Как да разберете дали изпускате урина или вагинално течение?

Урината обикновено е жълта и водниста, а отделянето обикновено е бяло или пастообразно. Прекомерното отделяне и изтичане на урина имат различни основни причини и може да е необходима медицинска помощ за диагностика и лечение.

Вашето тяло освобождава секрет през вагиналния отвор. Секрецията съдържа кожни клетки, бактерии, слуз и други течности, създадени в шийката на матката, матката и яйчниците.

В зависимост от това къде се намирате в менструалния си цикъл и дали наскоро сте имали сексуална активност, отделянето може също да съдържа кръв, лубрикант или семенна течност.

Секрецията обикновено е знак, че влагалището се самосмазва и самопочиства адекватно, обяснява специалистът по репродуктивно здраве Фелис Герш, доктор по медицина, автор на „PCOS SOS: жизнената линия на гинеколога за естествено възстановяване на вашите ритми, хормони и щастие“.

Вашето тяло освобождава урината през уретрата. Урината съдържа вода и урея, вещество, което се образува, когато протеинът се разгражда в черния дроб.

Вашето тяло обикновено освобождава урина само когато мозъкът ви сигнализира на уретрата ви да се отпусне – когато вземете съзнателно решение да уринирате.

Неочаквано, неконтролирано изтичане на урина е известно като инконтиненция.

Съвети за идентификация

Последователност

„Обикновено урината е много по-рядка от секрета“, казва Монте Сваруп, доктор по медицина, акушер-гинеколог, основател на водещия сайт за здравна информация Vaginal Health Hub.

Въпреки че отделянето може да е воднисто, то обикновено е лепкаво, лепкаво или пастообразно. Можете да сравните консистенцията с тази на киселото мляко или бугерите.

Урината, от друга страна, почти винаги е водниста. Ако изглежда дебел, това може да е признак на инфекция на пикочните пътища (UTI) или състояние на бъбреците.

Отделянето, което е обилно – помислете за извара – или пенесто обикновено е признак на основно здравословно състояние.

миризма

„В повечето ситуации урината има отчетлива миризма на урея“, казва Сваруп. Уреята е това, което придава на урината неясна химическа или подобна на амоняк миризма.

Здравословното течение може да има много миризми в зависимост от това къде се намирате в менструалния си цикъл, каква е диетата ви и колко сте хидратирани.

Например, изхвърлянето може да мирише:

 • меден
 • сладка
 • ферментирал
 • остър
 • земен
 • мускусен

Секрецията, която мирише на риба или гнило, може да е признак на заклещен предмет, като забравен тампон, или основна инфекция, като бактериална вагиноза (BV).

Инфекциите, предавани по полов път (ППИ), като хламидия и гонорея, също могат да причинят неприятна миризма.

Цвят

„Обикновено урината има жълтеникав оттенък, докато отделянето има бял оттенък“, казва Герш. Здравословното течение също може да бъде прозрачно или розово, ако сте в края на цикъла си, казва тя.

Секрецията, която има тъмно жълт, зелен, сив или кафяв оттенък, обикновено е признак на основна инфекция.

Основни причини

„Количеството на отделянето, което се счита за нормално, може да варира от човек на човек, ден за ден“, казва Герш. Например, обичайно е да отделяте повече секрет от обикновено по време на овулация или възбуда.

Освобождаването на повече от 1 чаена лъжичка (приблизително с размер на стотинка) секрет за 24-часов период се счита за прекомерно, според Swarup.

Неочаквана промяна в обема, консистенцията, миризмата или цвета може да възникне от:

 • атрофичен вагинит
 • BV
 • цервицит
 • хламидия
 • обливане
 • продукти за генитална хигиена, които съдържат алкохол, аромати или други дразнители
 • гонорея
 • тазова възпалителна болест
 • трихомониаза
 • UTI
 • гъбична инфекция

Изтичане, предизвикано от смях, кашляне, кихане или упражнения, се нарича стрес инконтиненция.

Това се случва, когато мускулите на тазовото дъно не са в състояние да издържат на повишаване на интраабдоминалното налягане, казва Хедър Джефкоат, терапевт на тазовото дъно, специализиран в инконтиненция и диспареуния.

Това може да се дължи на факта, че мускулите на тазовото дъно не са достатъчно силни или са твърде стегнати, къси или свръхактивни, за да функционират правилно, обяснява тя.

Императивната инконтиненция включва внезапна, силна нужда от пикаене и обикновено възниква поради свръхактивен детрузорен мускул.

Течът може да възникне моменти преди да използвате банята, казва тя. Може да спрете на алеята си, да поставите ключа си във вратата или да вървите активно към тоалетната, когато това се случи.

Когато се появят симптоми на инконтиненция при стрес и желание, това е известно като смесена инконтиненция.

Инконтиненцията от препълване се случва от запушване на пикочния мехур или слаби мускули на пикочния мехур. Това води до това, че пикочният ви мехур не може да се изпразни напълно, когато получите желание да отидете.

Вашият пикочен мехур в крайна сметка ще стане твърде пълен и ще изтече, отбелязва Джефкоут.

Ако имате физическо ограничение, което ви пречи да стигнете до банята, преди да се случи изтичане, това е известно като функционална инконтиненция.

Говорете с лекар или друг медицински специалист за диагноза

Ако имате прекомерно отделяне, вашият клиницист вероятно ще тества за BV и гъбична инфекция и ще ви направи панел за ППИ, казва Герш.

Ако изпускате урина, уролог, акушер-гинеколог, урогинеколог или терапевт на тазовото дъно могат да установят основната причина.

Беше ли Ви полезно?

Възможности за лечение и цялостна перспектива

Необичайно изпускане или друго изтичане, дължащо се на основно заболяване, няма да се разреши от само себе си. Важно е да говорите с лекар или друг медицински специалист, който може да оцени вашите симптоми и да ви посъветва за следващите стъпки.

Вашият клиницист може да предпише антибиотици или противогъбични лекарства за лечение на основна инфекция. Вашето изхвърляне трябва да се върне към обичайното си състояние след завършване на пълния курс на лечение.

В зависимост от основната причина, уринарната инконтиненция може да бъде лечима с едно или повече от следните:

 • тренировка на пикочния мехур
 • двойно изпразване
 • планирани почивки за баня
 • у дома масаж на тазовото дъно и упражнения
 • терапия на тазовото дъно
 • електрическа стимулационна терапия
 • лекарства
 • вътрешен или външен катетър
 • операция

„Изчерпателната обработка и правилната програма за рехабилитация могат да доведат до невероятни резултати“, казва Джефкоут. „Дори хора с тежка уринарна инконтиненция могат да станат 100% без изтичане на урина“

Съвети за профилактика

Можете да намалите вероятността от необичайно или прекомерно отделяне, като направите следното, за да намалите вероятността от вагинални инфекции:

 • избърсване отпред назад
 • носенето на дишащо бельо
 • събличане на мокри или потни дрехи възможно най-скоро
 • последователна смяна на превръзка, тампон, чаша или друг периодичен продукт

Освен въздържанието, няма сигурен начин да се гарантира, че няма да се заразите с ППИ. Но използването на бариерна защита, разговорите с партньорите ви относно статуса на ППИ и поддържането на актуална информация относно ваксинациите може да помогне.

За да намалите вероятността от уринарна инконтиненция, Jeffcoat препоръчва да извършвате „предварителна подготовка“ за тазовото дъно.

Мускулите на тазовото дъно – както всеки друг мускул – се нуждаят от упражнения. В противен случай те могат да отслабнат с времето.

Терапевтът на тазовото дъно може да ви помогне да развиете рутина за укрепване и поддържане на тазовото дъно.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss