Как терапията може да помогне на вашето психично здраве при псориазис

Социалната стигма около псориазисните плаки може потенциално да доведе до безпокойство в социални ситуации, а болката и възпалението могат да доведат до депресивни мисли. Терапията може да ви помогне да управлявате възможните ефекти на псориазиса върху психичното здраве.

„Псориазисът е хронично заболяване, което е резултат от свръхактивна имунна система, която ускорява растежа на клетките и увеличава възпалението в кожата“, обясни Кейт В. Виола, сертифициран дерматолог в Dermatology Partners, която също има магистърска степен по изследвания в областта на здравните науки и основава компанията за грижа за кожата Lady Polpo.

„В цикъл на здрава кожа кожните клетки преминават през процес на растеж, съзряване и отделяне. Този процес се ускорява при псориазис, което води до натрупване на излишни кожни клетки на повърхността на кожата, което води до червени плътни плаки с мащаб.

Тези плаки могат да причинят много повече от неприятни физически симптоми. Има по-голяма вероятност че ще развиете депресия, тревожност и други състояния на психичното здраве, ако живеете с псориазис

Псориазисът засяга около 125 милиона души по света. И авторите на изследване от 2022 г. заключиха, че хората с псориазис са по-склонни да изпитват определени психични състояния, отколкото хората без псориазис.

Биологичните фактори и факторите на околната среда, свързани с псориазиса, могат да понижат качеството ви на живот и да повлияят негативно на психичното ви здраве. Например социалната стигма около псориазисните плаки може да допринесе за безпокойство в социални ситуации като работа и училище. Псориазисът може също да причини болка и възпаление в ставите и кожата, което потенциално може да доведе до депресивни мисли.

Псориазисът не само може да повлияе на психичното здраве, но и обратното е вярно. Повишените нива на стрес и тревожност могат да играят роля при обострянията. Ето защо е жизненоважно да получите лечение от терапевт и дерматолог.

Разбиране на психологическото въздействие на псориазиса

Според изследване от 2022 г. псориазисът има връзки с много психични заболявания. Авторите заключават, че хората с псориазис имат 1,5 пъти по-голяма вероятност да изпитат депресивни симптоми, отколкото хората без псориазис. Симптомите на тревожност, шизофренията и мислите за самоубийство също са по-разпространени сред хората с псориазис.

Други изследвания показват, че псориазисът може да има връзки с повишена консумация на алкохолпосттравматично стресово разстройство и биполярно разстройство.

Има различни причини за тези съпътстващи заболявания. И все пак всяко състояние се отразява на другото. Например, обостряне на псориазис може да причини социална тревожност, а повишената тревожност и стрес могат да влошат възпалителния обрив при псориазис. По същия начин болката, която псориазисът може да причини, може да влоши депресията или суицидните мисли.

Но има и биологични фактори. един 2018 проучване съобщават, че психиатричните реакции към стресори под формата на разстройства, свързани със стреса, като тревожност, могат да увеличат вероятността от развитие на автоимунно разстройство.

Това е така, защото стресовата система на тялото ви може да повлияе на имунната ви система, което води до повишаване на химикалите, наречени провъзпалителни маркери, които играят роля при автоимунни състояния като псориазис.

Тревожност, депресия, гняв и стрес от травма могат да окажат физическо въздействие върху тялото ви. Травмата от емоциите, причинени от изблици на псориазис, също може да повиши риска от развитие на определени автоимунни заболявания, понякога до седем пъти по-голям от риска, който възниква при хора без травма.

Но поради начина, по който псориазисът и психичните заболявания се влияят взаимно, е възможно те също да са от полза взаимно.

Как помага терапията

„Терапията може да изиграе решаваща роля в подкрепата на хората с псориазис, не само чрез справяне с емоционалните и психологическите аспекти на живота с хронично кожно заболяване, но и чрез подпомагане на управлението на въздействието, което може да има върху психичното здраве“, каза Виола.

Терапевтичните подходи, които се оказаха обещаващи, включват:

 • когнитивно-поведенческа терапия (CBT)
 • медитация
 • релаксираща терапия
 • биофийдбек
 • поддържащо консултиране

CBT е вид терапия с говорене (психотерапия), която се фокусира върху това да ви помогне да промените вашето мислене и поведение, като ви накара да осъзнаете по-добре вътрешния си разговор и емоции. Това е един от най-често търсените видове психотерапия.

Авторите на a Преглед на изследването за 2019 г отбелязва, че CBT намалява площта и тежестта на симптомите на псориазис при хора с умерени до тежки случаи. Техниките, използвани в CBT, могат да помогнат на хората да управляват по-добре стреса и безпокойството, като намаляват възпалителните маркери, които могат да влошат обострянията на псориазис.

„Когато псориазисът избухне, това може да допринесе за порочен кръг от повишена тревожност, депресия, изолация и влошено психично здраве. Безпокойството или депресията могат да се появят по време на обостряне, когато кожата е възпалена и болезнена“, каза Бриана Паруоло, лицензиран терапевт за внимание в Gold Therapy NYC.

Терапиите, базирани на вниманието, като медитация и релаксираща терапия, могат да ви помогнат да управлявате негативните емоции и да намалите стреса, тревожността и депресията.

Поддържащото консултиране, което често включва ролеви игри, повишаване на уменията за решаване на проблеми и обръщане на поведението, може да предостави инструменти за по-добро справяне с психологически, екологични и физически стресови фактори. Например, съветник може да ви помогне да разработите стратегии за повишаване на самочувствието си в ситуации на социална тревожност.

Обръщане към образа на тялото и самочувствието

Псориазисът може да повлияе на избора на мода, социалните взаимодействия и самочувствието, тъй като може да се чувствате неуверени относно плаките. Комбинацията от терапия и група за подкрепа може да помогне за подобряване на образа на тялото и самочувствието.

„Стигмата около видимите симптоми играе роля тук. Изкушаващо е да избягвате социални ситуации, когато се страхувате от осъждане или коментари от непознати. Единственият проблем с изолацията е, че влошава нещата“, отбеляза Паруоло.

„CBT помага на хората да идентифицират и променят негативните мисловни модели, намалявайки тревожността и депресията, свързани с псориазис“, обясни Виола.

Поддържащите терапии, които включват ролеви игри, могат да предоставят инструменти и техники, които могат да бъдат полезни по време на социални ситуации. Внимателността може да насърчи самоприемането, като ви помага да забележите вътрешните негативни преценки, преди съзнателно да ги пуснете.

Стратегии за справяне и ежедневна грижа за себе си

Терапията може да предостави много полезни инструменти за управление на стреса и самообслужване, както и стратегии за справяне, които можете да използвате в ежедневието. Терапевтичните инструменти често ви помагат да повишите самосъзнанието си и да откриете връзката между тялото и ума си, насърчавайки холистичен подход към благосъстоянието.

Чрез този подход може да осъзнаете, че определени избори, които правите през деня, могат да повлияят както на психическото, така и на физическото ви здраве, включително:

 • получаване на препоръчителното количество физическа активност
 • поддържане на здравословна диета
 • достатъчно сън
 • водене на дневник
 • практикуване на внимание и медитация
 • интегриране на практика на благодарност

„Приемането на вашия псориазис не означава одобряването му, но радикалното приемане създава път напред за преследване на ефективно лечение и управление на симптомите“, каза Паруоло.

Идентифициране на причините за псориазис

Някои задействания на псориазис, като ожулване или заболяване, може да са извън вашия контрол. Но може да успеете да избегнете някои потенциални причини, ако можете да ги идентифицирате. Честите задействания за псориазис включват:

 • стрес
 • прекомерна консумация на алкохол
 • пушене
 • хормонални промени
 • някои лекарства
 • определени храни

Предприемането на стъпки за избягване на някои отключващи фактори, като тютюнопушенето, и за управление на психологическите ви реакции към други отключващи фактори, като стрес, може да помогне за намаляване на честотата и тежестта на вашите обостряния на псориазис.

Намиране на терапевт за псориазис

Може да е полезно да потърсите терапевт, който е специалист по хронични заболявания. Националната фондация за псориазис предлага групи за подкрепа, общности и ресурси за пациенти, които могат да ви помогнат да намерите правилния специалист по психично здраве.

Резюме

Независимо дали е лек или тежък, псориазисът може да има отрицателни ефекти върху вашето физическо и психическо здраве. Стресът, безпокойството и депресията, причинени от плаките и болката, могат да влошат обострянията на псориазиса, което води до допълнително влошаване на психичното здраве и качеството на живот.

Терапията има потенциала да прекъсне цикъла, като ви помага да управлявате умствените и физическите реакции към живота с псориазис чрез холистичен подход.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss