Как хирургията лекува ревматоиден артрит на ръцете и краката?

Хирургията не се счита за лечение от първа линия за ревматоиден артрит (RA). Но лекарят може да предложи процедура за възстановяване или подмяна на става, ако имате значително увреждане на ставите, което пречи на цялостното ви качество на живот.

Има ли операция за ревматоиден артрит?

Ревматоидният артрит (RA) е хронично автоимунно състояние, което често изисква дългосрочно лечение за намаляване на симптомите и предотвратяване на по-нататъшно увреждане на ставите. Това лечение обикновено включва комбинация от лекарства и терапии.

Хирургичните процедури за възстановяване или подмяна на ставите може да са опция за лечение на ревматоиден артрит на вашите ръце и крака.

Научете повече за операцията за RA на ръцете и краката, включително видовете процедури и как те могат да помогнат за лечението на тази форма на артрит.

Ревматоиден артрит операция на ръка преди и след

Целта на хирургията на ръцете при ревматоиден артрит е да помогне за фиксирането или пълната подмяна на засегнатите стави в ръцете, като краищата на пръстите ви или кокалчетата на пръстите. Това може да помогне за намаляване на болката, подобряване на мобилността и евентуално коригиране на свързани структурни промени.

Помислете за следната рентгенова снимка, която показва разликите преди и след операция на ръката с РА:

Преди и след операция на ревматоиден артрит. | © 2017 Японската ортопедична асоциация. Публикувано от Elsevier BV CC-BY-NC-ND. Хаджиме Ишикава; Най-новата стратегия за лечение на ревматоидната деформация на ръката. Вестник на ортопедичната наука. Elsevier

Операция на стъпалото при ревматоиден артрит преди и след

Хирургията на краката при ревматоиден артрит също има за цел да коригира или замени малки стави, които може да пречат на качеството ви на живот. Може също така да помогне за лечение на структурни промени в краката ви, като тези, засягащи пръстите на краката и други области на предната част на стъпалото.

По-долу е рентгеново изображение, което описва разликите преди и след операция на крака с RA:

Преди и след операция на ревматоиден артрит пеша. | Авторско право ©2012 Popelka et al.; лицензополучател BioMed Central Ltd. CC BY 2.0 Popelka S, Hromádka R, Vavík P, Barták V, Popelka S Jr., Sosna A.

Колко успешна е операцията за ревматоиден артрит?

Въпреки че операцията за ревматоиден артрит не е обичайна, тя може да помогне в някои случаи на напреднало увреждане на ставите. Общият процент на успех може да зависи от вида на операцията, местоположението на засегнатите стави и цялостното ви здраве.

Колко успешна е операцията на ръката при артрит?

Процентът на успеваемост при хирургия на ръка при РА е променлив. Например, докато една изкуствена тазобедрена или колянна става може да издържи до 20 години, около 30% от ставите на пръстите се провалят в рамките на 10 години. Това се дължи на силиконовия материал, използван за тези стави и начина, по който се движат.

Колко успешна е операцията на крака при артрит?

Операциите на краката за артрит също са различни, като по-голям успех се отбелязва в ставите в предната част на краката. Въпреки това, като един 2020 преглед предполага, че операцията на крака може да подобри болката и мобилността при RA за 6 до 12 месеца.

Могат ли артритните пръсти на ръцете или краката да бъдат изправени с операция

Хирургията за RA на пръстите на ръцете и краката може да коригира структурните промени, които причиняват тези стави да изглеждат криви. Бързата диагностика и корекция също могат помогнете за предотвратяване дългосрочни проблеми с мобилността.

Въпреки това, операцията за ревматоиден артрит също може да увеличи риска от физически ограничения поради увреден хрущял. Струва си да говорите с лекар за предимствата и рисковете от операцията и дали може да е подходяща за вашето състояние.

Видове операции при ревматоиден артрит

Хирургията на РА може да бъде под формата на артродеза или артропластика, както и други възможни процедури:

 • Артродеза: Този тип операция за сливане на стави включва възстановяване на ставата, като се вземат костите от двете страни и се съединят (слеят) заедно. Може да е особено полезно за лечение на увреждане на ставите на краищата на пръстите ви, но може да се има предвид и за други стави в тялото.
 • Артропластика: Известна също като хирургия за смяна на стави, тази процедура включва отстраняване на увредената става и замяната й с изкуствена. Това може да се има предвид за ставите в кокалчетата и основата на ръцете ви, както и тези около пръстите на краката и топките на краката ви.
 • Отстраняване на подкожни възли: Въпреки че обикновено не се препоръчва поради риск от рецидив и инфекции, някои кожни възли около ръцете могат да бъдат отстранени, ако пречат на рутинните движения.
 • Синовектомия: Този тип операция включва отстраняване на възпалени синовиални тъкани около засегнатата става.
 • Процедури за сухожилия: Те включват възможно пренареждане на прехвърлянето на сухожилия за подобряване на болката и подвижността, както и за възстановяване на разкъсване на сухожилие.
 • Теносиновектомия: Тази процедура включва отстраняване на възпалени синовиални тъкани, които може да засягат сухожилията.

Къде другаде може да се използва ревматоидна хирургия?

Въпреки че хирургията на ревматоидния артрит може да се обмисли при лечение на ставите на ръцете и краката, тя може да помогне и за лечение на други стави в цялото тяло. Те включват стави, често засегнати от RA, като вашите:

 • китките
 • лакти
 • рамене
 • бедрата
 • коленете
 • глезени

Кой може да бъде кандидат за операция на ревматоиден артрит?

Може да сте кандидат за операция на РА, ако имате трайно увреждане на ставите, което уврежда ежедневните ви движения. Ревматолог може да ви насочи към ортопед, вид лекар, който е специализиран в лечението на костни и ставни заболявания, включително операции.

Като цяло хирургията на RA се счита за рядка. един преглед, публикуван през 2013 г приписва драматичен спад в операциите на РА, започвайки в средата на 90-те години на миналия век, на въвеждането на модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARD).

Въпреки че хирургията на ревматоидния артрит не е често срещана, тя все пак може да се обмисли, когато други лечения не работят или ако има значителни деформации на ставите.

Все пак процедурите за ремонт и подмяна на ставите не са безопасни за всички. Ортопедът ще прецени рисковете спрямо ползите, включително дали сте достатъчно здрави, за да се подложите на голяма операция.

За вкъщи

Хирургията на RA, включително на ръцете и краката, не е толкова често срещана, колкото през предходните десетилетия поради напредъка в нехирургичните лечения, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите, като същевременно предотвратяват прогресивно увреждане на ставите.

Въпреки това, ако имате напреднало увреждане на вашите стави и нехирургичните лечения вече не ви подкрепят през ежедневните ви дейности, ортопедът все още може да обмисли операция на ставите като последна мярка. Говорете с лекар за плюсовете и минусите на ставната хирургия на РА.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss