Как да разпознаете растенията, които причиняват копривна треска, обриви или изгаряния

Много обикновени растения могат да причинят копривна треска или други алергични реакции. Тези растения обикновено имат различни характеристики, които можете да използвате, за да ги избегнете.

Лоза от отровен бръшлян, растяща на дърво.
Лозята с отровен бръшлян като тази са едно от най-често срещаните отровни растения.

Отиването на поход или пикник понякога може да доведе до сърбяща уртикария. Почистването на определени растения може да раздразни кожата ви, причинявайки болезнено парене и образуване на мехури.

Много хора са запознати с токсични растения като отровен бръшлян, отровна смрадлика и отровен дъб, но те не са единствените растения, които могат да причинят алергична реакция. Можете да намерите отровни растения в целия окръг, растящи в гори, речни брегове, плажове и задни дворове.

Повечето токсични растения имат различен външен вид, който може да ви помогне да ги избегнете.

7 често срещани растения, които причиняват копривна треска

Няколко растения могат да причинят копривна треска. В Съединените щати най-вероятно ще попаднете на тези седем.

1. Отровен бръшлян

Отровният бръшлян е едно от най-често срещаните и добре познати отровни растения. Може да се намери в Съединените щати, с изключение на Западното крайбрежие.

Расте в гористи местности, паркове, задни дворове, полета, край пътища, по дървета и огради и много други външни площи. Растението се разпознава по отчетливите си тройни зелени листа и гроздове зеленикаво-бели плодове.

Отровният бръшлян причинява уртикария, защото сокът съдържа токсин, наречен урушиолово масло. Този токсин дразни кожата ви при контакт. Обикновено обривът от отровен бръшлян причинява сърбеж и мехури и се появява няколко дни след контакт с него.

2. Отровен дъб

Отровният дъб расте в гори и на сухи места, като плажове и полета. Най-често се среща на Западния бряг и най-малко в Средния Запад. Отровният дъб е много подобен на отровния бръшлян. Съдържа същото масло от урушиол, което може да раздразни кожата ви и предизвиква същата реакция.

Отровният дъб също има три листа, въпреки че листата обикновено са по-тъмнозелени от листата на отровния бръшлян. Освен това отровният дъб има космати жълти цветя и плодовете му са размити, докато плодовете на отровния бръшлян са гладки.

Отровният дъб има листа в групи от три, както и космати цветя и плодове.
Отровният дъб има листа в групи от три, както и космати цветя и плодове.
стъпка2626 | Getty Images

3. Отровна смрадлика

Отровната смрадлика също съдържа масло от урушиол. Той причинява подобен обрив и реакция на отровен бръшлян и отровен дъб. За разлика от тези две растения, отровната смрадлика расте като малко дърво или храст. Расте предимно във влажни зони и често се среща близо до езера, реки и потоци в топли райони като югоизтока.

Отровната смрадлика има червени стъбла, които водят до зелени листа със 7–13 листчета. Цветовете му са зеленикаво-жълти на цвят. Отглежда плодове, които са бели или бледозелени и висят под клоните.

Има неотровна версия на смрадлика, но това растение дава червени цветя и червени плодове.

Храстите от отровната смрадлика имат червени стъбла с много зелени листа.  Цветовете са жълти, а плодовете са бледозелени или бели.
Храстите от отровната смрадлика имат червени стъбла с много зелени листа. Цветовете са жълти, а плодовете са бледозелени или бели.
Вернер Майдингер | Getty Images

4. Коприва

Копривата расте в Съединените щати и по света. Често е в близост до потоци, както и в канавки, по туристически пътеки и в земеделска земя и расте на гъсти петна.

Копривата има единични стъбла със зелени или лилави клони, които растат до 8 фута. Тези клони могат да имат жилещи косми, които инжектират смес от хистамин, мравчена киселина, серотонин и ацетилхолин в кожата при контакт.

По листата на растението могат да се намерят и жилещи власинки. Листата на копривата имат заострен връх и са дълги 2–4 инча. Листата са тъмнозелени, а под тях растат бели цветя.

Ако докоснете коприва, ще почувствате остро ужилване, последвано от усещане за парене или сърбеж и копривна треска, която може да продължи до 24 часа. Въпреки че растението може да бъде лечебно, обикновено е най-добре да го избягвате в дивата природа.

Копривата има отличителни власинки, които се намират върху заострените им листа и зелени/лилави стъбла.
Копривата има отличителни власинки, които се намират върху заострените им листа и зелени/лилави стъбла.
Джонър Изображения | Getty Images

5. Оловен лист

Leadwort е храст, който може да вирее в климата на Югоизточните щати. Leadwort има лъскави зелени листа, които стават по-червени през есента. Освен това има сини цветя, които цъфтят от пролетта до есента и стават наситено червени през зимата. Докосването на която и да е част от това растение може да причини мехури.

Leadwort е храст с лъскави листа, които са зелени през пролетта и лятото, след това стават червени през есента.  Цветята му са сини.
Leadwort е храст, който има лъскави листа, които са зелени през пролетта и лятото, след това стават червени през есента. Цветовете му са сини.
ксена32 | Getty Images

6. Див пащърнак

Сокът от див пащърнак съдържа токсин, наречен фурокумарин, който е чувствителен към слънчева светлина. Може да причини мехури като тези, причинени от изгаряне.

Дивият пащърнак е между 2 и 5 фута висок с кухи стъбла. Те имат дълги, тесни листа, които могат да бъдат до 18 инча с 3–15 жълто-зелени листовки. Кръгли, жълти цветни гроздове растат по стъблото.

Дивият пащърнак е растение, което може да достигне до 5 фута височина.  Има групи от много листа и цветя, които образуват кръгли, жълти групи.
Дивият пащърнак е растение, което може да достигне до 5 фута височина. Има групи от много листа и цветя, които образуват кръгли, жълти групи.
Мантонатура | Getty Images

7. Гигантски храст

Гигантската свинска трева е инвазивен вид, първоначално открит в Азия. Контактът със сока на гигантската свинска трева може да доведе до сериозна реакция, включително образуване на мехури, обрив, който прилича на изгаряне от втора степен, белези, дразнене на очите, трайна чувствителност към слънчева светлина и дори слепота.

Сокът от гигантска свинска трева е фототоксичен, което означава, че няма да стане активен без излагане на ултравиолетова светлина. Можете да предотвратите реакция, като измиете откритата зона и избягвате слънчева светлина за 48 часа.

Гигантските растения от свинска трева могат да бъдат високи над 14 фута. Те имат кухи зелени и лилави стъбла, покрити с бели косми с листа, които могат да бъдат с ширина до 5 фута и бели цветя, които са с форма на чадър и могат да бъдат с ширина до 2 1/2 фута.

Гигантската свинска трева може да нарасне над 14 фута височина.  Стъблата са зелено-лилави с бели власинки, а цветовете са бели с форма на чадър.
Гигантската свинска трева може да нарасне над 14 фута височина. Стъблата са зелено-лилави с бели власинки, а цветовете са бели с форма на чадър.
хапелена | Getty Images

Как изглеждат копривната треска или обривите при алергия към растения?

Много копривна треска и обриви при алергия към растения причиняват мехури и надигнати червени участъци. Реакцията, която имате ще зависи от това с какво количество от токсина сте влезли в контакт, конкретното растение и колко чувствителна е кожата ви към токсина. Можете да видите някои примери за кошери от растителна алергия в изображенията по-долу.

Как да се лекува копривна треска при алергия към растения

Много пъти можете да лекувате копривна треска или обриви от растителна алергия у дома с прости стъпки за самообслужване. Ако вие или някой от вашето домакинство има реакция след контакт с растение, можете да предприемете следните стъпки:

  • Отстранете всякакви фини косми: Ако влезете в контакт с коприва, все още може да имате фини косми по кожата си. Можете да премахнете тези косми с тиксо или медицинска лента.
  • Измийте зоната: Измийте добре мястото, което е влязло в контакт с токсичното растение. Можете да използвате антибактериален сапун или гел за тяло.
  • Опитайте студен компрес: Ако изпитвате подуване или сърбеж, студен компрес може да ви помогне да успокоите кожата си.
  • Нанесете кремове против сърбеж без рецепта: Кремове като каламинов лосион могат да помогнат на кожата ви да заздравее по-бързо и да намалят симптомите ви. Вашата местна аптека трябва да има няколко опции.
  • Приемайте антихистамини без рецепта: Антихистамините са лекарства, които можете да приемате, за да намалите сърбежа и дразненето. Един пример е Benadryl.
  • Потопете се във вана с овесени ядки: Ако имате особено голям обрив или реакция на копривна треска, баня с овесени ядки може да ви помогне да успокоите кожата си.

Кога да потърсите спешна помощ

Понякога алергичната реакция може да бъде спешна медицинска помощ.

Ако вие или някой около вас сте били изложени на токсично растение и имате затруднено дишане или има загубил съзнаниенезабавно се обадете на 911 или службите за спешна помощ.

Беше ли Ви полезно?

Контактът с някои токсични растения може да доведе до сърбяща, болезнена копривна треска. Растения като отровен бръшлян са често срещани и обикновено предизвикват лека реакция. Други, като гигантската свинска трева, са инвазивни видове и могат да доведат до сериозни усложнения като слепота и белези.

Ако влезете в контакт с токсично растение, измиването на мястото със сапун и вода, премахването на всички жилещи косми, използването на кремове без рецепта и приемането на антихистамини без рецепта може да помогне. Ако реакцията ви е тежка, потърсете незабавно медицинска помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss