Как да спрете или десенсибилизирате своя гърлен рефлекс

Гаг рефлекс, наричан още фарингеален рефлекс, е свиване на гърлото, което се случва, когато нещо докосне покрива на устата ви, задната част на езика или гърлото или областта около сливиците.

Това рефлекторно действие помага за предотвратяване на задавяне и ни предпазва от поглъщане на потенциално вредни вещества.

Някои хора имат прекалено чувствителен гърлен рефлекс, който може да бъде предизвикан от неща като тревожност, постназално капене или киселинен рефлукс. Преглъщането на хапчета, оралният секс или пътуването до зъболекарския кабинет също могат да бъдат обезпокоителни за тези със свръхактивен гърлен рефлекс.

Продължете да четете, за да научите повече за вашия гърлен рефлекс и какво го причинява. Ние също така ще проучим начини да спрем или десенсибилизираме вашия гърлен рефлекс.

Какво е гърлен рефлекс?

Вашият гърлен рефлекс задейства мускулите на задното гърло (орофаринкса), за да се противопоставят на преглъщането. Това ви помага да предотвратите задавяне и поглъщане на неща, които могат да бъдат потенциално вредни.

Заедно със силни мускулни спазми в гърлото, запушването често е придружено от спазми на коремните мускули и усещане за гадене.

Според преглед от 2014 г., реакциите на запушване могат да варират от леко задавяне до силно повръщане и повръщане.

Какво причинява запушване?

Запушването често се идентифицира с областта близо до орофаринкса, която се докосва или е физически раздразнена.

Въпреки това, според а Проучване от 2015 гВашият гърлен рефлекс може да бъде реакция на редица различни стимули, засягащи сетивата ви, включително:

 • докосване
 • вкус
 • гледка
 • мирис
 • звук

Свръхактивният гърлен рефлекс може също да бъде свързан с различни състояния, включително:

 • здравословни проблеми като киселинен рефлукс или множествена склероза
 • стрес
 • тревожност
 • паника
 • интензивна физическа активност
 • силни или неприятни миризми
 • чувствителност или алергична реакция към определени течности или храни

Как да спрете рефлекса си за уста при обичайни обстоятелства

Има редица ситуации, при които запушването може да е вероятно за вас, включително преглъщане на хапчета и стоматологично лечение.

Поглъщане на хапчета

Според Харвардския университет около 33% от хората се задушават, задавят или повръщат, когато се опитват да погълнат хапчета.

Проучване от 2014 г. от Германския университет в Хайделберг показа успех с два метода, които могат да помогнат на хората да преглъщат хапчета.

1 Методът на поп бутилка

 1. Поставете хапчето на езика си.
 2. Затворете плътно устните си около отвора на бутилка вода.
 3. Затвори си очите.
 4. Пийте, като изсмуквате водата от бутилката с плътно притиснати устни около отвора. Не допускайте в никакъв въздух.
 5. Хапчето ще пътува в гърлото ви с водата.

Тази техника подобрява преглъщането на хапчета при 60 процента от хората в проучването.

2. Методът наклон напред

 1. Поставете хапчето на езика си.
 2. Отпийте, но не гълтайте малко вода.
 3. Наклонете главата си напред, брадичката към гърдите.
 4. Поглъщайте водата и хапчето, докато главата ви е напред.

Методът наклон напред подобри преглъщането за повече от 89 процента от хората в проучването.

Можете да научите повече за други методи за поглъщане на хапчета в тази статия.

Стоматологично лечение

Около 50 процента от пациентите по дентална медицина казват, че се запушват поне веднъж при посещение при зъболекаря проучване от 2014 г. Има редица начини, по които зъболекарите помагат на пациентите си да спрат рефлекса на гърлото, за да може лечението да продължи гладко.

 • Лекарство. Според проучване от 2016 г. на хора, които задушават, когато им се прави отпечатък от зъбите, местната упойка е била успешно използвана за контролиране на рефлекса на запушване. А Проучване от 2015 г предполага, че транквилантите могат да намалят тревожността и напрежението, което може да намали честотата на запушване.
 • психология. В същото Проучване от 2015 г, техниката за разсейване на пациента (предимно чрез разговор или физическо позициониране) също беше посочена като ефективен начин за избягване на запушване на някои пациенти.

Спиране на рефлекса на запушване с акупунктура

Акупунктурата е допълнителна медицинска процедура, която използва тънки игли за проникване в кожата в определени стратегически точки на тялото.

А Проучване от 2015 г предполагат, че акупунктурата върху две специфични точки може да бъде ефективна за контролиране на рефлекса на устата за кратък период от време. Първата точка е в предната част на китката, на инч или два под дланта. Точка две е на брадичката, точно под устната.

Преглед на проучване от 2014 г. в Nitte University Journal of Health Science предполага, че най-ефективните места за акупунктура срещу запушване са специфична, призната точка против запушване на всяко ухо.

Акупунктурните лечения трябва да се извършват само от лицензиран акупунктурист.

Спиране на рефлекса на повръщане с акупресура

Акупресурата е традиционна китайска терапия за прилагане на натиск върху определени точки по тялото, за да се стимулира тялото да се справи с проблеми като стрес, заболяване или болка.

Мнозина смятат акупресурата като акупунктура без игли. Проучване от 2008 г. показва, че прилагането на натиск върху конкретна точка на дланта последователно променя рефлекса на повръщане.

Един от начините за прилагане на този натиск е описан като затваряне на лявата си ръка върху левия палец, за да направите юмрук. Стискайки ръката си – не достатъчно здраво, за да причини болка – оказвате натиск върху палеца си, което оказва натиск върху целевата точка.

Как да десенсибилизирате своя гърлен рефлекс

Можете да намалите или елиминирате своя рефлекс на повръщане, като постепенно привикнете мекото си небце да бъде докосван. Една техника е да използвате четка за зъби върху езика си:

 1. Използвайте мека четка за зъби, за да миете езика си, докато стигнете до зоната, която ви кара да се чувствате сякаш може да запушите. Ако се запушваш, си отишъл твърде далеч.
 2. За около 15 секунди почистете тази област.
 3. Повтаряйте процеса веднъж на ден, докато вече не почувствате желанието да се запушите. Тази област е десенсибилизирана.
 4. След това преместете четката малко по-назад с ¼ до ½ инча и повторете процеса, като премествате четката все по-назад, докато стигнете до най-далечната визуална точка на езика си.

Десенсибилизацията, която обикновено отнема около месец, е дългосрочно решение, което е полезно за хора с проблеми с запушването. Може да ви помогне да свикнете с тригери за запушване като нови протези, които се простират в небцето, медицински тампони на гърлото, стоматология или орален секс.

Запушването може да направи много ситуации неудобни, от поглъщане на хапчета до посещение при зъболекар. Краткосрочните начини за намаляване на рефлекса на запушване включват локална анестезия и акупунктура. Дългосрочно решение е десенсибилизацията.

Имайте предвид, че вашият гърлен рефлекс е един от начините на тялото ви да се защити, така че помислете за разговор с Вашия лекар за желанието си да го намалите или премахнете. Те могат да препоръчат лечение въз основа на вашето текущо здраве и всички лекарства, които може да приемате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss