Как фамилната анамнеза за рак на дебелото черво влияе върху риска ви?

Ракът на дебелото черво е рак, който се развива в дебелото черво или дебелото черво. Този вид рак се нарича още колоректален рак.

Според Американско общество за борба с рака, ракът на дебелото черво в момента е третата водеща причина за смърт от рак в Съединените щати. Много фактори допринасят за развитието на рак на дебелото черво. Генетиката е само един рисков фактор.

По-долу ще разгледаме какъв процент от раковите заболявания на дебелото черво са свързани с генетиката. След това ще разгледаме други рискови фактори, насоки за скрининг и съвети за превенция.

Какъв процент от раковите заболявания на дебелото черво са наследствени?

Ракът на дебелото черво определено може да се появи в семейства. Според Национален институт по рака (NCI)по-стари изследвания са установили, че до 30% от диагнозите рак на дебелото черво са свързани с фамилен риск.

NCI също така отбелязва, че хората с роднини от първа степен с рак на дебелото черво имат около два пъти по-висок риск от развитие на този рак. Хората с повече от един роднина от първа степен имат почти четири пъти по-висок риск.

Роднините от първа степен включват:

 • родители
 • братя и сестри
 • деца

Фамилният риск може да включва наследени генни промени, които увеличават риска от рак на дебелото черво. Наследени означава, че тези промени са ви предадени от вашите родители.

Въпреки това, при хора с фамилна анамнеза за рак на дебелото черво, само около 5% до 10% от случаите са пряко свързани с генетични промени. Поради това е възможно някои видове рак на дебелото черво да се развият от други генетични промени, които все още не са широко тествани.

Всъщност проучване от 2021 г. с 361 души с рак на дебелото черво установи, че 15,5% от тях имат генетични промени, които повишават риска от този рак. От тези промени 25% не биха били открити с помощта на настоящите стандарти за генетично изследване за рак на дебелото черво.

Какви гени повишават риска от рак на дебелото черво?

Нека разгледаме по-отблизо някои от гените, за които е известно, че участват в повишения риск от рак на дебелото черво.

APC

APC кодира туморен супресорен протеин. Обикновено туморните супресори предпазват клетките от неконтролируем растеж. Когато настъпят определени промени в туморните супресорни гени, тази функция се инхибира.

Когато настъпят определени генетични промени в APC, клетките в дебелото черво могат да растат извън контрол, причинявайки образуването на стотици полипи. Това значително увеличава риска от рак на дебелото черво.

Няколко наследствени генетични синдрома могат да увеличат риска от рак на дебелото черво и са причинени от промени в APC. Това са:

 • фамилна аденоматозна полипоза
 • Синдром на Гарднър
 • Синдром на Turcot

STK11

като APC, STK11 също така кодира туморен супресорен ген. Когато се появят определени генетични промени в този ген, това води до наследствен генетичен синдром, наречен синдром на Peutz-Jeghers.

Хората със синдром на Peutz-Jeghers могат да имат повече полипи, образувани в дебелото черво, което повишава риска от рак на дебелото черво. Те също имат повишен риск от няколко други видове рак, като тези на гърдата и панкреаса.

Ензими за възстановяване на ДНК

Една клетка трябва да копира своята ДНК, преди да се раздели. Понякога по време на този процес естествено възникват грешки. Протеините, наречени ензими за възстановяване на ДНК, могат да помогнат за откриването и коригирането на тези грешки, като предотвратяват промени, които могат да доведат до рак.

Някои промени в гените, които кодират ензимите за възстановяване на ДНК, също могат да увеличат риска от рак на дебелото черво. Наследствените генетични синдроми, свързани с такива промени, включват синдром на Линч и полипоза, свързана с MUTYH.

Споделени фактори на околната среда

Друг фактор, който може да допринесе за фамилния риск от рак на дебелото черво, са споделените фактори на околната среда. Това са опит или навици, споделени между членовете на семейството.

Например, яденето на много червено месо може да повиши риска от рак на дебелото черво. Проучване показва, че диетичните избори, направени от родителите, могат да повлияят на диетичните избори на детето по-късно.

Така че, ако сте яли много червено месо, докато сте расли, може да имате склонност да го правите и като възрастен.

Какви са основните причини за рак на дебелото черво?

Към този момент не знаем точната причина за рака на дебелото черво. Като цяло ракът възниква, когато клетките претърпят генетични промени, които ги карат да растат и да се делят извън контрол. Обикновено са необходими много от тези промени, за да доведат до рак.

Както споменахме по-рано, можете да наследите някои генетични промени от родителите си. Освен това, други генетични промени могат да се случат в течение на живота ви. Те се наричат ​​придобити генетични промени.

Докато придобитите генетични промени могат да се случат поради случайни грешки, които възникват, докато клетките растат и се делят, те могат да се случат и поради медицински фактори или фактори, свързани с начина на живот.

Рискови фактори за рак на дебелото черво

В допълнение към генетиката рисковите фактори, специфични за рака на дебелото черво, включват:

 • по-напреднала възраст, въпреки че повече по-млади възрастни развиват рак на дебелото черво сега
 • определен расов или етнически произход, като например афроамериканец или ашкенази еврейски произход, въпреки че не е напълно ясно защо
 • анамнеза за определени видове полипи или рак на дебелото черво
 • определени медицински състояния, като:
  • наднормено тегло или затлъстяване
  • възпалително заболяване на червата (IBD), което включва болест на Crohn и улцерозен колит
  • диабет тип 2
 • по-ниски нива на физическа активност
 • тежка употреба на алкохол
 • пушене
 • диета с високо съдържание на червени и преработени меса

Какви са насоките за скрининг за рак на дебелото черво?

Перспективата за хората с рак на дебелото черво се подобрява, когато се открие рано. Поради това редовният скрининг е много важен.

The Американско общество за борба с рака Насоките за скрининг за рак на дебелото черво препоръчват на хората със среден риск от рак да започнат редовни прожекции на 45-годишна възраст и да продължат до 75-годишна възраст.

За скрининг могат да се използват няколко опции за тестване. Те включват както тестове на изпражнения, така и базирани на изображения, като например:

 • фекален имунохимичен тест с висока чувствителност (FIT) или тест за окултна кръв на изпражненията с висока чувствителност на базата на гваяк веднъж годишно
 • многоцелеви ДНК тест на изпражненията веднъж на всеки 3 години
 • виртуална колоноскопия или гъвкава сигмоидоскопия веднъж на всеки 5 години

 • колоноскопия веднъж на 10 години

Тези насоки са за хора със среден риск от рак на дебелото черво. Хората, за които се смята, че имат висок риск от развитие на рак на дебелото черво, може да се наложи да започнат скрининг в по-ранна възраст или трябва да бъдат подлагани на скрининг по-често.

Важно е да поговорите с Вашия лекар кога да започнете скрининга за рак на дебелото черво, ако се прилага някое от следните:

 • имате силна фамилна анамнеза за рак на дебелото черво
 • сте получили диагноза наследствен генетичен синдром, който увеличава риска от рак на дебелото черво
 • имате анамнеза за определени видове полипи или рак на дебелото черво
 • сте получили диагноза IBD
 • сте имали облъчване на корема или таза като част от лечението на рак

Какво можете да направите, за да намалите риска от рак на дебелото черво?

Възможно е ракът на дебелото черво да се случи на всеки. Все пак има някои стъпки, които можете да предприемете в ежедневието си, за да намалите риска:

 • Получавайте редовни прожекции: Редовните прегледи за рак на дебелото черво са важни за всички, особено за хората с по-висок риск. Говорете с Вашия лекар кога и колко често трябва да се подлагате на скрининг.
 • Коригирайте диетата си: Съсредоточете се върху балансирана диета, като същевременно намалите или избягвате червените или преработените меса. Освен това, ако пиете алкохол, стремете се да пиете умерено или изобщо да не пиете.
 • Останете активни: Липсата на физическа активност увеличава риска от рак на дебелото черво. Опитайте се да правите редовни упражнения с умерена до интензивна интензивност през повечето дни от седмицата.
 • Управлявайте теглото си: Наднорменото тегло и затлъстяването увеличават риска от рак на дебелото черво. Говорете с Вашия лекар за устойчиви начини за управление и поддържане на умерено тегло.
 • Откажете пушенето: Пушенето увеличава риска от рак на дебелото черво и много други здравословни проблеми. Ако пушите, работете с Вашия лекар, за да разработите план за отказване.

Долния ред

Фамилната анамнеза за рак на дебелото черво увеличава риска от развитие на този рак. Всъщност наличието на един близък роднина с рак на дебелото черво може почти да удвои риска. Както генетичните фактори, така и общите фактори на околната среда могат да допринесат за фамилния риск от рак на дебелото черво.

Но има стъпки, които можете да предприемете, за да управлявате риска от рак на дебелото черво и да подобрите перспективите си, ако развиете този рак.

Перспективата за хората с рак на дебелото черво е най-добра, когато се открие рано. Ако имате фамилна анамнеза за този рак, може да се наложи да започнете скрининг за рак на дебелото черво рано или да се подлагате на скрининг по-често. Не забравяйте да говорите с Вашия лекар кога да се подлагате на скрининг и колко често.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss