Как диетата може да намали нивата на триглицеридите?

Триглицеридите са вид мазнини, присъстващи в кръвта. Високите нива на триглицериди могат да бъдат рисков фактор за различни заболявания. Следователно, лекарят може да посъветва човек да промени диетата си, за да намали нивата на триглицеридите.

Някои здравословни състояния, генетика, лекарства и навици на живот са рискови фактори за високи нива на триглицериди в кръвта. Например, диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, добавени захари, наситени мазнини и прекомерен алкохол може да повиши нивата на триглицеридите на човек.

Променяйки диетата си, човек може да бъде в състояние да контролира нивата на триглицеридите в кръвта.

Тази статия обяснява какво представляват триглицеридите и какво е здравословното ниво на триглицеридите. Изброяваме кои храни могат да понижат триглицеридите и кои храни да избягваме. Ние също така предлагаме примерен план за хранене и други опции, които да ви помогнат да намалите нивото на триглицеридите.

Какво представляват триглицеридите?

триглицериди
Когато се метаболизират от човешкото тяло, триглицеридите са критични източници на енергия. Всъщност изследователите изчисляват, че триглицеридите съдържат двойно количество енергия в сравнение с въглехидратите или протеините.

Триглицеридите са вид мазнини или липиди в тялото. Триглицеридите са най -често срещаната форма на телесни мазнини, тъй като тялото съхранява по -голямата част от мазнините си като триглицериди.

Триглицеридите циркулират в кръвта и лекарят може да измери нивата на триглицеридите с кръвен тест.

Триглицеридът се състои от три молекули мастни киселини, комбинирани с молекула глицерол, която е форма на глюкоза. Хората консумират триглицериди като мазнини в храната. Човешките тела също могат да превръщат глюкозата в храната в триглицериди.

Триглицеридите служат като един от основните източници на енергия за тялото. Ако тялото не се нуждае от енергия веднага, то съхранява триглицеридите под формата на мазнини.

Сферичните частици, известни като липопротеини, пакетират триглицериди и преминават през кръвния поток, за да ги доставят в тялото.

Според Американската сърдечна асоциация (AHA), високите нива на триглицеридите в кръвта са рисков фактор за сърдечно -съдови заболявания. Изследванията също така показват, че има връзка между високите триглицериди и следните заболявания:

 • затлъстяване
 • инсулинова резистентност
 • диабет тип 2
 • Панкреатит

Здравословни нива на триглицериди

Според Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта нормалните нива на триглицериди в кръвта на гладно са:

 • по -малко от 75 милиграма на децилитър (mg/dl) за деца под 10 -годишна възраст
 • по -малко от 90 mg/dl за деца на възраст над 10 години, както и възрастни

Лекарите наричат ​​високото ниво на триглицеридите в кръвта хипертриглицеридемия. Човек може да бъде диагностициран с хипертриглицеридемия, ако нивата на триглицеридите в кръвта на гладно са постоянно 150 mg/dl или по -високи.

Въпреки това, различни клинични насоки могат да класифицират високите триглицериди на различни нива.

Изследванията показват, че триглицеридите в кръвта са по -високи при мъжете и се увеличават с възрастта както при мъжете, така и при жените.

Някои хора също имат генетична предразположеност към високи триглицериди и лекарите наричат ​​това фамилна хипертриглицеридемия.

Храни, които могат да понижат триглицеридите

AHA препоръчва на хората да се съсредоточат върху яденето на определени храни, за да помогнат за управление на нивата на триглицеридите. Храни, които могат да понижат триглицеридите, включват:

 • Зеленчуци с по -ниска фруктоза: Тези зеленчуци включват листни зеленчуци, тиквички, тиква, зелен фасул и патладжан.
 • Плодове с по -ниска фруктоза: Примерите включват плодове, киви и цитрусови плодове.
 • Пълнозърнести храни, богати на фибри: Кафяв ориз, пълнозърнест хляб, киноа, овес, ечемик и елда принадлежат към тази категория храни.
 • Мазна риба: Някои мастни риби са сьомга, херинга и сардини.
 • Обезмаслени или обезмаслени млечни продукти: Тези продукти включват мляко, кисело мляко и сирене.

Освен това AHA съветва хората да:

 • ограничете добавените захари до не повече от 10% от общите им дневни калории
 • ограничаване на въглехидратите до 50–60% от общите им дневни калории
 • поддържайте хранителните мазнини до 25-35% от общата диета
 • намалете или избягвайте алкохола

Примерен план за хранене за намаляване на нивото на триглицеридите

По -долу е примерен план за хранене, който може да помогне на хората да понижат триглицеридите си.

Опция 1 Вариант 2 Вариант 3
Закуска сьомга, пашот и кресон върху филия пълнозърнест ръжен хляб палачинка от елда с боровинки и нискомаслено кисело мляко каша с нискомаслено мляко или растително мляко, гарнирано с тиквени семки и горски плодове
Обяд салата от авокадо, спанак, домати и хумус супа от леща и зеленчуци с овесени питки сардини върху пълнозърнест тост с порция зеленчуци за салата
Вечеря пилешко и зеленчуково пържене с кафяв ориз тиква и късо тофу, сервирани с ориз от карфиол чили от зеленчуци и боб, поднесени с зелево зеле
Лека закуска банан и малко бадеми варено яйце и пълнозърнести филийки пита пръчици целина и масло от ядки

В допълнение към съветването на човек да направи диетични промени, лекарят може също да препоръча следните действия за понижаване на нивото на триглицеридите:

 • Занимаване с физическа активност: AHA препоръчва най -малко 30 минути физическа активност с умерена интензивност поне 5 дни седмично, общо минимум 150 минути седмично.
 • Достигане на умерено телесно тегло: Според AHA 5% -10% загуба на тегло води до 20% намаление на триглицеридите.
 • Прием на омега-3 мастни киселини: Изследванията показват, че омега-3 може да предотврати и лекува хипертриглицеридемия.
 • Прием на никотинова киселина: Според изследванията никотиновата киселина, известна още като ниацин, може да помогне за понижаване на нивата на триглицеридите.
 • Прием на фибрати: Доказателствата също така показват, че фибратите са ефективни за понижаване на нивата на триглицеридите.

Резюме

Хората могат да намалят нивата на триглицеридите, като променят диетата си, достигнат умерено телесно тегло и редовно спортуват.

Хората трябва да избягват рафинирани въглехидрати, добавени захари и наситени мазнини. Замествайки рафинираните въглехидрати с плодове и зеленчуци с ниско съдържание на захар, пълнозърнести храни и мазна риба, хората могат да намалят нивата на триглицеридите и риска от затлъстяване и сърдечно -съдови заболявания.

Лекарят трябва да реши дали този метод е достатъчен, за да промени нещата, или дали човек също се нуждае от лекарства. Човек трябва да попита своя лекар кой метод ще бъде най -подходящ за него.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss