Как звучи кашлица от бронхит?

Кашлицата от различни заболявания има специфични звуци, които могат да помогнат при диагностицирането. Научете за звуците на кашлица при бронхит.

човек с бронхит кашля
arto_canon/Гети изображения

Когато медицински специалист работи за диагностициране на респираторно заболяване, една от първите стъпки, които може да предприеме, е да използва стетоскоп, за да чуе белодробните ви звуци и да ви помоли да кашляте.

Кашлицата е мощен диагностичен инструмент, който може да предложи улики за причината за определена инфекция. Респираторните заболявания предизвикват различна кашлица. Звукът от кашлица при бронхит може да варира в зависимост от това дали вашият бронхит е остър, хроничен или бактериален.

Тази статия изследва видовете кашлица, които можете да очаквате поради различни видове бронхит и как лекарите ги лекуват.

Научете повече за бронхита.

Как звучи кашлицата при бронхит?

Бронхитът е възпаление на долните дихателни пътища или бронхите. Остри вирусни или бактериални инфекции или хронични заболявания могат причиняват бронхит.

Звуците от кашлица могат често помощ за диагностика респираторни инфекции. Например магарешката кашлица е често срещана при коклюш, а астмата предизвиква хриптяща кашлица. Сухата, но продуктивна кашлица е често срещана, когато имате бронхит.

Острият бронхит е една от най-честите респираторни инфекции и обикновено се причинява от вирус. Бактериалните инфекции също могат да причинят остър бронхит, но тези инфекции са много по-рядко срещани.

Кашлицата при остър бронхит обикновено започва като суха кашлица, но може да прогресира до по-влажно звучаща продуктивна кашлица. Продуктивната кашлица означава, че отделяте слуз или храчки с всяка кашлица. По време на инфекцията тази слуз варира по цвят – от бяла до жълта или дори зелена.

Хроничният бронхит продължава 3 месеца или повече. Експертите обикновено го категоризират като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Кашлицата от хроничен бронхит може да звучи сухо, но все пак да произвежда слуз.

Какво означава звук от кашлица при бронхит?

Кашлицата, която развивате от бронхит, може да има различни значения по време на инфекцията.

По време на периоди на тежко възпаление дихателните ви пътища се стесняват и това може да доведе до хриптене или висок звук в кашлицата или белите дробове. Rhonchi или дълбок тракащ звук, подобен на хъркане, показва натрупване на течност или слуз в дихателните пътища.

Кога да се свържете с лекар за кашлица

Кашлицата може да бъде болезнена, силна и неудобна, но може да помислите свържете се с лекар когато развиете симптоми като:

 • задух
 • кашлица, която продължава 8 седмици или повече
 • висока температура
 • силен хриптящ звук, когато дишате
 • появява се кръв в слузта, която кашляте

Ако имате затруднено дишане до такава степен, че не можете да произнесете пълно изречение удобно, потърсете незабавна медицинска помощ в спешното отделение или като се обадите на 911.

Беше ли Ви полезно?

Какво е лечението на кашлицата при бронхит?

Много случаи на бронхит възникват поради обикновени респираторни вируси като грип. Понастоящем нито едно лекарство не може да излекува вирусни инфекции, но вашият медицински специалист може да ви насочи към лечения, за да облекчите симптомите си, докато тялото ви се изчиства от инфекцията.

Лекарят може да предпише антибиотици, ако вашият бронхит се дължи на бактериална инфекция, но това е по-рядко срещан тип бронхит.

Когато развиете усложнения от бронхит или имате хроничен бронхит, вашият медицински специалист може да ви предпише допълнителни лекарства да помогна:

 • изчистете дихателните си пътища
 • облекчаване на кашлицата
 • облекчаване на недостиг на въздух
 • разширете дробовете си

Лекарствата, които лекарят може да предпише, могат да включват:

 • средства за потискане на кашлицата
 • отхрачващи средства, които да помогнат за извеждането на слузта от белите дробове
 • стероиди за намаляване на възпалението и отваряне на дихателните пътища

Хроничният бронхит от ХОББ може също да изисква използването на лечения като:

 • белодробна рехабилитация
 • инхалаторни лекарства
 • допълнителен кислород

Можете също да използвате домашни средства за облекчаване на кашлицата и други симптоми. Някои примери за полезни лечения могат да включват:

 • пиене на горещ чай с мед
 • използване на овлажнител за добавяне на влага във въздуха, който дишате
 • приемане на таблетки за гърло или лекарства за настинка без рецепта

Бъдете внимателни, когато приемате лекарства за настинка без рецепта. Приемането на подтискащи кашлицата в умерени количества е важно, тъй като бронхитът в крайна сметка може да се изчисти по-добре, колкото по-бързо можете да изкашляте слузта, която се събира в бронхите ви.

Твърде силното потискане на вашата естествена кашлица може удължете болестта си. Също така, обсъдете приема на извънборсови лекарства за настинка с вашия медицински специалист, ако имате други хронични заболявания като сърдечно заболяване.

Какви са перспективите за индивид с бронхитна кашлица?

Обичайно е различните вирусни кашлици да продължат няколко седмици. Много хора с остър бронхит се възстановяват за няколко дни до няколко седмици.

Хората с други заболявания или отслабена имунна система могат да развият други усложнения, когато бронхитът изчезне, като пневмония или вторична бактериална инфекция. Говорете с вашия медицински специалист, ако не се чувствате по-добре след около 8 седмици или ако кашлицата Ви се подобри и след това отново се влоши.

Хроничният бронхит, от друга страна, обикновено е състояние за цял живот. Това може да повлияе на цялостното ви качество на живот в зависимост от:

 • тежестта на вашия бронхит
 • как бронхитът влияе на въздушния поток през белите дробове
 • стъпките, които предприемате, за да предотвратите влошаването му

Но следното може да помогне за забавяне на прогресията на хроничния бронхит или намаляване на пристъпите:

 • отказване или намаляване на тютюнопушенето, ако пушите
 • избягване на инфекции
 • намаляване на излагането на замърсен въздух

Какви са различните видове белодробни звуци?

Белодробните звуци също могат да помогнат на лекарите да поставят диагноза. Бронхиалните белодробни звуци обикновено са при a по-висока честота в тон, но с определени инфекции, други звуци, наречени адвентивни белодробни звуци може да се появи.

Звуци от дъх при бронхит обикновено са силни, кухи и високи. Може да има и хриптене, което е висок звук като свиркане. Това може да означава, че дихателните ви пътища са твърде тесни, за да премине обичайното количество въздух.

Вашият лекар може също да чуе дълбоко тракане или груб звук, наречен хрипове с ХОББ и хроничен бронхит.

Често задавани въпроси

Може ли бронхитът да се излекува?

Бронхитът обикновено е резултат от вирус и може да изчезне със или без лечение. Можете да приемате лекарства без рецепта, а понякога дори и лекарства с рецепта, за да облекчите кашлицата си, но времето често може да бъде най-ефективният лек за кашлица от остър вирусен бронхит.

Мога ли да имам бронхит без кашлица?

Възможно е да имате различна степен на кашлица от бронхит и може да не винаги кашляте слуз. Все пак кашлицата е често срещан симптом на бронхит и по-слабата кашлица може да означава, че приемате твърде много лекарства за потискане на кашлицата.

Важно е да си позволите да изкашляте слузта, която се събира в бронхите, което може да ви помогне да се възстановите от остър бронхит.

Кашлицата ще бъде ли единственият ми симптом?

Бронхитът често се проявява с кашлица, но други симптоми на респираторни инфекции също могат да се развият. Те могат да включват:

 • треска
 • болка при дишане
 • запушване на носа
 • главоболие

За вкъщи

Бронхитът е състояние, което се развива от вирусна или бактериална инфекция или продължаващо респираторно състояние като ХОББ. Суха, но продуктивна кашлица от остър бронхит е често срещана и обикновено продължава няколко седмици.

Вашата бронхитна кашлица може да продължи по-дълго от хроничен бронхит. Свържете се с вашия медицински специалист за допълнителна диагностика и лечение, ако кашлицата ви стане толкова силна, че не можете да дишате, или продължава повече от 2 месеца.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss