Как да се отърва от наддаването на тегло от COVID?

Много хора напълняха по време на пандемията от COVID-19. Някои дори наддадоха на тегло поради хормонални промени, промени в апетита или активността от COVID. Експертите имат няколко съвета как да свалите нежеланото тегло и да се върнете към активност.

Ако сте напълняли по време на пандемията, независимо дали сте имали или не COVID-19, вие сте в добра компания.

Проучване от 2022 г. на 3473 души установи, че почти половината (48%) напълня по време на пандемията. Проучване от 2021 г. на Американската асоциация на психологите отчита дори по-висок процент (61%).

В изследването авторите установиха, че наддаването на тегло се дължи на комбинация от стресори, които повечето от нас са изпитали по време на пандемията:

 • страх
 • социална изолация
 • неактивност
 • загуба на близки
 • дисбаланс между работа и личен живот
 • увеличаване на моделите на нездравословно хранене

Някои хора, които са развили COVID-19, също са наддали, въпреки че загубата на тегло по време на заболяване е по-често срещана. Ето какво може да стои зад това наддаване на тегло и какво можете да направите, за да свалите излишните килограми, ако желаете.

Типично ли е напълняването по време на COVID-19?

По-често се отслабва, ако имате COVID. Според проучвания от 2020 г 2021 ге по-вероятно да отслабнете, ако имате COVID дълго време, сте хоспитализирани или имате по-тежки усложнения.

Въпреки това хормоналните промени и други фактори могат да доведат до наддаване на тегло след възстановяване от заболяването. Наднорменото тегло или затлъстяването преди да се разболеете е рисков фактор за наддаване на тегло след това.

Наднорменото тегло ви прави по-вероятно да развиете COVID-19, да преживеете хоспитализация и да се развиете сериозни усложнения.

Освен това е по-вероятно да получите продължителен COVID, ако имате наднормено тегло или затлъстяване, a Проучване от 2021 г намерени. „Продължителен COVID“ означава изживяване на симптоми или последствия от COVID седмици, месеци или години след заразяване със SARS-CoV-2.

Ако носите твърде много излишно тегло и след това развиете COVID, може да изпитате промени в състава на тялото си.

The Проучване от 2021 г проследих 185 души, които се възстановиха от вируса. Авторите установиха, че тези, които са имали наднормено тегло преди да се разболеят, са по-склонни да напълнеят след възстановяване. Увеличиха се и обиколките на талията им.

Високото съотношение на талията към бедрата е рисков фактор за хронични заболявания като диабет и сърдечни заболявания.

Защо COVID-19 ви кара да наддавате на тегло?

Други причини, поради които може да напълнеете, когато имате COVID (или след като сте прекарали COVID), включват:

 • Полифагия: Полифагията причинява повишен апетит и неспособност да се чувствате удовлетворени, въпреки че ядете големи количества. Свързани с COVID хормонални смущения може да причини полифагия.
 • Намалена активност: Повръщането може да доведе до наддаване на тегло, просто защото се движите по-малко, докато приемате същото количество калории. Умората може да остане дълго време след възстановяване. Дълъг COVID също може да намали капацитета ви за упражнения.
 • Възстановяване на теглото: Хората, които имат наднормено тегло и затлъстяване, но губят тегло, докато са болни или хоспитализирани, често възвръщат теглото си. Възстановяването може да се дължи на промени в храненето и загуба на чиста телесна масакоето понижава метаболизма.
 • Хормонални промени: Стресът може да доведе до повишаване на нивата на кортизол, което може да промени апетита ви и да ви накара да преядете.

Може ли COVID-19 да причини развитие на диабет?

Изследователите смятат, че наличието на COVID-19 може да увеличи риска от диабет.

А 2022 анализ на проучванията които включват 40 милиона души, установиха, че хората с COVID, независимо от възрастта или пола, имат повишен риск от диабет.

Ако COVID-19 е допринесъл за развитието на наднормено тегло или затлъстяване, може да сте изложени на повишен риск от диабет тип 2.

Беше ли Ви полезно?

Съвети за отслабване след COVID-19

Ако сте напълняли след COVID-19, можете да предприемете стъпки, за да станете по-здрави и да намалите теглото си, ако това е вашата цел.

Управлявайте стреса си

Авторите на проучването от 2022 г. разглеждат наддаването на тегло по време на пандемията от COVID-19 в общата популация и откриват, че тези, които съобщават за определени психични състояния, са по-склонни да напълнеят. Хората бяха повече от 50% по-вероятно е да напълнеят, ако са имали тревожност или депресия.

Говорете със здравен специалист относно управлението на стреса и безпокойството с лечения като терапия с говорене, лекарства или други стратегии. Също така помислете за други техники за управление на стреса като упражнения и медитация.

Знайте номерата си

Отслабването е игра на числа. За да отслабнете, трябва да използвате повече енергия (под формата на калории), отколкото консумирате (под формата на храна). Повечето здравни организации препоръчват да ядете малко по-малко и да спортувате малко повече, за да достигнете калориен дефицит.

Говорете със здравен специалист колко трябва да се стремите да загубите и колко бързо.

Разработете план

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва да започнете програма за отслабване, като следвате пет стъпки за разработване на реалистичен план:

 1. Посветете се на целта си и напишете причините си за загуба на тегло някъде, където можете да ги видите.
 2. Погледнете реалистично на вашите хранителни и физически навици.
 3. Поставете цели, които са конкретни, реалистични и прощаващи.
 4. Намерете ресурси за информация и поддръжка.
 5. Проследявайте напредъка си и коригирайте подхода си, ако е необходимо.

Върнете се към упражненията постепенно

Независимо дали сте спортували редовно преди COVID-19, навлизането в тренировъчна рутина след заболяването може да бъде трудно. Експертите препоръчват бавно увеличавайте активността си.

Един такъв подход е правилото 50/30/20/10. През първата седмица намалете дейностите си до 50% от това, с което сте свикнали или това, което е вашата цел. Следващата седмица вашата цел може да бъде намалена с 30% и така нататък, докато постигнете целта си.

Съвети за здравословно хранене

Яденето на по-малко не трябва да означава пропускане на хранения. Това е повече за това какво ядете. Експертите препоръчват следните хранителни съвети:

 • Яжте много плодове и зеленчуци.
 • Яжте храна с много фибри.
 • Четете етикетите на храните.
 • Използвайте по-малки чинии.
 • Не изключвайте цели категории храни.
 • Не дръжте нездравословна храна под ръка.
 • Намалете алкохола.

Могат ли GLP-1 агонистите като Ozempic да ми помогнат да се отърва от наддаването на тегло от COVID?

Здравните специалисти предписват инжекции със семаглутид (напр. Ozempic или Wegovy), за да помогнат на хора с диабет тип 2 и затлъстяване или наднормено тегло.

Както всички лекарства, те крият рискове от странични ефекти. А Проучване от 2022 г установено, че може също така да си възвърнете загубеното тегло, когато спрете да използвате инжекции със семаглутид. Говорете с лекар дали те могат да ви помогнат да отслабнете или да поддържате умерено тегло.

Беше ли Ви полезно?

Кога да се свържете с лекар

Говорете със здравен специалист, ако:

 • са наддали много на тегло за кратко време
 • изпитвате симптоми на тревожност или депресия
 • имат симптоми на дълъг COVID

Свързаните с пандемията стресори, като изолация, стрес и бездействие, причиниха наддаване на тегло за много хора по време на пандемията, включително някои, които имаха COVID-19. Въпреки че е по-често да отслабвате, когато сте болни, наднорменото тегло или затлъстяването преди развитието на COVID е рисков фактор за наддаване на тегло след възстановяване.

Ако сте напълняли по време на пандемията, можете да правите малки и стабилни стъпки, за да достигнете желаното тегло. Преди всичко внимавайте за стреса си. Изследователите са установили, че стресът и свързаните с него състояния като тревожност и депресия са най-големите виновници за свързаното с пандемията наддаване на тегло.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss