Как действат лекарствата за отслабване? Какви са добрите лекарства за отслабване?

Лекарствата за отслабване са достъпни за някои хора, когато диетата и упражненията не са достатъчни. Повечето от тези лекарства действат чрез намаляване на апетита. Предлагат се различни опции чрез рецепта и без рецепта.

Как действат лекарствата за отслабване? Какви са добрите лекарства за отслабване?

Въпреки че има лекарства с рецепта и без рецепта, само едно лекарство без рецепта има одобрение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Здравните специалисти могат да препоръчат специфична диета и програми за упражнения заедно с предписаните лекарства за отслабване.

Тази статия обсъжда какво представлява лекарството за отслабване, как действа и дали е безопасно. Ние също така изброяваме наличните лекарства, алтернативни лекарства и ви уведомяваме кога да се свържете с лекар.

Как действа лекарството за отслабване?

Лекарствата за отслабване обикновено действат, като потискат апетита на човек.

Лекарите не знаят ясно как действат лекарствата GLP-1. Проучванията обаче показват, че тези лекарства помагат за потискане на глада и контролиране на апетита.

Изследвания от 2021 г. посочват, че тези видове лекарства могат да помогнат при загуба на тегло чрез намаляване на приема на енергия и увеличаване на енергийния разход.

Друг вид лекарство за отслабване е аноректик. Допълнителни изследвания от 2021 г. посочват, че те потискат апетита, минимизират усвояването на мазнини и увеличават чувството за ситост.

Лекарства за отслабване: рецепта срещу рецепта

Някои лекарства за отслабване се предлагат по рецепта, докато други лекарства са опции без рецепта.

Лекарства с рецепта

Лекарствата за отслабване с рецепта се предлагат под формата на инжекции или капсули. Два вида лекарства за отслабване са глюкагон-подобни пептидни агонисти (GLP-1) и аноректици.

Следните цени на лекарства са текущи обяви от Blink Health. Въпреки това, можете да закупите тези лекарства на по-ниска цена в други аптеки и като използвате здравна застраховка.

Инжекционни лекарства

Това са GLP-1 лекарства за отслабване, които хората обикновено приемат чрез инжектиране. Все още не е ясно как действат лекарствата GLP-1, но проучванията показват, че те могат да помогнат за потискане на апетита на човек, като забавят времето, необходимо за изпразване на стомаха, като по този начин карат човек да се чувства сит за по-дълго време.

Някои GLP-1 лекарства за отслабване включват:

Wegovy

Wegovy е марковата версия на семаглутид 2,4 mg и има одобрение от FDA. Честите нежелани реакции включват гадене, повръщане, диария и запек. Хората приемат Wegovy като седмично лекарство за инжектиране.

Wegovy се предлага в няколко аптеки. Blink Health го изброява с цена от $21,138.

Ozempic

Това е търговското наименование на семаглутид в доза от 1 mg. FDA одобрява това лекарство само като лечение на диабет тип 2, но здравните специалисти могат да го предписват не по предназначение като лекарство за отслабване.

Използването на лекарство извън етикета означава, че човек го приема за цел, различна от одобрението на FDA.

Лице приема Ozempic всяка седмица чрез инжекция. Цената на това лекарство на Blink Health е $19 550.

Саксенда

Saxenda е търговската марка на лираглутид 3 mg. Това лекарство има одобрение от FDA за лечение на хронично управление на теглото.

Човек инжектира това лекарство веднъж на ден. Гадене, повръщане и коремна болка са най-честите нежелани реакции.

Здравната застраховка може да покрие част или цялата цена на Saxenda. Хората обаче винаги трябва да се консултират със своя доставчик на застраховка. Цената на това лекарство е $2,824 на Blink Health.

Мунджаро

Това е търговската марка на тирзепатид. Някои нежелани реакции включват гадене и диария. Това лекарство има одобрение от FDA за употреба при диабет тип 2, но не и за загуба на тегло.

Уебсайтът на производителя посочва, че въпреки че не е лекарство за отслабване, хората могат да загубят средно между 12 и 25 паунда, докато приемат Mounjaro. Човек трябва да приема лекарството Mounjaro чрез седмична инжекция.

Mounjaro се предлага на Blink Health на цена от $16 031.

Тъй като Mounjaro няма одобрение от FDA като лекарство за отслабване, застрахователните компании обикновено не го покриват за тази цел. Здравната застраховка обаче може да покрие лекарството Mounjaro за диабет.

Лекарства на капсули

Лекарствата за отслабване се предлагат и под формата на капсули. Един вид е известен като аноректик, който действа чрез потискане на апетита на човек. Някои капсулни лекарства включват:

Фентермин

Фентерминът се предлага под формата на капсула, която човек приема веднъж дневно сутрин, със или без храна.

Това лекарство има каталожна цена от $11,64 от Blink Health. Повечето доставчици на здравно осигуряване не покриват разходите за това лекарство.

Phentermine има одобрение от FDA в ниска доза и за краткотрайна употреба за лечение на затлъстяване.

Някои нежелани реакции включват нервност, главоболие и сухота в устата.

Qsymia

Qsymia се предлага като капсула, която човек приема веднъж на ден. Една от активните съставки е фентермин. Другата активна съставка е топирамат, който освен че намалява апетита, може и да повиши усещането за ситост.

Blink Health изброява Qsymia с цена от $200. Много здравни застрахователи покриват разходите за лекарството Qsymia.

Qsymia има одобрение от FDA като лечение за хронично управление на теглото.

Според производителя страничните ефекти могат да включват замаяност, главоболие и сухота в устата.

Противоречие

Contrave принадлежи към клас лекарства, известни като бупропион/налтрексон. Бупропионът е вид антидепресант, докато налтрексонът е опиатен антагонист. Опиатният антагонист може да намали удовлетворението, което човек изпитва, когато извършва определено поведение, като например хранене. Страничните ефекти включват гадене, повръщане, промени във вкуса и звънене в ушите.

Човек приема лекарството Contrave под формата на таблетки веднъж сутрин и веднъж вечер.

На уебсайта на Blink Health цената на това лекарство е $659. Застраховката обаче често не покрива цената на това лекарство. Contrave има одобрение от FDA за лечение на контрол на теглото.

Орлистат

Орлистат е вид лекарство, известно като липазни инхибитори. Тези лекарства действат чрез намаляване на количеството липаза в стомаха и намаляване на абсорбцията на мазнини.

Това лекарство се предлага като капсула, която човек приема три пъти на ден с храна.

Маркова версия на орлистат, Xenical, се предлага от Blink Health на цена от $793. Не всички застрахователни планове покриват разходите за това лекарство.

Орлистат има одобрение от FDA за лечение на управление на затлъстяването.

Най-честите нежелани реакции включват промени в движенията на червата, мазни изпражнения и увеличаване на броя на дефекациите.

Лекарства за отслабване без рецепта

Предлагат се следните опции без рецепта за управление на теглото. Човек трябва да се консултира с лекар, преди да използва каквито и да е лекарства без рецепта.

Али

Активната съставка на Alli е орлистат. Въпреки това, тъй като тази съставка е в ниска доза, тя се предлага без рецепта.

Следователно Alli действа по същия начин като орлистат – липазен инхибитор – който действа като намалява количеството липаза в стомаха и намалява усвояването на мазнини.

Alli се предлага под формата на капсула, която човек приема три пъти на ден по време на хранене.

Цената на това лекарство е около $70 от Walmart. Тъй като Alli съдържа орлистат, някои доставчици на застраховки покриват разходите за това лекарство. Човек трябва да се консултира със своя доставчик на здравно осигуряване.

Alli е единственото лекарство за отслабване без рецепта с одобрение от FDA за регулиране на теглото.

Екстракт от гарциния камбоджа

Екстрактът от гарциния камбоджа съдържа кората на този плод. Кората е с високо съдържание на хидроксилимонена киселина, която според някои изследвания от 2019 г. може да помогне за намаляване на наддаването на тегло и натрупването на мазнини.

Този продукт се предлага под формата на капсули, таблетки, течност или прах. Марките ще се различават по дозировка и честота.

Тази хранителна добавка може да струва около $12 за 30-дневна доставка.

Безопасността на тази хранителна добавка обаче не е ясна. Преглед от 2018 г. заключава, че може да причини:

 • оксидативен стрес
 • възпаление
 • чернодробна фиброза

Човек трябва да бъде внимателен, когато купува лекарства за отслабване без рецепта. FDA съветва хората да обсъдят приема на хранителни добавки със здравен специалист.

Безопасно ли е лекарството за отслабване?

Всички лекарства за отслабване с рецепта имат одобрение от FDA и обикновено са безопасни за приемане.

Проучване от 2018 г. заключава, че няма опасения за безопасността на семаглутид, отпускан с рецепта, за отслабване. Семаглутидните лекарства включват Wegovy и Ozempic.

Освен това изследванията от 2022 г. показват, че лекарствата с тирзепатид, като Mounjaro, са безопасни. Въпреки това, този тип лекарства причиняват странични ефекти, включително гадене и диария.

Лекарствата семаглутид и тирзепатид са примери за лекарства за GLP-1.

Alli е единственото лекарство за отслабване без рецепта с одобрение от FDA. Ако човек иска да опита друга опция без рецепта, трябва да говори с лекар предварително.

Алтернативни продукти на лекарствата за отслабване

Има много начини, по които човек може да се опита да отслабне, без да има нужда от лекарства за отслабване.

Националният институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK) предполага, че човек може да опита:

 • спазване на план за здравословно хранене и намаляване на приема на калории
 • участие в редовна физическа активност
 • определяне на цели за тегло
 • искане на подкрепа от семейството, приятелите и здравните специалисти
 • записване в програма за отслабване

Кога трябва да се свържете с лекар?

Ако човек иска да загуби голямо количество тегло, първо трябва да се консултира със здравен специалист.

Освен това, ако някой има затруднения да отслабне, след като е опитал немедицински техники, трябва да говори с лекар, който може да предпише лекарства за отслабване.

Като алтернатива лекарят може да препоръча бариатрична хирургия или устройства за отслабване. Примери за устройства за отслабване включват:

 • система за електрическа стимулация
 • стомашна балонна система
 • система за изпразване на стомаха

Човек трябва да се свърже с медицински специалист, ако изпитва някакви странични ефекти, когато приема лекарства за отслабване.

Често задавани въпроси

По-долу отговаряме на някои често срещани въпроси относно лекарствата за отслабване.

Кои лекарства са най-добри за отслабване?

Лекарствата с рецепта и одобрението на FDA са най-безопасните варианти за отслабване. Въпреки това, най-ефективното лекарство ще се различава при различните индивиди. Хората трябва да работят с лицензиран медицински специалист, за да определят най-добрия план за отслабване за техните цели и цялостно здраве.

Има ли лекарство, което мога да взема, за да отслабна?

Има различни лекарства, които могат да помогнат на човек да отслабне. Тези лекарства могат да потиснат апетита на човек или да го накарат да се почувства сити по-бързо. Обичайните лекарства с рецепта са Wegovy и Ozempic.

Въпреки това, лекарят може да не предпише тези лекарства на всички. Винаги трябва да се консултирате със здравен специалист, преди да вземете лекарства за отслабване.

Мога ли да поискам от лекаря си хапчета за отслабване?

Човек може да поиска от лекар лекарство за отслабване. Лекарят може да предпише тези лекарства, ако лицето има ИТМ 30 или повече или има ИТМ 27 или повече и здравословно състояние, свързано с теглото, като високо кръвно налягане или диабет.

Ако дадено лице не отговаря на критериите за предписване на лекарство за отслабване, застраховката може да не покрива лекарствата и лекарят може да предложи алтернативни начини за отслабване.

Могат ли лекарствата за отслабване да заменят диетата и упражненията?

Човек трябва да използва лекарства за отслабване в допълнение към диетата и упражненията. За предпочитане е да работите със здравен специалист, за да помогнете за постигане на индивидуалните цели за отслабване.

Резюме

Лекарства за отслабване с рецепта се предлагат за някои хора. Някои лекарства потискат апетита, докато други лекарства намаляват усвояването на мазнините.

Предлагат се и някои лекарства без рецепта. Въпреки това, само едно лекарство без рецепта има одобрение от FDA. Човек трябва да се консултира със здравен специалист, преди да вземе каквото и да е лекарство за отслабване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss