Как да се справим с климактурията (еякулираща урина) след простатектомия

Еякулацията на урина след простатектомия е често срещана и често временна. Но това не означава, че трябва да спрете сексуалния си живот, докато симптомите ви отшумят.

Изтичането на урина по време на еякулация е известно като свързана с климакс инконтиненция или климактурия. Това е често срещан страничен ефект от операция за отстраняване на простатата.

Ако вие или партньор изпитвате климактурия, знайте, че не сте сами и че симптомите ви са лечими. Има много техники, които можете да опитате у дома, за да намерите облекчение.

Можете също така да се консултирате с хирург или друг медицински специалист, за да научите повече за дългосрочните решения.

Какво можете да направите у дома, за да управлявате симптомите си?

Има няколко домашни средства, които да ви помогнат да управлявате симптомите си.

Ограничете течностите преди секс

Климактурията често се случва заедно със стресова уринарна инконтиненция (SUI). SUI се отнася до изтичане на урина, причинено от дейности, които натоварват пикочния мехур, като упражнения или кашлица.

Както при SIU и други причини за свръхактивен пикочен мехур (OAB), ограничаването на течности преди някои дейности може да бъде полезно, ако изпитвате климактурия.

Ако планирате да правите секс, опитайте се да ограничите приема на течности за няколко часа преди това. Това може да ви помогне да предотвратите еякулацията на урина или най-малкото да ограничите количеството урина, когато достигнете кулминацията.

Отидете до тоалетната преди секс

Изпразването на пикочния мехур и червата преди секс може да помогне за предотвратяване или намаляване на изтичането.

Наличието на изпражнения в ректума може да попречи на пикочния ви мехур да се изпразни напълно, когато отидете до тоалетната. Освен това може да окаже натиск върху пикочния мехур.

Носете презерватив

Презервативът няма да ви попречи да еякулирате урина, но може да „улови“ част или цялата урина, която може да излезе по време на секс.

Използвайте пенисна примка с променливо напрежение

Примката с променливо напрежение е регулируема силиконова примка, която се поставя около основата на пениса преди сексуална активност, за да свие уретрата и да предотврати инконтиненция.

Доказано е, че са ефективни при справяне с инконтиненция по време на полов акт и любовна игра. А 2013 проучване установи, че употребата също така води до значително намалено страдание за всички страни.

Ако изпитвате еректилна дисфункция след простатектомия, верига за променливо напрежение – тип ED пръстен или “пръстен на петел” – може да ви помогне да поддържате ерекция.

За безопасно използване на опън:

  • Поставете го около основата на пениса си, след като сте напълно изправени.
  • Нагласете го така, че да приляга плътно, но не прекалено стегнато или болезнено.
  • Избягвайте да го носите повече от 30 минути наведнъж.
  • Разхлабете го или го махнете, ако почувствате болка, дискомфорт, изтръпване или подуване.

Можете да закупите примки с променливо напрежение онлайн, в повечето магазини за секс играчки или чрез търговци на дребно, които продават медицински устройства или устройства за инконтиненция. Изберете такъв, който е регулируем и еластичен, лесен за поставяне и сваляне и изработен от мек медицински силикон.

Консултирайте се с уролог, преди да използвате какъвто и да е тип бримка или пръстен на пениса, ако приемате разредители на кръвта или имате медицинско състояние, което засяга кръвообращението, като сърдечно-съдово заболяване или диабет.

Опитайте упражнения за тазовото дъно

Упражненията за тазовото дъно могат да помогнат за укрепване на мускулите в тазовото дъно, като потенциално подобряват инконтиненцията и сексуалната функция.

Има някои доказателства, че упражненията за тазовото дъно могат да подобрят климактурията след простатектомия. И все пак, повечето проучвания са малки или фокусирани върху тренировка на мускулите на тазовото дъно заедно с други терапии, като биофийдбек или електрическа стимулация.

Въпреки това рехабилитацията на тазовото дъно прави имат има ползи при други видове инконтиненция и често се препоръчва от уролозите преди и след простатектомия.

Кога трябва да се консултирате със здравен специалист?

Свържете се с уролог или друг медицински специалист, ако имате проблеми с управлението на симптомите или ако симптомите ви засягат психичното ви здраве или взаимоотношения.

Те могат да ви насочат към терапевт на тазовото дъно или специалист по психично здраве, като секс терапевт или консултант по връзките.

В зависимост от вашите симптоми и медицинска история, вашият клиницист може да препоръча операция.

Какви клинични възможности за лечение са налични?

Ако техниките у дома са неуспешни или симптомите ви продължават, има хирургични процедури, които могат да помогнат.

Уретрален слинг

Вашият хирург ще направи разрез в перинеума – пространството между скротума и ануса – за достъп до уретралния луковица и ще го увие с мрежеста лента.

Лентата свива уретрата и я препозиционира, като същевременно поддържа близките мускули. Това помага да се запази уретрата затворена по време на сексуална активност и друго физическо натоварване.

Изкуствен уретрален сфинктер (AUS)

Вашият хирург ще направи разрез в скротума, перинеума или корема, за да имплантира AUS, надуваемо медицинско устройство, което може да ви помогне да задържите урината си вътре.

Устройството се състои от три части: надуваем маншет, който пасва около уретрата, балон, който се намира под коремните мускули, и помпа, която отпуска маншета, за да премести урината.

За да уринирате, стискате помпата, която премества урината от маншета към балона. След като маншетът е празен, уретрата ви се отваря, за да позволи на урината да излезе от тялото ви. След това маншетът се надува отново сам.

Какви са перспективите за някой с климактурия след простатектомия?

Климактурията обикновено е временна. Симптомите обикновено са по-тежки през първите 12 месеца след операцията и се подобряват или отшумяват в рамките на 2-3 години.

Беше ли Ви полезно?

Как можете да подкрепите партньор, който изпитва климактурия след простатектомия?

Много хора, изпитващи климактурия, се чувстват смутени и може да избягват секс поради това. Ако партньорът ви изпитва климактурия, направете каквото можете, за да го уверите във вашата подкрепа, привързаност и интерес.

Вие може да:

  • Насърчете ги да говорят за това, без да насилвате разговора.
  • Напомнете им, че климактурията е често срещана и те не са сами.
  • Работете заедно по план за управление на симптомите и за по-удобен секс.
  • Намерете други начини да се свържете и да бъдете интимни, като например да правите други неща, които ви харесват заедно и да показвате обич с държане за ръка, гушкане и целувки.
  • Предложете да посетите консултант за двойки или секс терапевт заедно или поотделно, ако е по-удобно.

Други често задавани въпроси

Честа ли е климактурията след простатектомия?

Климактурията е често срещана след простатектомия, но колко е често срещана е трудно да се каже. Много експерти смятат, че не се отчита.

Някои изследвания изчисляват, че засяга до 93% от хората, които са претърпели радикална простатектомия.

Какво причинява климактурия след простатектомия?

Точната причина за климактурия след простатектомия не е известна. Някои експерти смятат, че може да е причинено от увреждане на нервите и тъканите около простатата или сфинктера по време на операция.

Какво се случва със семенната течност след простатектомия?

Простатната жлеза и семенните везикули, които произвеждат семенна течност, се отстраняват по време на радикална простатектомия, така че вече няма да могат да еякулират спермата.

Повечето хора все още могат да получат оргазъм след простатектомия, но това ще бъде така нареченият сух оргазъм.

Каква е разликата между климактурия и уринарна инконтиненция?

Климактурията е вид уринарна инконтиненция. Уринарната инконтиненция се отнася до непреднамерено или неконтролируемо изтичане на урина. Климактурията се отнася конкретно до неволно изтичане на урина по време на еякулация.

Каква е разликата между климактурия и еректилна дисфункция?

Еректилната дисфункция е неспособността да се развие или поддържа ерекция, достатъчно силна, за да има проникващ секс. Няма нищо общо с изтичането на урина, въпреки че двете понякога се случват заедно след простатектомия.

Долния ред

Климактурията е често срещана и обикновено временна. Много хора могат да се справят със симптомите у дома и намират за полезно да говорят с терапевт. Ако симптомите ви продължават, хирургичното лечение може да бъде опция.


Адриен Сантос-Лонгхърст е базирана в Канада писателка на свободна практика и автор, която е писала много за всичко, свързано със здравето и начина на живот повече от десетилетие. Когато не се е затворила в бараката си за писане, проучвайки статия или интервюирайки здравни специалисти, тя може да бъде открита да се разхожда из крайбрежния си град със съпруга и кучета или да се пръска из езерото, опитвайки се да овладее дъската за гребене в изправено положение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss