Как семаглутидът помага на сърцето ви?

Semaglutide се продава от марката Ozempic за намаляване на риска от инфаркт и инсулт при хора с диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Продължават изследванията дали това е свързано със загуба на тегло.

Лекарството, известно като семаглутид, се използва за подпомагане на контролирането на теглото и понижаване на кръвната захар.

Това беше доказано за намаляване на риска от инфаркт, инсулт или смърт при тези с диабет тип 2 и сърдечни заболявания, но има още много да се научи за ползите за сърцето, които предлага.

Тази статия ще проучи сърдечно-съдовите ползи от семаглутид и какво може да искате да обсъдите с вашия здравен екип относно това лекарство.

Семаглутид засяга ли сърцето?

Семаглутид е глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1) рецепторен агонист, който действа като имитира GLP-1 хормона в тялото, който създава допълнителен инсулин и изпраща сигнали за ситост към мозъка. Може да го видите да се продава в аптеките под търговските марки Wegovy, Ozempic и Rybelsus.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобрени Ozempic за хора с диабет тип 2 за намаляване на риска от инфаркт и инсулт при хора с известно сърдечно заболяване. Сърдечните пристъпи и инсулти са значими, потенциално фатални събития, които могат да окажат значително въздействие върху сърцето, дори ако човек оцелее.

Не е напълно ясно как семаглутидът намалява тези рискове.

Един от начините, по който вероятно прави това, е като помага на хората да отслабнат. Затлъстяването може да постави стрес върху сърцето. Семаглутидът действа като дългосрочно средство за потискане на апетита. Загубата на тегло може да улесни сърцето да изпомпва кръв в цялото тяло поради причини, обсъдени допълнително по-долу.

Затлъстяване, диабет, вашето сърце и семаглутид

почти 1 към 3 Възрастните американци са с наднормено тегло, според Националните здравни институти. Индивидите с наднормено тегло или затлъстяване имат различни повишени рискове за здравето включително по-големи шансове за развитие на хипертония и сърдечни заболявания.

Промените в начина на живот и лекарствата са два начина за подпомагане на управлението на теглото и намаляване на тези повишени рискове.

Трудно е да се разбере дали намаляването на сърдечните рискове за тези с диабет тип 2 и сърдечни заболявания се дължи само на загуба на тегло или се дължи на друг аспект на семаглутид. Освен това, повече изследвания също е необходимо в бъдеще, за да се определи какви ползи може да има семаглутид за тези без диабет.

Беше ли Ви полезно?

Има ли семаглутид други ползи за сърдечно-съдовата система?

Приемът на семаглутид може да доведе до по-ниска кръвна захар и намален индекс на телесна маса.

Това може да доведе до понижаване на кръвното налягане, което е свързано с по-добро сърдечно-съдово здраве.

Как загубата на тегло влияе върху сърдечно-съдовия риск?

Отслабване може да подобри метаболитната функция и хипертонията. Освен това може да изтъни сърдечната тъкан и стените на кръвоносните съдове. Всичко това улеснява сърцето да изпомпва кръв в цялото тяло и намалява натоварването върху сърцето.

Като имитира хормона GLP-1, семаглутид създава допълнителен инсулин. Това понижава нивата на кръвната захар. По-високите нива на GLP-1 също изпращат сигнали за ситост към мозъка. Това обикновено води до загуба на тегло за лица, които приемат семаглутид. Това затруднява изследователите да отделят този фактор, за да определят какво всъщност причинява намалените сърдечни рискове.

За тези, които се считат за наднормено тегло или затлъстяване, загубата на 5% или повече от първоначалното тегло е свързана с намаляване на риска от кардиометаболитни заболявания, с намаляване на кръвното налягане, LDL холестерола, триглицеридите и гликемията. Може също да помогне за предотвратяване на диабет тип 2.

Едно нещо, което трябва да имате предвид е, че може да настъпи наддаване на тегло, ако хората спрат приема на семаглутид. Това може да увеличи сърдечно-съдовите рискове.

Има ли сърдечно-съдови въздействия за хора с и без диабет?

The FDA потвърди сърдечно-съдовите ползи от семаглутид за хора с диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Но едно проучване показаха, че също има подобрение на кардио рисковите фактори при възрастни с наднормено тегло без диабет, които са използвали семаглутид толкова дълго, колкото са продължили да го приемат.

Вторичните крайни точки на изследването на кардиометаболичните рискови фактори изглеждат обещаващи. Но има нужда от повече изследвания за ефектите на семаглутид върху сърдечно-съдовата заболеваемост и смъртност сред тези със затлъстяване, но без диабет.

Все още са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре дали и как семаглутидът може да бъде от полза за сърдечно-съдовата система на хората без диабет.

FDA одобри Ozempic за намаляване на риска от инфаркт, инсулт или смърт при хора с диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Все още са необходими повече изследвания, за да се разберат ползите от семаглутид върху сърдечните рискове за тези без диабет. Също така е важно да разберете колко от тези ползи могат да дойдат просто от помощта на лекарството при управление на теглото.

Ако смятате, че може да имате полза от приема на семаглутид, важно е да говорите с Вашия лекар. Те могат да обсъдят потенциалните ползи и рискове от лекарството с вас и да ви посъветват относно подходящата доза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss