Как се диагностицира гнойният хидраденит?

За да диагностицира гноен хидраденит (HS), лекарят ще прегледа външния вид и местоположението на болезнените подутини под кожата ви.

Hidradenitis suppurativa (HS) е хронично състояние на кожата, което причинява болезнени подутини под кожата в области, където кожата се трие една в друга. Има характеристики, които го отличават от другите кожни заболявания.

За да диагностицира HS, лекар, често дерматолог, ще изследва местоположението и външния вид на вашите подутини и абсцеси.

Ако една от раните изтича течност, лекарят може да я вземе тампон и да вземе проба, за да провери за инфекция. Това обаче не е необходимо за диагностициране на ХС.

Прочетете, за да научите повече за диагностицирането на HD и кога да се свържете с лекар за помощ.

Хидраденит супуратива диагноза

За да диагностицира гноен хидраденит, лекарят ще поиска вашата здравна история и ще попита за местоположението на всички пробиви. Поставянето на неравности по тялото ви е индикатор за ХС.

Те ще прегледат всички подутини или абсцеси, които имате в момента. ХС има някои физически черти, които го отличават от циреи, акне или други подобни на вид състояния.

Лекарят търси няколко характеристики, преди да постави диагнозата ХС. Те могат да включват:

 • лезии, съответстващи на HS
 • типичен модел на разпространение
 • повторна поява на пробиви

Ако една от вашите неравности изтича течност, лекарят може да вземе проба на тампон, за да тества за инфекция. Това не е тест за самия HS. Има в момента няма лабораторен тест за да се определи наличието на състоянието.

Състояния с подобни симптоми като hidradenitis suppurativa

Няколко кожни състояния могат да изглеждат подобни на HS. Обучен лекар, подобно на дерматолог, знае как да направи разликата.

Инфекция

ХС често започва с един или два възела или подутини под кожата, които могат да наподобяват кожна инфекция.

Инфекцията може да доведе до същия тип на подута, зачервена, чувствителна подутина или пълен с гной абсцес. Разликата е, че бактериите причиняват инфекции, докато прекомерната реакция на имунната система на тялото причинява HS, когато кератинът и потта се натрупват вътре в космения фоликул, улавяйки бактерии.

Акне

Акнето и HS могат да имат голяма прилика. И двете започват, когато космените фоликули се блокират от масло, кератин, мъртви кожни клетки и бактерии. Но HS се появява на всяко място с потни жлези, докато акнето може да се появи навсякъде по тялото.

За разлика от повечето случаи на акне, HS създава извити тунели под кожата между възли, наречени синусови пътища. Тези канали свързват лезиите и могат да оставят белези с течение на времето,

Врастнала коса

Врастналите косми се появяват, когато косъмът се извие и расте обратно в кожата, причинявайки възпаление и подутина. За хора с къдрава коса това може да е особен проблем в областта на брадата и шията, който се появява на групи.

Въпреки че и двете се появяват като подутини по кожата, врастналите косми се различават от ХС, тъй като причината е космите, които пробиват кожата отвън и създават възпаление. Кератинът, потта и бактериите, блокиращи космения фоликул под кожата, причиняват ХС.

Фоликулит

Фоликулитът е възпаление на космения фоликул. Това обикновено се случва във фоликулите, когато те са повредени, което позволява на бактериите да проникнат вътре. По-рядко срещаните причини включват запушване или дразнене на фоликула. Повредата възниква поради:

 • често триене или докосване на кожата
 • носенето на тесни дрехи
 • триене кожа в кожа
 • бръснене

Подутини, причинени от фоликулит, може да приличат на HS, но са склонни да бъдат по-малки и обикновено преминават сами, особено когато се избягват задействащите фактори.

Кога да се свържете с лекар

HS може да започне да образува белези и може да ограничи подвижността, така че ранната диагностика и лечение са важни.

Дерматологът е специалист, обучен да разпознава кожни заболявания. Вашият лекар може да ви насочи към дерматолог за специализирани грижи.

Свържете се с лекар, ако обривите са:

 • болезнено
 • инфектиран (потърсете гной или дрениране, подуване, образуване на корички, болка, топлина или червена ивица)
 • образуване на мехури
 • разпространяване

Често задавани въпроси относно хидраденит супуратива

Ако смятате, че имате HS, може да имате някои въпроси. Ето отговорите на няколко често задавани въпроса.

Може ли кръвен тест да открие гноен хидраденит?

Кръвен тест не може да открие или диагностицира гноен хидраденит. Понастоящем няма налични лабораторни тестове за диагностициране на това състояние, но лекарят може да вземе тампон от рана, която тече, за да провери за инфекция.

Как се лекува гноен хидраденит?

Лекар ще работи с вас, за да изготви план за лечение, за да помогне за намаляване на възпалението и дразненето. Това може да включва:

 • грижа за кожата като измиване с бензоил пероксид и нежни антиперспиранти
 • перорални или локални лекарства като хормонални или противовъзпалителни лекарства
 • инжекционни лекарства като биологични или кортикостероиди
 • процедури в кабинета, които помагат за дрениране на абсцеси и премахване на лезии или тунели под кожата
 • грижа за рани (HS може да създаде много бавно зарастващи рани)
 • лазерна епилация
 • лечение на депресия или тревожност

За вкъщи

Hidradenitis suppurativa е хронично кожно състояние, което причинява появата на болезнени, подобни на цирей подутини, когато космените фоликули се блокират. Обикновено се появява в области с много потни жлези и където кожата се трие една в друга.

Лекарят обикновено може да диагностицира ХС въз основа на устна история на огнищата и визуална проверка на зоните на огнища. Как се появява HS се различава от акне, циреи или кисти, което позволява на лекарите да знаят, че това състояние е налице.

Лечението с HS включва различни методи, включително грижа за кожата, лекарства и хирургични процедури. Лекарят може да обсъди план за лечение след пълна оценка.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss