Как се справяте с крампи при болестта на Crohn?

Болестта на Crohn е хронично здравословно състояние, причинено от възпаление в червата. Това състояние причинява набор от симптоми, които могат да бъдат леки или тежки.

Един от най-честите симптоми на болестта на Крон са стомашни спазми, които могат да бъдат болезнени и трудни за овладяване. Лечения като промени в начина на живот могат да помогнат за премахване на спазми.

Ето какво трябва да знаете за болестта на Crohn, симптомите, които включват крампи и как да лекувате и управлявате тези усложнения, ако и когато ви се случат.

Какво представлява болестта на Crohn?

Болестта на Crohn е състояние, което причинява възпаление в храносмилателния тракт и е вид възпалително заболяване на червата (IBD).

Възпалението може да засегне както дебелото, така и тънкото черво и може да доведе до болезнени симптоми. Симптомите на болестта на Crohn могат да бъдат леки или тежки и могат да се развият бързо. Болестта на Crohn е хронична, но не винаги причинява ежедневни симптоми.

Повечето хора с болестта на Крон ще изпитат периоди, когато имат много леки симптоми или никакви симптоми, и периоди на по-тежки симптоми. Периодите на по-тежки симптоми на Crohn се наричат ​​обостряния.

Симптомите на болестта на Крон включват:

 • стомашни болки
 • стомашни болки
 • диария
 • кървави изпражнения
 • висока температура
 • умора
 • рани в устата
 • намален апетит
 • неволна загуба на тегло

Болестта на Крон също може да доведе до усложнения като:

 • анемия
 • анални фистули
 • анални фисури
 • анални стриктури
 • отворени рани, наречени язви около ануса
 • чревни обструкции
 • кървене или изпускане от фистули
 • камъни в бъбреците
 • възпаление на черния дроб
 • възпаление на ставите, кожата и очите
 • повишен риск от рак на дебелото черво

Няма лек за болестта на Crohn.

Състоянието обаче може да се управлява ефективно с лечение. Чрез лечение много хора с болестта на Крон успяват да управляват симптомите си, да намалят обострянията и да избегнат сериозни усложнения.

Болестта на Крон причинява ли спазми?

Стомашните спазми са много често срещан симптом на Crohn.

Обикновено спазмите се появяват час или два след хранене и са по-болезнени по време на обостряне. Въпреки че повечето хора с болестта на Крон имат по-чести и тежки крампи по време на обостряне, крампи могат да се появят по всяко време.

Крампите могат да бъдат причинени както директно от болестта на Crohn, така и от усложненията на Crohn. Спазмите, причинени директно от болестта на Крон, са резултат от възпален чревен тракт. Те се случват след хранене, докато храната се движи през червата, което води до свиване на червата. Тези контракции са нормална част от храносмилането, което движи храната през храносмилателния ви тракт, но те могат да бъдат много болезнени, когато червата ви са възпалени.

Усложненията на болестта на Crohn също могат да причинят спазми. Например запушването на червата може да затрудни храносмилането и да доведе до спазми. Други усложнения на Crohn, които могат да доведат до спазми, включват фистули, стриктури и фисури.

Лечение на мускулна контракция при болестта на Crohn

Правилното лечение на спазмите при болестта на Crohn зависи от основната причина за спазмите, тежестта на другите ви симптоми на Crohn и колко добре реагирате на лечението на Crohn. Има множество възможности за лечение на болестта на Крон. Може да се нуждаете от комбинация от лечения, за да го управлявате.

Възможностите за лечение включват:

 • Водене на дневник на болката: Проследяването на вашите спазми и други симптоми може да ви помогне да ги управлявате. Това е страхотен инструмент за откриване на това, което отключва вашите обостряния и за определяне кои лечения работят най-добре за вас.
 • Промени в начина на живот: Крампите и други симптоми на Крон могат да бъдат по-лоши по време на пристъпи. Промените в начина на живот могат да ви помогнат да избегнете пристъпи. Обичайните промени в начина на живот при болестта на Крон включват отказване от пушенето, управление на стреса, здравословно хранене и редовни упражнения.
 • Почивка на червата: Вашият лекар може да препоръча почивка на червата като временно лечение. По време на почивка на червата ще ядете и пиете само няколко конкретни неща. В някои случаи може да не ядете или пиете изобщо в продължение на няколко дни и вместо това да получавате храна чрез интравенозно или сонда за хранене.
 • Болкоуспокояващи лекарства: Болестта на Crohn се лекува с няколко различни болкоуспокояващи лекарства. Това може да включва аминосалицилати или кортикостероиди. Обикновено кортикостероидите се предписват само при тежки симптоми и се приемат само временно.
 • Лекарства за имунната система: Може да приемате лекарства, които потискат функцията на имунната ви система, за да намалят възпалението. Опциите включват имуномодулатори и биологични терапии. Тези лекарства са крайъгълният камък на терапията на Crohn и се считат за най-добрият шанс за ремисия.
 • Репаративна хирургия: Понякога операцията е най-добрият избор за лечение на симптомите или усложненията на болестта на Crohn. Може да имате операция, ако не реагирате на други лечения или ако имате усложнения като фистули или чревни непроходимости, които трябва да бъдат поправени. Хирургията може да премахне възпалените или увредени части на червата, да премахне запушванията или да поправи фистулите.
 • Илеостомия и проктоколектомия: Ако болестта на Crohn е тежка, може да се нуждаете от процедура, наречена илеостомия и проктоколектомия. Това е хирургическа процедура, която премахва вашето дебело черво и ректум и създава отвор, наречен стома, от външната страна на тялото ви. Краят на червата ви се прекарва през стомата и се закрепва, така че изпражненията да могат да преминат през него и в подвижна външна торба за събиране.

Често задавани въпроси

Събрахме най-често задаваните въпроси за болестта на Crohn – прочетете, за да научите повече.

Как се чувства болестта на Crohn?

Болестта на Крон може да бъде много болезнена. Симптоми като спазми, диария и умора могат да затруднят работата, общуването и изпълнението на ежедневните задачи. За повечето хора с болестта на Крон спазмите най-често се усещат в долната дясна част на стомаха, но е възможно да изпитате болка навсякъде в стомаха. Симптомите на Crohn могат да бъдат леки или тежки. Симптомите могат да намалеят или да изчезнат и след това да се появят отново по време на обостряне.

В допълнение към физическата болка, болестта на Крон може да повлияе на вашето психическо здраве. Избухването може да бъде стресиращо, плашещо и изолиращо. За щастие, леченията могат да помогнат за справяне със симптомите и намаляване на пристъпите.

Постоянна ли е болката при болестта на Crohn?

Болката на Крон не е постоянна. Симптомите могат да идват и да си отиват. Много хора изпитват болка само по време на обострянията на Crohn. Лечението може да помогне за намаляване на пристъпите и може да ви помогне да поддържате активен начин на живот.

Какво активира болестта на Крон?

Лекарите не знаят какво причинява болестта на Крон. Смята се, че фактори като генетика или анормална имунна реакция може да играят роля, но са необходими повече изследвания. Факторите на начина на живот също изглежда играят голяма роля при болестта на Crohn. Фактори като стрес, диета, липса на упражнения и тютюнопушене са свързани с по-висок риск. Те могат също така да предизвикат обостряния при хора, които вече имат болестта на Крон. Обострянията могат също да бъдат предизвикани от фактори като промени в лекарствата или инфекции. Можете да прочетете повече за пристъпите на Crohn тук.

Защо хората изпитват спазми като симптом на болестта на Крон?

Болестта на Крон причинява възпаление в червата. Спазмите се появяват, когато червата ви се свиват, за да придвижат храната по храносмилателния ви тракт. Ето защо спазмите най-често се появяват около час след хранене.

Болестта на Crohn може да причини храносмилателни симптоми, включително диария, кървави изпражнения и стомашни спазми. Крампите често са много болезнени и могат да затруднят преминаването през нормалните ежедневни дейности. Лечението може да помогне за намаляване или дори премахване на спазми и други симптоми на Crohn. Възможностите за лечение включват промени в начина на живот, лекарства и операция. Правилното лечение за вас ще зависи от тежестта на вашите спазми, другите симптоми, които имате, и колко добре реагирате на лечението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss