Как опиоидите влияят на мозъка ви в дългосрочен и краткосрочен план

Опиоидите пречат на сигналите за болка в мозъка, но имат и нежелани ефекти. Дългосрочната употреба на опиати може да причини промени в мозъка ви, които затрудняват спирането на употребата им.

Опиоидите са клас лекарства, който включва болкоуспокояващи с рецепта и незаконни вещества като хероин. Те действат, като се свързват с опиоидните рецептори в мозъка и тялото ви. Това може да причини редица ефекти, включително намаляване на способността ви да чувствате болка и чувство на еуфория.

Опиоидите с рецепта като оксикодон и хидрокодон не са опасни или лоши за вас. Лекарите разчитат на тях, за да ви помогнат да се справите със силна болка в резултат на нараняване, операция или заболяване.

Но когато хората използват опиоидни лекарства твърде дълго, злоупотребяват с тях или ги получават незаконно, те могат да представляват сериозни рискове. Това включва риск от зависимост, пристрастяване и случайно предозиране.

Дългосрочната злоупотреба с опиати може да промени начина, по който работи мозъкът ви, като повлияе на способността ви да мислите ясно и затрудни много отказването.

В тази статия ще научите как опиоидите могат да повлияят на мозъка и тялото ви. Ще научите също защо опиоидите имат висок риск от зависимост и как да ги използвате безопасно за лечение на болката си.

Как опиоидите влияят на мозъка ви

Опиоидите действат, като се свързват и активират опиоидни рецептори в мозъка, гръбначния мозък и други области на тялото ви. Всички опиоиди, независимо дали са естествени или синтетични, отпускани по лекарско предписание или незаконни, са насочени към области на мозъка, участващи в обработката на болката и удоволствието.

Опиоидите блокират сигналите за болка, изпращани между мозъка и тялото ви. Ето защо те имат толкова значителен ефект върху болката.

На клетъчно ниво

Опиоидите действат чрез активиране на три вида опиоидни рецептори (mu, delta и kappa), които са част от семейство протеини, наречени G-протеин-свързани рецептори. Рецепторите съществуват на повърхността на клетките. Те помагат на клетките да получават съобщения, които им казват какво да правят.

Нови изследвания предполага, че опиоидите също действат върху рецепторите вътре в клетките – по-специално, рецепторите в тялото на Голджи, важна област от вашите клетки. Това означава, че опиоидите всъщност може да променят клетките ви отвътре навън.

Беше ли Ви полезно?

Хората са използвали различни форми на опиоиди, получени от опиумен мак от стотици години. Техните пристрастяващи свойства са признати също толкова отдавна.

Опиоидите активират веригата за възнаграждение в мозъка ви, наводнявайки тялото ви с допамин, невротрансмитер за добро настроение.

Вашето тяло произвежда свои собствени химикали, които ви карат да се чувствате добре, наречени ендогенни опиоиди. Може би ги познавате по-добре като ендорфини. Те се произвеждат по време на определени дейности, като упражнения и секс, за които мозъкът ви иска да ви възнагради. Ендорфините ви карат да се чувствате спокойни и щастливи, което ви насърчава да повтаряте тези здравословни поведения.

Опиоидите действат по подобен начин. Първоначално те могат да осигурят облекчаване на болката и чувство на еуфория, които са приятни и възнаграждаващи. Но ако приемате опиоиди твърде дълго, мозъкът ви в крайна сметка ще започне да ви насърчава да приемате повече.

Незабавни ефекти на опиоидите

Когато приемате опиоид, ефектите му върху мозъка и останалата част от централната нервна система причиняват повече от просто облекчаване на болката. Те засягат области като:

 • Лимбичната система: Опиоидите засягат лимбичната система, част от мозъка ви, участваща в емоции като щастие и релаксация.
 • Мозъчният ствол: Вашият мозъчен ствол контролира автоматичните функции на тялото като дишане и метаболизъм. Опиоидите имат депресивен ефект върху тази система, поради което токсичните нива на опиоиди могат да ви накарат да спрете дишането.
 • Гръбначният мозък: Опиоидите също могат да повлияят на гръбначния мозък, който е като централна магистрала за нервните клетки, пътуващи из тялото ви. Тези ефекти могат да играят роля за облекчаване на болката.

Непосредственият ефект на опиоидите върху мозъка може да причини:

 • нарушени умения за вземане на решения
 • проблеми с фокуса и концентрацията
 • забавено време за реакция
 • еуфория
 • сънливост
 • загуба на съзнание
 • объркване
 • загуба на съзнание

Опиоидите също могат да причинят случайно предозиране и смърт. Предозирането е непредвидимо и може да възникне независимо от това колко дълго сте приемали опиоиди или колко висока е вашата поносимост. Способността на тялото ви да метаболизира безопасно опиоидите редовно се колебае.

В Съединените щати хората са по-склонни да умрат от предозиране с опиати, отколкото от автомобилни катастрофи.

По време на предозиране опиоидите водят до забавено дишане (хиповентилация), забавен сърдечен ритъм (брадикардия) и ниско кръвно налягане (хипотония).

Как употребата на опиати може да промени мозъка ви

Ако използвате опиоиди повече от няколко седмици, ще развиете толерантност към лекарства. Това означава, че тялото ви свиква с лекарството и започвате да се нуждаете от по-висока доза, за да постигнете същите ефекти. Ако редовно използвате опиоиди, в крайна сметка ще развиете толерантност, независимо дали използвате незаконно вещество или не.

В крайна сметка ще развиете толерантност, дори ако използвате предписаното от вас лекарство точно както е предписано.

Дългосрочната употреба на опиати също води до физическа зависимост. Това означава, че ако не приемате редовната си доза, ще изпитате симптоми на отнемане като гадене и мускулни болки.

Опиоиди и нарушения на съня

Хроничната употреба на опиати може увеличите риска си на дихателни разстройства като централна сънна апнея. Това също може да повлияе на количеството и качеството на вашия сън. Възможно е да не спите достатъчно през нощта и да сте по-уморени през деня.

Беше ли Ви полезно?

С течение на времето мозъкът ви свиква с наличие на опиоиди и започва да се адаптира към тяхното присъствие. То може да намали количеството химикали, създаващи самочувствие, или да стане по-малко чувствително към тях, което означава, че приятните преживявания може вече да не се чувстват толкова приятни, колкото преди.

Вместо това мозъкът ви ще иска прилива на допамин, който осигуряват опиоидните лекарства. За да се случи това, той може да промени начина, по който мислите за опиоидите, извеждайки лекарствата на преден план на вниманието ви и карайки ви да жадувате за тях през цялото време.

В този момент, когато спрете да приемате опиоиди, ще отнеме известно време на мозъка ви да се пренастрои и да възобнови нормалните си процеси. Този междинен етап може да създаде значителни емоционални смущения като депресия.

Доказано е, че хроничната употреба на опиати увеличите риска си на депресия в дългосрочен план. Ако сте приемали опиоиди дълго време, може да искате да говорите с лекар за скрининг за депресия.

Разстройство при употреба на опиати

Разстройството при употреба на опиати засяга някои 16 милиона хора по света. Характеризира се с физическа зависимост, психологическа зависимост или и двете от опиоидите.

Зависимостта се оценява по скала от лека до умерена до тежка въз основа на броя признаци, които човек има.

Признаците на опиоидна зависимост, според критериите на Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5-то издание (DSM-5), включват:

 • приемане на по-високи дози за по-дълъг период от време от първоначално предписаните
 • копнеж за опиати или прекарване на значително време в дейности за намиране на опиати
 • имате проблеми със семейството, работата, училището или взаимоотношенията, свързани с употребата на опиати
 • преживяване на неуспешни опити за спиране на употребата на опиоиди
 • използване на опиоиди в ситуации, които са физически опасни (например шофиране)
 • продължаване на употребата на опиоиди, дори ако причиняват физически или психологически проблеми
 • показващи признаци или на повишена толерантност към опиоиди, или проявяващи симптоми на отнемане, когато не използвате опиоиди

Какво да направите, ако имате нужда от помощ

Администрацията за злоупотреба с вещества и психично здраве (SAMHSA) поддържа безплатна, поверителна гореща линия, която е достъпна 24/7.

Обадете се 1-800-662-HELP (4357) или изпратете SMS с вашия пощенски код на HELP4U (435748) за да започнете пътуването си днес.

Можете също така да търсите лечебно заведение близо до вас с онлайн базата данни с ресурси на SAMHSA.

Беше ли Ви полезно?

Да останеш в безопасност

Ако приемате предписаното от вас лекарство за болка точно както е указано и не го смесвате с други седативни лекарства, не би трябвало да имате проблеми. Но е важно да сте наясно с рисковете.

Ето някои съвети как да останете в безопасност:

 • Винаги приемайте лекарствата си според указанията.
 • Обърнете специално внимание на дозировката и интервалите от време между всяка доза, като зададете напомняния, ако е необходимо.
 • Избягвайте да пиете или приемате други вещества, променящи съзнанието, когато използвате опиоидни лекарства, тъй като това може да доведе до сериозни лекарствени взаимодействия.

 • Ако имате остро нараняване, работете с Вашия лекар, за да преминете към друго лекарство, след като най-лошата болка отмине.
 • Съхранявайте лекарствата си на място, недостъпно за деца и други. Помислете за поставяне на опиоиди или в сейф, заключена кутия, или в скрита зона.
 • Не споделяйте лекарството си с никой друг.
 • Ако вече не се нуждаете от него, изхвърлете лекарството си правилно, като го занесете в кутия за опиоиди.

Поддържайте тясна комуникация с Вашия лекар и екипа за грижи. Ако в даден момент се притеснявате относно дозировката или страничните ефекти, свържете се с тях.

Ако сте имали лоша реакция или зависимост от опиоидни лекарства в миналото, информирайте Вашия лекар.

Как да се справим в спешен случай

Симптомите на предозиране с опиоиди включват забавено дишане, лепкава кожа и загуба на съзнание. Устните или ноктите на ръцете на човек може да изглеждат обезцветени и могат да издават къркорене или задавяне.

Винаги е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. Ако подозирате предозиране, действайте бързо:

 • Ако човекът е в безсъзнание, опитайте се да го раздвижите, като извикате името му или го потупате по гърдите или рамото с кокалчетата на пръстите си (методът потупване-викане-потупване).
 • Обадете се незабавно на 911 или на местните служби за спешна помощ, ако лицето не се събужда или не диша.
 • Приложете NARCAN, ако го имате. NARCAN (налоксон) обръща ефектите от предозирането на опиоиди.
 • Дайте на човека спасителни вдишвания. Спасителното дишане е необходимо, когато някой спре да диша – CPR се използва, когато сърцето на някого не бие. Стиснете носа на човека и дишайте в устата му на всеки 5 секунди в продължение на 30 секунди.
 • Преместете човека на една страна, за да предотвратите задавяне.
Беше ли Ви полезно?

Опиоидите действат върху мозъка ви, като симулират ефектите на ендорфините, нашите естествени болкоуспокояващи. Но опиоидните лекарства могат бързо да причинят толерантност към лекарства и зависимост.

Важно е винаги да приемате опиоидни лекарства според указанията на лекар, никога да не ги споделяте с никого и да прекратите употребата (или да преминете към друго лекарство), когато е възможно.

Говорете с лекар за ползите спрямо рисковете от приема на опиоидни лекарства.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss