябва да бъдете много внимателни, за да вземете информирано решение“, каза Лепор.

Нормално е да се чувствате нервни, като говорите за вашите възможности за лечение и дългосрочна перспектива. Задаването на въпроси на вашия лекар и изразяването на притесненията ви ще ви помогне да сте сигурни, че разполагате с информацията, от която се нуждаете, за да се чувствате уверени в избора си. Освен това може да ви помогне да се подготвите психически и физически за започване на лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss