Как сезоните влияят на биполярното разстройство?

Интензивността на биполярните симптоми може да се промени с времето в зависимост от редица фактори. Вашият режим на лечение, малки или големи промени в живота ви и дори времето могат да повлияят на биполярното разстройство.

Всъщност сезонните промени в депресивните и маниакалните периоди на биполярно разстройство са записани и изследвани.

Биполярното разстройство е хронично и може да имате периоди на ремисия, както и рецидив. Знаейки как сезоните и другите фактори на околната среда влияят на биполярните симптоми, може да помогне на вас и вашите близки да се справите по-добре.

Биполярни основи

Биполярното разстройство засяга 1%-3% от световното население. Характеризира се с периоди на мания или хипомания (висока енергия, грандиозност, нарушен сън, безразсъдно поведение, разсеяност, понякога психоза) и периоди на голяма депресия.

Двата „полюса“ на биполярното разстройство – мания и депресия – могат да бъдат повлияни по различен начин от сезонните промени.

Сезони и депресия

Вероятно сте запознати със сезонното афективно разстройство (SAD), което кара някои хора да изпитват депресия през по-студените и тъмни месеци на зимата. SAD е подвид на биполярно или голямо депресивно разстройство.

Около 25% от хората с биполярно разстройство имат сезонно афективно разстройство. Още по-често срещано състояние е субсиндромното сезонно афективно разстройство или сезонността. Това е моментът, когато леките депресивни симптоми се появяват при смяната на сезоните.

Причините за ЕАД включват твърде малко или твърде много слънчева светлина и нарушени циркадни ритми или цикли на сън/събуждане.

Сезони и мания

Докато по-ниските нива на слънчева светлина са свързани с депресивно настроение, по-слънчевите дни също могат да повлияят на настроението на хората с биполярно разстройство.

А 2018 проучване установиха, че фотопериодът – периодът от време всеки ден, когато човек е изложен на светлина – е ключов елемент при биполярно разстройство.

Проучването на 730 пациенти показа, че повече хора са били хоспитализирани поради мания през пролетта и лятото, когато излагането на дневна светлина е най-високо през цялата година.

Той също така установи, че хората с биполярно разстройство са били хоспитализирани за депресия през зимата, когато излагането на светлина е намалено поради по-късите дни.

Как слънчевата светлина влияе на биполярното разстройство

Нашите циркадни ритми се захранват от супрахиазматичното ядро ​​в мозъка. Тази част от мозъка се занимава с регулирането на физиологичните циркадни ритми чрез откриване на нивата на слънчева светлина и обработка на други фактори на околната среда.

Тази регулация след това задейства набор от процеси в телата ни, свързани със съня, енергията, глада и телесната температура.

Хората с биполярно разстройство имат променен циркаден и сезонен ритъм и понякога демонстрират сезонни модели на депресивни и манийни епизоди. В 2021 преглед от 51 проучвания, изследователите откриха няколко модела:

  • Приемането в болница за биполярни депресивни епизоди достига пика си в началото на зимата.
  • Хоспитализациите за манийни епизоди са по-чести през пролетта и лятото.
  • Сезонните вариации са по-чести при жени с биполярно разстройство.

Тъй като хората с биполярно разстройство имат нарушен циркаден ритъм, неща като работа на смени или пътуване през часови зони могат да засилят биполярните симптоми. Когато циркадните ритми са „изключени“, може да изпитате нарушения на съня, променени хормони и промени в настроението.

Хората с биполярно разстройство са изложени на 20 до 30 пъти по-голям риск от суицидно поведение, отколкото общото население.

А Анализ за 2021 г от данни от 4876 пациенти от 71 различни географски местоположения установи, че по-високи нива на опити за самоубийство са налице в места, по-далеч от екватора. Тези места имат по-голяма слънчева вариация, което означава, че количеството излъчвана от слънцето се променя драстично през годината.

Как сезонните температури влияят на биполярното разстройство

някои проучвания показват, че излагането на слънчева светлина само по себе си не обяснява сезонните промени в биполярните симптоми. Други фактори на околната среда включват ултравиолетово излагане, температура, време и излагане на светлина в ранна възраст.

Скорошно проучване на хора с биполярно разстройство в Италия установи, че повече хора с биполярно разстройство са приети в спешното психиатрично отделение в дни с по-високи температури и по-висока слънчева радиация.

В Анализ за 2016 г от повече от 24 000 хоспитализации за мания в Дания, изследователите откриха, че има по-висок процент на прием в дни с повече слънце, по-висока температура и по-малко сняг.

Лечение на биполярно разстройство

Лечението на биполярно разстройство има за цел да се справи с двете части на разстройството. Ако имате биполярно разстройство, Вашият лекар ще работи с Вас за намаляване както на депресивните, така и на манийните епизоди. Може да Ви бъдат предписани стабилизатори на настроението или антипсихотични лекарства.

Успоредно с психотерапията може да се приемат редовни лекарства. Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е един вид терапия, която често се използва за лечение на депресия и продължаващото обучение за разстройството се препоръчва за разпознаване на промени в настроението и задействания.

Психообучението е друг инструмент, използван за подпомагане на хора с биполярно разстройство. Научаването за състоянието може да ви помогне да разпознаете моделите на вашите симптоми и тяхното начало. Това осъзнаване – и план за самообслужване – може да помогне при управлението на стреса.

Управление на сезонна депресия

Терапията с ярка светлина се препоръчва при Международно дружество по биполярни разстройства като лечение на остра биполярна депресия, но клиничните изпитвания на терапията са ограничени.

В едно проучване 58 пациенти са получили светлинна терапия за 7 до 21 дни и 55% имали ремисия на депресивните симптоми до края на лечението. Пациентите са получавали светлинно лечение с помощта на лампа в продължение на 30 минути през сутрешните часове, времето, когато се смята, че ярката светлина има най-добър ефект върху депресията.

Въпреки това, двама пациенти в проучването са имали хипоманиакални епизоди, докато са били подложени на светлинна терапия. Светлинната терапия е недостатъчно проучена при хора с биполярно разстройство поради опасения за отключване на мания.

Говорете с Вашия лекар дали светлинната терапия може да помогне при сезонна депресия. Важно е да разберете риска от отключване на маниен епизод.

Управление на сезонната мания

По-малко изследвания са направени за лечение на сезонна или лятна мания специално, но разбирането как промяната на сезоните може да повлияе на разстройството е начало.

Здравословните навици за сън, последователността с предписаните от лекар лекарства и стратегиите за намаляване на стреса могат да помогнат за предотвратяване на манийни епизоди, които започват след депресивен период през зимата.

Симптомите на биполярно разстройство могат да следват сезонен модел при 25% от пациентите. Може да изпитате по-депресивни настроения през зимата или по-тъмните месеци и да сте изложени на по-висок риск от мания през лятото и пролетта.

Осъзнаването на промените във вашия циркаден ритъм и сезонните симптоми може да помогне на вас и вашия медицински специалист да управлявате биполярната депресия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss