Как да успокоим дете с неспуснат тестис

Какво е неспуснат тестис?

Неспуснат тестис, наричан още „празен скротум“ или „крипторхизъм“, се появява, когато тестисът на момчето остане в корема след раждането. Според детската болница в Синсинати 3 процента от новородените момчета и до 21 процента от недоносените мъже се раждат с безболезнено състояние.

Тестисът обикновено ще се спусне сам, когато бебето навърши една година. Въпреки това детето ви може да се нуждае от лечение и много уверения, за да остане здраво и щастливо.

Какви са рисковете?

Състоянието е безболезнено, но може да увеличи риска на детето ви от редица здравословни състояния. Например, неспуснат тестис е по-вероятно да се усука или нарани по време на силен удар или травма.

Дори след операция за сваляне на неспуснат тестис, плодовитостта може да бъде повлияна от нисък брой сперматозоиди и сперма с лошо качество. Мъжете, които са имали неспуснат тестис като дете, също имат повишен риск от рак на тестисите.

Момчетата трябва да бъдат научени на самоизследване на тестисите, за да хванат необичайни бучки или подутини рано.

Отстраняването на проблема е флаш

Ранното лечение гарантира повишена плодовитост и предотвратява наранявания. Хирургическият ремонт също ще помогне на детето ви да се чувства по-спокойно с развиващото се тяло.

Уверете сина си, че процедурата няма да го отдалечи от важните неща в живота – като училище, спорт, приятели и видеоигри – за много дълго. Малък разрез в слабините е всичко, което е необходимо, за да насочите тестиса в правилната позиция. Времето за възстановяване за една седмица е средно.

Научете линго

Вашето дете може да е самосъзнателно, притеснено или неудобно от своя неспуснат тестис. Това е особено вярно, ако той се насочва към средното училище и пубертета. Научете го на основите на състоянието, включително на целия анатомично правилен език. Това ще му помогне да разбере по-добре как да отговаря на потенциално неудобни въпроси в съблекалнята.

Просто един от момчетата

Повечето момчета преди тийнейджърката искат да се слеят и да бъдат „само едно от момчетата“. Напомнете на детето си, че е също толкова здраво, умно и страхотно като останалата част от неговата тълпа. Неспуснат тестис не е нещо, от което да се срамувате.

Това е състояние, а не болест. Синът ви не е болен, променената му анатомия не му причинява болка и никой не може да го види, когато е напълно облечен. Всъщност това е едва забележимо по време на бързите промени преди и след час по фитнес. По същество не е голяма работа.

Корекции на гардероба

Дори и с увереност, момче с неспуснат тестис може да се срамува да смени часовете по фитнес и отборните спортове. Предложете повишаване на увереността под формата на нов гардероб. Купете на сина си бельо или бански гащи вместо по-прилепнали слипове и бански костюми. Свободното прилягане скрива празния скротум, който е резултат от неспуснат или отстранен тестис. Може просто да започне тенденция в басейна.

Отговорът на запасите

Приятелите на вашето дете може да задават въпроси за неговия неспуснат тестис, което може да го накара да се разтревожи или смути. Помогнете му да подготви отговор, когато се сблъска с въпроси. В зависимост от характера на сина ви, той може да играе направо с медицински точен отговор или да вмъкне малко хумор, ако това му помогне да остане спокоен и по-малко отбранителен.

Ако поеме по пътя на хумора, той може да отговори, че другият му тестис е „прибран за дъждовен ден“. Преструването на незнание за ситуацията също може да разведри настроението. Например, „Не е там? Сигурно съм го загубил по време на футболния мач!

Пазете се от хулигани

Питането за чувствително медицинско състояние е ОК. Тормозът с подли коментари и закачки не е. Децата, които са тормозени, могат или не могат да кажат на родителите си. Те могат също да се оттеглят от приятели и семейство, да загубят апетита си или да спрат да се наслаждават на дейности и хобита.

Следете детето си и го проверявайте периодично, за да сте сигурни, че не е тормозено за неговата аномалия на тестисите.

Последната дума

Крипторхизмът е безболезнено състояние, което лесно се лекува. Въпреки това, самосъзнанието и смущението може да са по-трудни за справяне с вашето дете, отколкото физическото лечение и възстановяване. Успокоението в много форми както от лекарите, така и от родителите може да помогне на дете с неспуснат тестис да осъзнае, че е здраво и нормално.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss