Как да управлявате работата, докато живеете с екзема

Симптомите на екзема могат да ви разсейват по време на работа. Планирането напред за деня, активното управление на стреса и внимаването за свързаните с работата тригери са начини, по които можете да помогнете за справяне с екземата на работното място.

Екземата е общ термин за група възпалителни кожни състояния, които причиняват симптоми като суха кожа, зачервяване и силен сърбеж. Атопичният дерматит е най-честата форма на екзема и най-често хронично възпалително заболяване на кожата.

Сърбежът при екзема може да бъде силен, неустоим и непоносим. Може да отклони фокуса ви от това, което правите, докато спрете всичко, за да задоволите желанието си да почешете кожата си. Някои задействания на работното място могат да влошат вашия сърбеж или други симптоми на екзема.

В допълнение към прекъсването на работния ви процес, екземата често е стигматизирана и неразбрана, което може да създаде безпокойство и може да ви накара да се чувствате неуверени по време на работа.

Да се ​​научите как да планирате работния си ден с екзема и да разберете как да се приспособите към причините, свързани с работата, може да помогне за подобряване на професионалното ви качество на живот.

Управление на потенциални задействания на екзема на работното място

Провокиращите фактори за екзема са фактори, които предизвикват вашите симптоми или влошават съществуващите симптоми.

Като състояние на подлежащо възпаление и дисфункция на кожната бариера, екземата може да се обостри от различни фактори на работното място, като стрес, температура, работно облекло и дразнители във въздуха или върху кожата ви.

стрес

Когато сте стресирани на работа, тялото ви инициира вашата реакция на стрес, каскада от физиологични процеси, предназначени да ви помогнат да реагирате на бедствие. Възпалението е част от реакцията на стрес.

Ако живеете с хронично възпалително състояние като екзема, стресът утежнява вече наличното възпаление, влошавайки или причинявайки повече симптоми.

Като управлявате нивата си на стрес преди, по време и след работа, може да сте в състояние да предотвратите свързани със стреса атаки на сърбеж по време на работа.

Когато не сте на работа, възможностите за управление на стреса включват:

 • упражнение
 • методи за релаксация, като дълбоко дишане
 • медитация
 • практики ум-тяло, като тай чи
 • прекарване на време с домашни любимци
 • водене на дневник

Ако сте на работа и трябва да се справите със стреса, опциите в момента включват:

 • повтаряне на положителни утвърждения
 • обаждане или изпращане на съобщения до любим човек
 • прогресивна мускулна релаксация
 • боксово дишанекоето включва вдишване, задържане на дъха, издишване и отново задържане на дъха
 • бавно броене до 10
 • занимавайки се с хумор
 • разделяне на големи проекти на малки, управляеми стъпки

температура

Твърде горещо или твърде студено може да отнеме влагата на кожата и да увеличи сухотата. Потта може да бъде повърхностен дразнител, а твърде горещото може да увеличи притока на кръв към кожата ви, причинявайки зачервяване и сърбеж.

Ако работите в среда с различни температури, обличането на слоеве може да ви даде възможност да се приспособите към температурата чрез добавяне или премахване на дрехи.

Можете също така да помислите за добавяне на вентилатор към работното си пространство или да поискате бюро далеч от вентилационни отвори или пряка слънчева светлина.

Работни дрехи

Определени тъкани могат да бъдат абразивни по текстура или да попречат на правилния въздушен поток към кожата, да улавят потта и да ви карат да се чувствате прегрявани.

Носенето на дишащи, свободни материи, като тези от памук, бамбук или коприна, може да намали дразненето на дрехите. Ако трябва да носите униформа, тънък слой подходяща за екзема тъкан под нея може да ви помогне да защитите кожата си.

Свързани с работата дразнители

Някои работни места са свързани с по-високи нива на излагане на дразнители като химикали, прах и прахове. Носенето на лични предпазни средства може да има голямо значение, когато става въпрос за екзема.

Носенето на бариера като ръкавици, маски, ризи с дълги ръкави, престилки и пластмасови костюми между кожата и дразнителите може да помогне.

Често миене на ръцете

Екзема на ръцете е най-често срещаната свързано с работата кожно заболяване. Докато други дразнители могат да влошат екземата на ръцете, водата е един от основните виновници.

Много професии изискват често миене на ръцете като начин за запазване на хигиената и намаляване на разпространението на инфекциозни заболявания. Честото миене на ръцете обаче може да причини сухота, дори и да не живеете с екзема.

Нанасянето на овлажнител след измиване или излагане на вода може да предпази кожата ви от раздразнение. Когато е възможно, носете ръкавици, за да предотвратите излагане на вода, несвързано с миенето на ръцете.

Как да работите при сърбеж и други симптоми

Предприемането на стъпки за намаляване на излагането ви на задействания по време на работа не гарантира, че няма да изпитате симптоми на екзема на работното място. Екземата е хронично състояние, което често присъства дори при липса на причини.

Когато симптоми като сърбеж или сухота се чувстват непреодолими и не ви позволяват да се съсредоточите, тези съвети от Английското национално дружество по екзема могат да помогнат:

 • Нанасяйте овлажняващ крем през целия ден, ако е възможно.
 • Използвайте охлаждащи емолиенти или дръжте емолиента си в хладилник, за да успокоите кожата.
 • Използвайте дългодействащи овлажнители с овлажняващи съставки (млечна киселина, глицерол, пропилей гликол), ако не можете да нанесете повторно на работа.
 • Съхранявайте студен компрес във фризера, който може да се прилага върху сърбящите места.

Ако физическите стратегии за справяне не са достатъчни, вниманието е друга възможност. Вниманието е състояние на осъзнаване, при което се фокусирате върху момента, приемайки преживявания и мисли без осъждане.

А проучване от 2019 г установено, че съзнателното приемане на усещанията за болка, вместо единственото фиксиране на вниманието върху тях, спомогна за подобряване на общата толерантност към болка и издръжливост.

Как да говорим за екзема на работното място

Не е нужно да разкривате своята екзема на никого, но разговорът с ръководители и доверени колеги може да има положителна промяна.

Повишаването на знанията за състояния като екзема помага за намаляване на стигмата около тях. Много хора не знаят какво е екзема. Те могат погрешно да мислят, че е заразно или свързано с хигиената.

Вмъкването на образователни коментари за екзема в разговор може да помогне за изграждане на съпричастност към състоянието. Разговорът с ръководителите също отваря вратата за настаняване, което може да бъде полезно, като например използването на лична зона за нанасяне на вашия овлажнител.

Екзема може да причини значително професионално увреждане и може да се квалифицира като увреждане, покрито от Закона за американците с увреждания (ADA). Имате право на разумни условия на работа.

За да започнете разговора с ръководителите, помислете за:

 • запознаване с политиката на компанията по отношение на медицинско настаняване
 • наличие на медицинска документация, подкрепяща вашето искане
 • избор на време, когато разговорът ви може да бъде личен
 • ясно обяснявайки как екземата влияе на вашата работна производителност
 • има списък с конкретни места за настаняване
 • подчертаване на предимствата на компанията за предоставяне на настаняване
 • оставайки професионални, спокойни и отворени за компромиси
 • проследяване на вашия разговор в писмен вид

Смяна на позиции или кариера

Някои кариери естествено могат да бъдат по-предизвикателни, ако живеете с екзема. Те включват работни места с ежедневно излагане на химикали, като фризьорство и хигиенизиране, работни места с високи нива на дразнители от частици, като дървообработване, и работни места с екстремни температури, неизбежно излагане на вода или силен стрес.

Ако вашата кариера или работна позиция причиняват значително увреждане на екземата, може би е време да помислите за алтернативна работна среда.

Терминът „екзема“ се отнася до група възпалителни кожни заболявания, които споделят подобни симптоми на сухота, сърбеж и дразнене.

Въпреки че експозицията, стигмата и липсата на адаптация могат да направят работата с екзема предизвикателство, предприемането на проактивни стъпки в управлението на тези фактори може да повиши вашето професионално благополучие.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss