Как да управлявате предизвикателствата при хранене и преглъщане с тардивна дискинезия

Начините за улесняване на храненето и преглъщането при тардивна дискинезия включват смяна на лекарства, диетични промени, работа с логопед и др.

Тардивната дискинезия (TD) е двигателно разстройство, което причинява неволеви реакции в мускулите на лицето, шията, ръцете или краката. Това е възможен страничен ефект от някои лекарства, които блокират допаминовите рецептори в мозъка, включително невролептици (антипсихотици), някои лекарства против гадене и някои антидепресанти.

ТД най-често засяга хора, които са приемали дълго време невролептици. Хората, получаващи невролептик от първо поколение, са най-склонни да развият този страничен ефект: Смята се, че поне 20% от хората, приемащи невролептик от първо поколение, ще развият TD в даден момент по време на лечението.

Тъй като TD обикновено засяга движението на мускулите на лицето, понякога може да доведе до затруднения при преглъщане. В тази статия изследваме как може да се случи това и какво можете да направите, за да улесните храненето и пиенето с TD.

Защо тардивната дискинезия затруднява храненето и преглъщането?

Допаминът е молекула в мозъка, известна като невротрансмитер. Той играе много различни роли, включително регулирането на мускулните движения. Когато активността на допамина е блокирана – например чрез употребата на невролептици – това може да доведе до некоординирани мускулни движения.

„Дисфагия“ е медицинският термин за затруднено преглъщане. При TD, дисфагия може да се развие, когато сигналите, които контролират мускулите, участващи в преглъщането, станат нерегулирани. Те могат да включват мускули в:

 • език
 • бузи
 • гърлото
 • хранопровод

Ако движението на някой от тези мускули стане некоординирано, дъвченето или преглъщането може да бъде трудно.

Какви са потенциалните рискове и усложнения?

В зависимост от това колко тежки са симптомите, дисфагията може да доведе до потенциално сериозни усложнения. Например, хората, които не могат да ядат или пият, може да не са в състояние да получат достатъчно хранителни вещества, за да останат здрави, което може да ги изложи на риск от допълнителни здравословни проблеми.

Затрудненията при преглъщане също могат да причинят засядане на храната в гърлото, което може да доведе до проблеми със задавяне. Храната също може да не може да бъде напълно изчистена. В някои случаи храна или напитки, които не са напълно изчистени от гърлото, могат да навлязат в дихателните пътища и белите дробове, което позволява растежа на вредни бактерии. Това може да доведе до сериозни белодробни инфекции, включително потенциално фатални случаи на аспирационна пневмония.

6 начина да улесните храненето и преглъщането

В много случаи е трудно да се обърне TD, след като се развие. Въпреки това могат да се предприемат стъпки за овладяване на симптомите, включително затруднения при преглъщане.

Попитайте Вашия лекар за смяна на лекарства

Ако симптомите на TD като дисфагия се появят поради определено лекарство, можете да говорите със здравен специалист за прекратяване на това лекарство. Те могат да предпишат различно лекарство, което е по-малко вероятно да причини симптоми, като антипсихотик от второ поколение.

Не е ясно дали преминаването към лекарство с по-нисък риск може да обърне симптомите на TD, но може да ги забави или да предотврати влошаването им. Необходими са повече изследвания, за да се разберат ефектите от превключването на лекарства върху симптомите на TD.

Винаги не забравяйте да обсъдите промените в лечението с вашия медицински екип, преди да прекратите приема на лекарства.

Свържете се с логопед

Логопед може да ви помогне да разработите план за упражнения за укрепване на мускулите, участващи в преглъщането и подобряване на координацията. Те също могат да помогнат за идентифициране на адаптивно поведение, като преглъщане с обърната глава, за да улеснят преглъщането.

В скорошен проучване включващи хора с болестта на Алцхаймер с дисфагия, беше установено, че специална програма за обучение по гълтане:

 • подобряване на способността за преглъщане
 • намаляване на необходимостта от промени в хранителното поведение
 • подобряване на хранителния статус

Коригирайте диетата си

Някои хора може да имат повече проблеми с яденето или преглъщането на храни с различна текстура или температура. Например, ако имате проблеми с преглъщането на рядка течност, може да се наложи да добавите специални сгъстяващи продукти, за да ги улесните за консумация.

Логопедът може също да предложи диетични промени, които могат да помогнат. Те могат да работят с други професионалисти, като диетолог или фармацевт, за да се уверят, че все още можете да получавате правилните хранителни вещества и да приемате допълнителни лекарства, от които може да се нуждаете.

Помислете за лекарства за симптоми на TD

Предлагат се две лекарства специално за лечение на TD:

 • валбеназин (Ingrezza)
 • деутетрабеназин (Аустедо)

Проучванията са установили, че употребата на тези лекарства е свързана с намалени необичайни или неволни мускулни движения при хора с ТД. Въпреки това, тези проучвания разглеждат общия мускулен контрол; специфичните ефекти върху симптомите на дисфагия и преглъщането не са проучени.

Други лекарства също могат да се използват не по предназначение за управление на симптомите на TD. Тези лекарства също не са изследвани за тяхното въздействие върху дисфагията.

Избягвайте лекарства, които могат да влошат TD

Група лекарства, известни като антихолинергици, могат да влошат симптомите на TD и обикновено трябва да се избягват при хора, които вече изпитват TD. Някои често срещани видове антихолинергични лекарства включват:

 • дифенхидрамин (Benadryl) и други антихистамини
 • бензтропин (Cogentin)
 • трихексифенидил
 • оксибутинин (Oxytrol, между другото)

Ако приемате някое от тези лекарства, говорете с вашия здравен екип за алтернативи, които могат да се използват за предотвратяване на усложнения от TD.

Вземете превантивни мерки, за да избегнете TD

Ако все още не сте започнали да изпитвате симптоми на TD – или ако симптомите Ви са леки – управлението на рисковите фактори за TD може да помогне за предотвратяване на усложнения, преди те да се появят или да се влошат.

Рисковите фактори за TD, които можете да намалите, включват:

 • диабет, който не се управлява добре
 • пушене
 • употреба на вещества

Вашият здравен екип може да ви помогне да разработите план за лечение за справяне с тези фактори, за да намалите вероятността от развитие или влошаване на TD.

Затрудненията при преглъщане са често срещано усложнение на TD, което може да се развие при продължителна употреба на лекарства, блокиращи допамин. Хората, приемащи невролептици от първо поколение, са най-често засегнати, но други видове лекарства също могат да причинят TD.

Няма лечение за TD и свързаните с него симптоми, но могат да се предприемат стъпки за справяне с дисфагията и проблемите с преглъщането, които се развиват. Вашият здравен екип може да ви помогне да коригирате лекарствата, за да забавите, спрете или обърнете прогресията на симптомите.

Логопедът може да осигури допълнителна подкрепа, за да помогне за справяне със специфичните ефекти на дисфагията и да избегне потенциално сериозни усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss