Как изглежда Pink Eye?

Розовото око е известно с тъмно розовия до червения цвят, който се получава от възпаление и дразнене в бялата част на окото. Можете също така да получите гной или воднисто течение.

око с конюнктивит
Getty Images

Розово око или конюнктивит е състояние, при което влажната чиста тъкан, покриваща очната ябълка и вътрешните клепачи, се инфектира или възпалява.

Това не е само дразнещо и понякога болезнено – може да бъде и заразно.

В тази статия ще научите как да идентифицирате розово око, какви възможности за лечение са налични и какви стъпки трябва да предприемете, за да предотвратите предаването на тази очна инфекция на други хора.

Как да разберете дали имате розови очи?

Конюнктивитът е медицинският термин за това състояние на очите. Нарича се розово око специално за начина, по който бялото поле на окото става розово от дразнене и възпаление. Ако успеете да отлепите възпалената област, ще откриете, че подлежащата очна ябълка е бяла и не е възпалена.

Обикновено се проявява със следните видими симптоми:

 • зачервяване в бялата част на окото ви
 • воднисто течение
 • лепкава слуз или гной
 • корички около окото ви
 • подуване или подуване на клепача

Има и симптоми, които няма да можете да видите, но да усетите. Те включват:

 • болка
 • жилене
 • парене
 • замъглено виждане
 • чувствителност към светлина

Различните видове розово око също могат да причинят допълнителни симптоми:

 • Вирусно розово око: Този тип розово око се причинява от вирусна инфекция. Той е много заразен и се разпространява лесно на многолюдни места. Причинява парене, зачервяване и водниста секреция. Може също да развиете хрема или възпалено гърло.
 • Бактериално розово око: Бактериалното розово око се причинява от бактериална инфекция и също е много заразно. При този тип розово око окото ви ще бъде много възпалено и може да отдели лепкава гной. Този тип розово око понякога се причинява от същите бактерии, които причиняват стрептокок в гърлото, така че може да развиете и симптоми на стрептококова инфекция.
 • Алергично розово око: Причинен от алергично дразнене, този тип розово око не е заразно, но може да направи очите ви червени, подпухнали, воднисти и силно сърбящи.

Снимки на розови очи

Тук можете да прочетете повече за розовите очи като цяло. Но това са някои примери за това как може да изглежда розовото око.

Диагностика на розово око

Розовото око често се диагностицира само по външния му вид и симптомите.

Вашият лекар може да Ви предложи лечение въз основа на външния вид на окото Ви и симптомите, които изпитвате. Вирусният конюнктивит често е придружен от подути лимфни възли пред ушите.

Може да е трудно да се направи разлика между вирусна или бактериална причина, но няма специфично лечение за вирусна инфекция извън мерките за комфорт и време.

В някои случаи Вашият лекар може да вземе тампон или проба от секрета от окото Ви за изследване, за да идентифицира конкретен вирус или бактерия.

Какво премахва розовите очи?

Повечето случаи на розови очи ще изчезнат сами, но може да отнеме време, за да се излекуват. Независимо от причината, розовото око може да отнеме до 3 седмици, за да изчезне напълно, но това може да се случи със или без лечение в повечето случаи.

В определени случаи лечението може да помогне за ускоряване на излекуването или да предотврати разпространението на инфекцията сред другите. Лечението на розово око варира в зависимост от индивидуалната причина.

Вирусно розово око

Вирусното розово око няма истинско лечение освен времето.

Може да отнеме известно време, но вирусното розово око трябва да изчезне от само себе си 7 до 14 дни. Тежките случаи може да отнеме до 3 седмици, за да се изчистят напълно. В случаите, когато е идентифициран специфичен вирусен причинител, може да има налични някои антивирусни лекарства.

Това не е вярно за всички вируси, но има лекарства за специфични вируси като вируса на херпес симплекс или вируса на варицела-зостер.

Бактериално розово око

Бактериалното розово око понякога може да се подобри 2 до 5 дни без никакво лечение, но тежките случаи може да отнеме до 3 седмици, за да се изчистят напълно.

Ако отидете на лекар за вашето розово око, може да Ви бъде даден антибиотичен мехлем или капки за очи, които могат да помогнат за по-бързото изчистване на инфекцията и да предотвратят разпространението на розово око сред другите.

Алергично розово око

Алергичното розово око може да се появи и изчезне от само себе си в зависимост от това какво предизвиква вашата алергична реакция.

Смазващите или успокояващи капки за очи могат да помогнат по време на възпалителни обостряния, но трябва да работите с вашия здравен екип, за да намерите план за лечение, който може да помогне за контролиране на основните ви алергии.

Често задавани въпроси

Колко дълго продължават розовите очи?

Различните видове розови очи могат да изчезнат за около седмица, но упоритите или тежки инфекции може да отнеме до 3 седмици, за да изчезнат напълно.

Действат ли капките за очи при розови очи?

Вашият здравен екип може да ви предложи антибактериални капки за очи или мехлем, ако вашето розово око е причинено от бактериална инфекция. Антибиотиците няма да работят, ако имате розово око, причинено от алергии или вирус.

Какво причинява розови очи?

Розовите очи могат да бъдат причинени от вирусна или бактериална инфекция. Може да бъде предизвикано и от алергична реакция, като обостряне на сезонни алергии или излагане на дразнители като цигарен дим.

Розовото око обикновено е известно с тъмно розовия до червения цвят, причинен от възпаление на влажната тъкан, покриваща очната ябълка. Различни причини за розово око, като вирус или бактерия, могат да предизвикат и други симптоми като гной или воднисто течение.

Консултирайте се с вашия здравен екип, ако дразненето стане сериозно или засегне зрението ви, или ако не изчезне след няколко седмици.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss