Как да тествате и да увеличите поносимостта си към болка

Какво е толерантност към болка?

Болката идва в много форми, независимо дали е от изгаряне, болки в ставите или пулсиращо главоболие. Вашата толерантност към болката се отнася до максималното количество болка, с която можете да се справите. Това е различно от вашия праг на болка.

Вашият праг на болка е минималната точка, в която нещо, като натиск или топлина, ви причинява болка. Например, някой с по-нисък праг на болка може да започне да чувства болка, когато се приложи само минимален натиск върху част от тялото му.

Толерантността към болката и прагът варират от човек на човек. И двете зависят от сложните взаимодействия между вашите нерви и мозък.

Прочетете, за да научите повече за това защо някои хора имат по-висока толерантност към болка и дали е възможно да увеличите собствената си поносимост към болка.

Защо някои хора имат по-висока поносимост към болка?

Усещането на болка е важно преживяване. Това може да ви предупреди за потенциално заболяване или нараняване, което трябва да бъде разгледано.

Когато почувствате болка, близките нерви изпращат сигнали до мозъка ви през гръбначния ви мозък. Вашият мозък интерпретира този сигнал като знак за болка, която може да задейства защитни рефлекси. Например, когато докоснете нещо много горещо, мозъкът ви получава сигнали, показващи болка. Това от своя страна може да ви накара бързо да дръпнете ръката си, без дори да мислите.

Много неща могат да повлияят на сложната система за комуникация между мозъка и тялото ви. Те включват:

 • Генетика. Изследвания предполага, че вашите гени могат да повлияят на начина, по който възприемате болката. Вашата генетика може също да повлияе на това как реагирате на лекарства за болка.
 • възраст. Възрастните хора могат да имат по-висок праг на болка. Необходими са повече изследвания, за да се разбере защо.
 • секс. По неизвестни причини, женски доклад по-продължителни и по-силни нива на болка, отколкото при мъжете.
 • Хронично заболяване. С течение на времето хронично заболяване, като мигрена или фибромиалгия, може да промени поносимостта ви към болка.
 • Психично заболяване. Болката се съобщава по-често при хора с депресия или паническо разстройство.
 • Стрес. Да бъдеш под много стрес може да направи болката по-силна.
 • Социална изолация. Социалната изолация може да добави към изживяването на болката и да намали поносимостта ви към болка.
 • Минало преживяване. Предишните ви преживявания с болка могат да повлияят на поносимостта ви към болка. Например хората, които редовно са изложени на екстремни температури, може да имат по-висока поносимост към болка от другите. Въпреки това, хората, които са имали лош опит при зъболекаря, могат да имат силна реакция на болка дори при незначителни процедури при бъдещи посещения.
 • Очаквания. Вашето възпитание и заучени стратегии за справяне могат да повлияят на това как смятате, че трябва да се чувствате или да реагирате на болезнено преживяване.

Тестване на вашата толерантност към болка

Толерантността към болката често е трудно да се измери точно. Експертите са измислили няколко метода за измерването му, въпреки че надеждността на методите остава спорна. Ето няколко метода за тестване на поносимостта на болката:

Долориметрия

Долориметрията използва инструмент, наречен долориметър, за оценка на прага на болката и толерантността към болка. Има няколко вида инструменти, в зависимост от вида на стимула, който използва. Повечето долориметри прилагат топлина, натиск или електрическа стимулация към части от тялото ви, докато отчитате нивото на болката си.

Студен пресорен метод

Студеният пресорен тест е един от най-популярните начини за измерване на толерантността към болка. Това включва потапяне на ръката си в кофа с ледено студена вода. Ще кажете на този, който прилага теста, когато започнете да чувствате болка. Вашият праг на болка се определя от времето между началото на теста и първия ви доклад за болка.

След като болката стане непоносима, можете да отстраните ръката си. Времето между началото на теста и когато извадите ръката си, се счита за толерантност към болка.

Въпреки че този метод е по-популярен от други, някои експерти поставят под въпрос неговата надеждност. Често е трудно да се поддържа постоянна температура на водата. Дори малките разлики в температурата на водата могат да имат голям ефект върху интензивността на болката и времето на толерантност.

Скали за интензивност на болката

Лекарите също така използват писмени въпросници или скали, за да им помогнат да разберат нивото на болката на някого и колко добре действат определени лечения за болка. Те могат да се използват и като индикатор за това как се променя толерантността към болката с течение на времето.

Общите въпросници, използвани за определяне на толерантността към болка, включват:

 • Въпросник за болка на McGill
 • Кратък въпросник за инвентаризация на болката
 • Въпросник за индекса на уврежданията на Oswestry
 • Wong-Baker FACES скала за оценка на болката
 • визуална аналогова скала

Начини за повишаване на толерантността към болка

С малко работа можете да опитате да промените начина, по който възприемате болката и дори да повишите толерантността си към болка.

йога

Йога смесва физически пози с дихателни упражнения, медитация и умствени тренировки. А проучване от 2014 г установи, че хората, които редовно практикуват йога, могат да понасят повече болка от тези, които не го правят.

Участниците, които практикуват йога, също изглежда имат повече сиво вещество в части от мозъка, свързани с обработката на болката, регулирането на болката и вниманието. Опитайте сами, като използвате нашето окончателно ръководство за йога за начинаещи и опитни йоги.

Аеробни упражнения

Физическата активност, особено аеробните упражнения, също може да повиши толерантността към болката и да намали усещането за болка.

Едно проучване, например, установи, че умерена до енергична програма за колоездене значително повишава толерантността към болка. Това обаче не оказва влияние върху прага на болка.

Вокализация

Просто да кажете „оу“, когато изпитвате болка, може да има много реални ефекти върху начина, по който изпитвате болка.

Проучване от 2015 г. накара участниците да направят тест за студен пресор. Някои бяха помолени да кажат „оу“, докато потапяха ръката си, докато други бяха инструктирани да не правят нищо. Онези, които изразиха болката си, изглежда имат по-висока толерантност към болка.

По-рано проучване намери подобни резултати, когато хората псуваха, докато правеха тест за студен пресор. Те имаха по-висока толерантност към болка от тези, които казаха неутрална дума.

Мисловни образи

Мисловните образи се отнасят до създаването на ярки образи в ума ви. За някои хора това може да бъде много полезно за справяне с болката. Има много начини да направите това.

Следващия път, когато изпитвате болка, опитайте да си представите болката си като червена, пулсираща топка. След това бавно свийте топката в ума си и я променете в студен нюанс на синьото.

Можете също да си представите, че сте в хубава, топла вана. Представете си тялото си отпускащо. Каквито и изображения да използвате, опитайте се да бъдете възможно най-подробни за максимална полза.

Биологична обратна връзка

Биологичната обратна връзка е вид терапия, която помага да повишите информираността ви за това как тялото ви реагира на стресови фактори и други стимули. Това включва болка.

По време на сесия за биологична обратна връзка терапевтът ще ви научи как да използвате техники за релаксация, дихателни упражнения и умствени упражнения, за да преодолеете реакцията на тялото си към стрес или болка.

Биологичната обратна връзка се използва за лечение на различни психологически и физически състояния. Те включват хронична болка в кръста и мускулни спазми.

Долния ред

Изживяването на болката е сложно. Въпреки че не винаги можете да промените източника на болката си, има начини, по които можете да промените възприятието си за болка. Просто не забравяйте да посетите лекар, ако имате болка, която се влошава или пречи на ежедневния ви живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss