Как се изправям срещу CLL с духа на Ironman

Стивън Браун, оцелял от CLL и състезател на Ironman
Снимката е предоставена с любезното съдействие на Стивън Браун

24 февруари 2006 г. е една от онези дати, които никога няма да забравя. В онзи ден, след седмица, пълна с компютърна томография, PET сканиране, биопсия на костен мозък, кръвни изследвания и рентгенови снимки, бях официално диагностициран с хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ). Не беше точно така, както планирах да прекарам предстоящия си 46-ти рожден ден. За да бъда напълно честен, погледнах направо през онколога, докато той обясняваше новото ми заболяване. Бях в пълно отричане. Всъщност мислех, че моят лекар е глупак, който чете чужди резултати и диаграма. Както се оказа, моят лекар беше 100% прав. Диаграмата беше моя, както и ракът.

Разберете, че цял живот съм бил спортист. Израснах като едно от онези активни деца, които играеха всеки спорт, в който можех да впия зъбите си. Учих в колеж с футболна стипендия. Бях на ръба на професионалната футболна кариера и след това играх полупрофесионално няколко години. Аз съм маратонец и Ironman триатлонист няколко пъти. Живях чисто и здраво. Така че предположих, че аз от всички хора трябва да получа безплатен пропуск за болест като рака. Сгреших.

Ключови ранни решения, които направиха разлика

Газих в жалък купон за около 6 секунди и след това осъзнах, че най-ефективната стратегия за справяне за мен би била да атакувам левкемията със същата увереност и плам, които използвах в моите състезания за издръжливост и тренировки. Също така исках да ударя това нещо право в червата, за да изпратя съобщение на болестта и на нашите дъщери тийнейджъри, че техният баща Ironman все още е себе си и ще се оправи. В тази светлина често бягах вкъщи от моите химиотерапии – защото можех. И защото имах нужда.

Взех още едно ключово решение през дните след поставянето на диагнозата ми — да бъда много видим и гласен в моята битка и в моето пътуване. Не познавах никого с моята болест и си помислих, че ако мога открито да споделя това, което преживях, това може да помогне на другите. Това решение също ме свърза с няколко организации и ми даде възможност да споделя пътуването си и да дам положителна представа на по-широка аудитория.

4 ориентира, които ме приземиха

Научих много през последните 17 години и направих своя дял грешки. Но намерих сила и комфорт в това да живея живота си със следните четири идеала като мое ръководство. Те служат като мои лични контролни уреди, които наблюдавам, за да се уверя, че всички работят ефективно. И когато са, аз съм щастлив и здрав човек. Когато нещо е изключено, са необходими корекции.

1. Винаги ли съм там, където са краката ми? Научих колко е важно да живея живота в настоящия момент с малко размисъл върху миналото и малко проекция в бъдещето.

2. Правя ли правилен избор? Всички ние имаме повече възможности за избор в нашите пътувания, отколкото осъзнаваме. Важно е да задавам информирани въпроси на правилните хора, за да мога да взема най-добрите решения за мен.

3. Правя ли нещата, които задоволяват моята емоционална страст към сладкото? Някои хора изпадат в паника, когато за първи път им бъде поставена диагноза, и спират да правят нещата, които обичат да правят от страх или парализиращо безпокойство. Въпреки че може да е вярно, че вашите дейности и хобита може да се наложи да се адаптират към текущата ви ситуация, изключително важно е да правите нещо, което все още храни душата ви.

4. Оставам ли в движение? Да, аз съм спортист за издръжливост. Така че движението за мен ще означава нещо различно, отколкото за много хора. Не предлагам хората да се заемат с маратон, когато им бъде поставена диагноза. Но аз предполагам, че човешкото тяло трябва да се движи. А подходящото количество и вид дейност може да бъде ценен ресурс във вашия арсенал за лечение.

Да живея и да приема моята истина

И така, ето ме. През 17-те години, през които живея с ХЛЛ, съм седнал на стола за химиотерапия 54 пъти и съм бил на редица различни терапевтични терапии. Това, което започна като страшно неизвестно, се превърна в нещо по-въодушевяващо, отколкото можех да си представя. Звучи налудничаво, когато казвам на хората, че тази болест е отворила повече врати, отколкото е затворила и е създала повече възможности, отколкото е отнела. Но това е истината, която съм живял и не бих я заменил за нищо друго.


Стивън Браун е съпруг, баща, дядо и пристрастен към спортовете за издръжливост през целия живот, който живее над хронична лимфоцитна левкемия от 2006 г. насам. Той е автор на пет книги, които говорят за живота, спорта, болестта и тяхното пресичане и въздействие върху живота на Стив. Той продължава да се състезава и да тренира състезания за издръжливост и подкрепя достойни организации, подкрепящи рака по пътя. За повече информация относно Стив посетете www.remissionman.com.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss