Как преодолявам травмата между поколенията като азиатски американец

Как преодолявам травмата между поколенията като азиатски американец
Getty Images/d3sign

Когато бях на 5 години, майка ми ме хвана в малка лъжа. За съжаление е вярно – изхвърлих сандвич с болоня, въпреки че казах, че съм го изял. По-късно същия ден тя ми каза, че го е видяла в нашия боклук и че не трябва да лъжа, защото лъжата показва страх и никога не трябва да признавам, че ме е страх от някого.

Поглеждайки назад към живота си, това беше модел в моя дом. Бях отгледан в моменти, които майка ми превърна в един важен урок: Никога не показвай слабост. Всичко, което намекваше за борба, беше знак за провал.

Моето възпитание може да не е шокиращо. Истината е, че идвам от линия на издръжливи жени, които са се научили да оцеляват въпреки обстоятелствата си. През 50-те години моята овдовяла прабаба успя да избяга от Северен Виетнам с трите си деца, включително моята баба, с последния самолет за Южен Виетнам.

Докато растяха, баба ми беше изключително независима. Тя се научи да чете и пише, докато продаваше храна на улицата за допълнителни пари. През 1975 г. майка ми тийнейджърка последва примера й, когато избяга от Виетнам с братята и сестрите си, моята прабаба и моята баба, за да избягат от политическото потисничество и бедността. Те прекараха дни сгушени сред непознати и накрая стигнаха до крайната си дестинация Минесота, където все още живее голяма част от семейството ми.

Почти пет десетилетия по-късно съм на обширна когнитивно-поведенческа терапия (CBT), за да управлявам тревожните си мисли, мисленето „всичко или нищо“ и повтарящото се чувство за вина, че живея живота си по начина, по който искам, вместо по начина, по който са ме учили. По време на това пътуване успях да идентифицирам ролята, която травмата между поколенията е изиграла в семейството ми, заедно с нейното въздействие върху живота ми и това кой съм аз като човек.

Какво е травма между поколенията?

Травмата между поколенията има много определения, но концепцията е доста линейна. По същество това е травма, която продължава от предишни поколения, които са преживели трагични събития, като война или глад. Въпреки че експертите го разпознаха за първи път през 1966 г. сред деца на оцелели от Холокоста, изследванията се разшириха, за да обхванат и други групи, като американските индиански племена и семействата на ветерани от войната във Виетнам.

„С история на физическо разселване и криза на идентичността от война и дискриминация, много американци от азиатски произход се оказват, че преминават през неразрешената си травма по начини, които може да не са очевидни в началото“, казва Су Джин Лий, LMFT, изпълнителен директор на Yellow Chair Collective и съавтор на „Където принадлежа: изцеление на травма и възприемане на азиатско-американската идентичност.

Получаването на подкрепа за психично здраве обаче може да бъде особено трудно за азиатските общности.

Стигмата е често срещано препятствие, с което азиатските общности могат да се справят. Jeanie Y. Chang, LMFT, CCTP, председател на борда на Asian Mental Health Collective (AMHC), отбелязва, че това може да се дължи на факта, че много култури са вкоренени в конфуцианството. Много американци от азиатски произход се учат от по-старите поколения да живеят спокоен живот и че психичните проблеми са пряк резултат от лоши навици. С други думи, хората са научили американците от азиатски произход да следват правилата и да не причиняват смущения в обществото.

Митът за модела на малцинството може да играе и негативна роля в този разказ. Датиращ от Втората световна война, терминът „образцово малцинство“ е използван за първи път за описване на успешни японски американски семейства в Съединените щати, подкрепяйки предположението, че азиатските американци са по-успешни от другите малцинствени групи. Това вярване може да бъде изключително вредно. Проучване от 2018 г. установи, че когато американците от азиатски произход интернализират мита за моделното малцинство, това може да доведе до повишена депресия и тревожност.

За майка ми да бъда „образцов гражданин“ беше вярно и тя ме научи да следвам примера. В началното училище се прибрах с бележка, защото ме хванаха да говоря по време на урок. В отговор майка ми изпече десерт за моя учител и ми каза да напиша извинително писмо. На следващия ден носех цяла торта в автобуса, избягвах зрителен контакт с приятелите си и се срамувах, че съм причинил проблеми.

Години по-късно промених традиционната си кариера в областта на медицината, за да преследвам страстта си към писането. Почувствах облекчение, че бях честен със себе си. Въпреки това, когато приех „мечтаната“ си работа в медийна компания, открих, че работя безкрайни часове и плачех, защото се чувствах тормозен.

Когато казах на майка ми, тя сподели собствените си пречки пред това да стане корпоративен директор, който е днес. Тя работеше заедно с колеги расисти, беше попитана дали дори говори английски и не беше разглеждана за възможности. Урокът? Животът е труден, но винаги може да бъде и по-лош.

Този отговор може да бъде често срещан. Чанг потвърждава, че по-възрастните поколения са склонни да омаловажават опита на по-младите поколения, като сравняват собствените си травматични преживявания. И все пак използването на трагични преживявания като житейски уроци може да доведе до непредвидени последици, като чувство на срам, обяснява Лий.

Чрез терапията се научих как да спра да минимизирам борбите си и да спра да се чувствам неудобно да правя избори въз основа на моята собствена версия на щастието. Вместо това сега практикувам състрадание към себе си и се гордея, че живея автентично. Освен това мога да приемам по-добре съветите на майка ми, като разбирам нейните научени умения за оцеляване да следва правилата и да не създава никакви смущения.

Как може да изглежда травмата между поколенията?

Всяко семейство е различно, което означава, че признаците на травма между поколенията също могат да варират. Все пак те могат да се покажат като неадаптивни механизми за справяне и симптоми на психичното здраве, споделя Синди Шу, MS, LMFT, председател на отдела за многообразие в Сан Франциско на Калифорнийската асоциация на брачните и семейни терапевти.

Симптомите на психичното здраве могат да включват:

  • депресия
  • безпокойство
  • злоупотреба с вещества
  • трудности при поддържане на здрави взаимоотношения
  • избягване на конфликти

Травмата между поколенията също може да има значителен ефект върху взаимоотношенията, обяснява Лий. Имах първата си раздяла в средното училище, когато тогавашният ми приятел хвана ръката на друго момиче на парти за рожден ден и незабавно ме премахна от първите си осем в Myspace. На следващия ден майка ми сподели друг урок с мен: хората ще наранят чувствата ми и единственият ми отговор трябва да бъде да действам безгрижно. Трябва да прекъсна всички контакти, да изтрия номера им и никога повече да не ги споменавам. От бивши гаджета до бивши приятели, прекарах следващото десетилетие, преструвайки се, че не съм засегнат, но всъщност натрупвах негативни чувства от всяка раздяла, през която преминах.

Терапията ми помогна да науча отново, че последствията от раздялата не са доказване на сила, а предоставяне на пространство за размисъл и лечение. Въпреки че смятам, че съветът на майка ми съдържа известна истина, знам, че възпитанието й е повлияло на безкомпромисните й вярвания и решителни действия да не се държи разстроена. Майка ми определи стандарта за самооценката ми, но терапията ми даде допълнителни инструменти, за да гледам на себе си и на връзките си по по-здравословен начин.

Как терапията може да помогне при травма между поколенията?

Терапията може да създаде безопасно пространство за индивиди или семейства, за да изследват семейната си история, да идентифицират минали травми и да създадат здрави механизми за справяне, казва Шу. Въпреки че има много методи за избор, аз лично съм виждал положителни резултати чрез CBT. С този модел терапевтите могат да помогнат за промяна на начина, по който хората мислят за себе си и своите ситуации, обяснява Лий.

CBT стратегиите, които редовно използвам, включват:

  • Когнитивно преструктуриране: Чрез идентифициране на негативни мисловни модели, мога да преформулирам мислите си, за да бъдат по-положителни.
  • Водене на дневник: Ежедневното практикуване на това ми позволи да почувствам повече благодарност.
  • Техники за заземяване: Дихателните упражнения могат да помогнат за успокояване на тревожните ми мисли.

Независимо от подхода, който предприемате, Чанг казва, че е важно да бъдете проактивни при получаване на терапия и да имате предвид, че целта не е да поправите семейството си. Вие не идвате на терапия, за да промените някой друг. Идваш, за да промениш себе си, потвърждава тя.

Още в Не сте сами
Виж всички

5 признака, че сте тръгнали към прегаряне – и как да го спрете

Антидепресантите стават все по-популярни – така че защо не говорим за това?

Защо анти-черният расизъм е вреден за грижата за психичното здраве

Как да намерим терапевт за травма между поколенията

Чанг съветва да намерите професионалист, който е специално информиран за травмите и разбира травмите между поколенията.

Има и различни ресурси, които наблягат на обслужването на азиатско-американските общности, като директорията „Азиатци за психично здраве“ и директорията на AMHC. За тези, които нямат достъп до терапия, Шу препоръчва да получат менторство от някой със споделен опит. Въпреки това е важно да се отбележи, че ако изпитвате значителен психичен стрес, може да е необходима професионална помощ, добавя Лий.

Въпреки че все още се лекувам, сега мога по-добре да идентифицирам моите задействания, да се ориентирам в мислите си и да поставя контекст в реакциите си, като същевременно оценявам майка си по нов начин.

Травмата между поколенията не може да бъде отменена, но е възможно да се прекъсне цикълът на поведение чрез образование и действие. За мен това започва с признаването на борбите ми, вместо да се срамувам от тях, преформулирането на негативните ми мисли, вместо да ги подхранвам, и чувството, че съм овластен от изборите си в живота, вместо да вярвам, че са недостатъци.

В края на краищата има сила в правенето на промени — и спокойствие в това да знаеш, че имаш контрол, за да оформиш бъдещето.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss