Как изглежда оралният верукозен карцином?

Подобно на други видове рак на устната кухина, симптомите на верукозния карцином на устната кухина може да са трудни за забелязване. Редовните стоматологични прегледи могат да помогнат за ранното откриване на признаците на рак.

Верукозният карцином е рядка форма на плоскоклетъчен рак. Този рак понякога се нарича тумор на Акерман и най-често се образува в устата ви. Когато се случи, се нарича орален верукозен карцином. Въпреки че тази форма на рак е рядка, тя е лечима.

Хирургията е обичайно лечение на орален верукозен карцином. Понякога това е единственото лечение, необходимо за излекуване на рака. Въпреки това, лечения, като радиация, химиотерапия и криотерапия, също са опции. Те може да са необходими, ако оралният верукозен карцином се разпространи или се върне след операция.

Какво причинява орален верукозен карцином?

Верукозният карцином на устната кухина е рак на устната кухина, който възниква, когато сквамозните клетки, покриващи устата ви, растат нетипично. Понякога това е резултат от нараняване или дразнене на тази лигавица.

Други рискови фактори включват:

 • пушене
 • тютюн за дъвчене
 • тежка употреба на алкохол
 • дъвчене на бетелови ядки

Здравните специалисти често диагностицират орален верукозен карцином при мъжете между 49 и 70 години. Освен това изследователите смятат, че може да има връзка между пероралния верукозен карцином и определени генетични заболявания. Все още не са открили точните генетични връзки.

Раков или нераков е верукозният карцином?

Верукозният карцином е раков. Това е вид рак, който може да се разпространи дълбоко в устната кухина без лечение. Но често е лечимо.

Беше ли Ви полезно?

Какви са симптомите на орален верукозен карцином?

Оралният верукозен карцином не винаги причинява симптоми, когато се развие. Може да расте бавно, така че може да отнеме много време, преди да се появят симптомите. Когато се появят симптоми, те включват:

 • червеникави или бели петна в устата ви
 • рани в устата ви
 • тумор в устата ви, който можете да усетите с езика си

Проверката за фините признаци на рак е друга добра причина да се свържете редовно със зъболекаря.

Как се лекува орален верукозен карцином?

Може да Ви бъде направена биопсия, за да потвърдите диагнозата верукозен карцином на устата. Лекарят може да отстрани част от тумора, за да го провери за ракови клетки под микроскоп. Ако Вашият лекар смята, че ракът Ви се е разпространил, може също да Ви бъдат направени образни изследвания или кръвни изследвания.

След като получите диагноза, здравните специалисти могат да лекуват верукозен карцином на устната кухина като много ракови заболявания на устната кухина. Първата стъпка в лечението често е операция за отстраняване на тумора. Това може да излекува орален верукозен карцином. Когато ракът се разпространи, може да се нуждаете от допълнително лечение.

Това може включват:

 • Радиация: Радиацията унищожава раковите клетки.
 • Химиотерапия: Химиотерапията е друго лечение, което може да убие раковите клетки.
 • Имунотерапия: Имунотерапията помага на имунната система да се бори срещу раковите клетки.
 • Целева терапия: Целевата терапия е подход, който маркира раковите повиквания, така че тялото ви да може да ги открие и унищожи.
 • Лазерна терапия: Лазерната терапия понякога се използва за унищожаване на тумори и ракови клетки.
 • Криотерапия: Криотерапията понякога може да бъде опция за тумори, които не могат да бъдат отстранени хирургически.

Тези лечения също могат да бъдат опции, когато ракът се върне след операция. Вашият лекар ще говори с вас за вашите възможности, ако ракът ви се върне след отстраняването му с операция.

Каква е степента на преживяемост при орален верукозен карцином?

Оралният верукозен карцином е лечим. Ракът се разпространява бавно и отстраняването на тумора с операция често може да осигури излекуване. Както е вярно за много видове рак, ранното откриване може да подобри шансовете за положителен резултат.

Прилагането на общи нива на преживяемост към вашата конкретна диагноза верукозен карцином на устата може да не е от полза. Добра идея е да говорите с Вашия лекар относно препоръчаното лечение и резултатите, които очакват. Те могат да ви помогнат да разберете вашата перспектива и потенциалния резултат от лечението.

Можете също така да се свържете с Фондацията за рак на устата за повече информация относно най-новите изследвания и групи за подкрепа.

Оралният верукозен карцином е рядък плоскоклетъчен рак, който се развива в лигавицата на устата. Ракът се развива бавно и често е лечим.

Хирургията за отстраняване на тумора е най-често срещаното лечение и може да бъде единственото необходимо в някои случаи. Когато са необходими допълнителни лечения, те могат да включват лъчетерапия, химиотерапия, имунотерапия, таргетна терапия, криотерапия и лазерна терапия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss