Как да спрем да се тревожим за инфаркт

За да облекчите страха си, помислете за търсене на терапия, научете разликата между симптомите на тревожност и инфаркт и практикувайте техники за намаляване на стреса.

Много хора, особено тези с анамнеза за сърдечни проблеми, често се тревожат за възможността от сърдечен удар.

Но когато страхът ви от инфаркт е по-голям от риска от такъв, може да имате кардиофобия – тревожно разстройство, съсредоточено върху страхове около проблеми, свързани със сърцето. Хората със и без сърдечни проблеми могат да изпитат това състояние.

Тревожността от инфаркти често ли е?

Безпокойството от сърдечни удари, наричано още „сърдечно-фокусирано безпокойство“ или „кардиофобия“, е сравнително често срещано, особено сред хора с високи нива на стрес или рискови фактори за сърдечни заболявания.

Изследване от 2018 г. предполага, че сърдечно-фокусираната тревожност може да бъде основен фактор за несърдечна гръдна болка (NCCP), често срещано явление, което води до 2%-5% от посещенията в спешното отделение (ЕД).

Какво е кардиофобия?

Кардиофобията е тревожно разстройство, характеризиращо се с прекомерен страх, свързан със сърцето и вярата, че имате сърдечно заболяване, дори когато няма медицински доказателства.

Разстройството може да възникне и при хора, които са имали инфаркт или други здравословни проблеми, свързани със сърцето и след това са развили безпокойство и страх, свързани със здравето на сърцето им.

За хората с кардиофобия техният страх и безпокойство надделяват над действителните опасения за физическото здраве.

Кардиофобията е подобна на други състояния, свързани с тревожност, включително фобия от болести, здравословна тревожност и паническо разстройство.

Как да управлявате страха си от инфаркт

Управлението на кардиофобията може да бъде предизвикателство, но ето някои съвети, които могат да помогнат:

 • Потърсете професионална помощ: Обърнете се към специалист по психично здраве, който е специалист по тревожни разстройства. Те могат да осигурят терапия и стратегии, съобразени с вашите нужди.
 • Образовайте се: Научете за физическите симптоми на стрес, тревожност и пристъпи на паника, за да ги разграничите от сърдечни проблеми.
 • Практикувайте техники за релаксация: Дълбокото дишане, вниманието и прогресивната мускулна релаксация могат да помогнат за успокояване на тревожността и намаляване на физическите симптоми.
 • Постепенно излагане: Под ръководството на терапевт бавно се изправете срещу ситуации, които предизвикват страховете ви, и се научете да ги управлявате.
 • Физическа дейност: Редовните упражнения могат да помогнат за намаляване на тревожността и да подобрят цялостното ви благосъстояние. Стремете се към поне 30 минути умерени упражнения през повечето дни от седмицата.
 • лекарства: В някои случаи може да се предпише лекарство за облекчаване на тежки симптоми на тревожност.

Казус, публикуван през 2020 г., подчертава потенциалните ползи от кратката, стратегическа експозиционна терапия за кардиофобия. Проучването включва 64-годишен мъж със сърцебиене и тревожност за инфаркт. Той беше лекуван с помощта на кратка стратегическа терапия в амбулаторно отделение за сърдечна рехабилитация.

Терапията имаше за цел да се справи с поведения като постоянна проверка на сърдечния ритъм и търсене на увереност. След три сесии симптомите му се подобриха значително.

Защо може да изпитвате безпокойство от сърдечен удар

Причините за кардиофобията или страха от сърдечен удар могат да бъдат сложни и да включват комбинация от фактори.

Ето някои потенциални причини и допринасящи фактори:

 • тревожни разстройства: Около 20% от хората с несърдечна болка в гърдите, търсещи помощ при ЕД, имат панически разстройства. Изследване от 2016г предполага, че разстройствата на психичното здраве, особено тревожността и разстройствата със соматични симптоми, са често срещани сред хората със сърцебиене.
 • Физически симптоми: Същото изследване от 2016 г. предполага, че доброкачественото (несериозно) сърцебиене може да доведе до голям дистрес и увреждане при хората поради безпокойството и дискомфорта, свързани със сърцебиенето. Освен това, безпокойството може да причини сърцебиене или задух и да се тълкува погрешно като признаци на сърдечен удар.
 • Предишен травматичен опит: Ако сте преживели сърдечен удар, сте били свидетели на преживяването на любим човек или сте имали други травматични сърдечни събития, може да сте изложени на по-голям риск от развитие на кардиофобия.
 • Семейна история: Фамилната анамнеза за сърдечни заболявания или инфаркти може да засили опасенията относно личния риск, дори при липса на симптоми.
 • Стрес и травма: Силен хроничен стрес, неразрешена травма или големи житейски стресови фактори могат да допринесат за кардиофобия. Хормоните на стреса могат да повлияят на сърдечната функция и да повишат тревожността.
 • Личностни черти: Специфични черти на личността, като невротизъм или склонност към катастрофи, могат да направят хората по-податливи на развитие на кардиофобия.

Как разделяте безпокойството от сърдечния удар?

Разграничаването между тревожност и инфаркт може да бъде предизвикателство, тъй като тревожността може да имитира физическите симптоми на сърдечен удар. Някои ключови разлики обаче могат да ви помогнат да разделите двете:

 • Характеристики на болката: Симптомите на инфаркт обикновено включват постоянна и силна болка или дискомфорт в гърдите и други симптоми като задух, гадене и студена пот. Симптомите, свързани с безпокойство, включват мимолетни усещания за ускорен пулс, изпотяване и напрежение, които се подобряват, когато нивата на стрес спаднат.
 • Продължителност: Болката от сърдечен удар продължава няколко минути или повече. Свързаният с тревожност дискомфорт е по-кратък и е свързан със стреса.
 • Тригери: Сърдечните удари могат да се появят без предупреждение. Стресът често отключва симптоми, свързани с тревожност.
 • Отговор на лекарства: Болката при инфаркт не реагира на лекарства за тревожност.
 • Медицинска история и рискови фактори: Рискът от инфаркт се увеличава със сърдечни заболявания и свързаните с тях фактори. Тревожността може да бъде свързана с лична или семейна анамнеза за тревожност.

Долен ред

Постоянното безпокойство от инфаркт може сериозно да повлияе на качеството ви на живот и взаимоотношения. За да облекчите този страх, обмислете да научите за симптомите на тревожност и стрес и как се различават от тези на сърдечен удар.

Освен това терапията или консултирането, като когнитивно-поведенческата терапия (CBT), може да бъде опция за справяне с безпокойството и да се научите да развивате стратегии за справяне.

Внимателността, редовната физическа активност и възприемането на здравословен начин на живот могат да ви помогнат да управлявате стреса. Следвайки тези стъпки, може да успеете постепенно да намалите безпокойството от сърдечен удар и да подобрите цялостното си благосъстояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss