Как да помогнем на някой с депресия

Никога не е лесно да се изправиш пред депресия. По различни причини хората с депресия могат да устоят да потърсят помощ.

Старите предразсъдъци относно психичните заболявания могат да мотивират някои хора да избягват диагнозата и по този начин да не търсят лечение. Други пациенти може просто да не видят, че не се държат като себе си. Това е мястото, където идват любимите хора. Може да се окаже на хората, които са най -близки до депресирания, да ги подканят внимателно да потърсят професионална помощ.

Извън сенките

Новите терапии за депресия и по -широката културна осведоменост за медицинската природа на това състояние помогнаха да се изведе депресията от сенките.

Хората с тежка депресия може да станат твърде депресирани, за да поемат инициативата да потърсят помощ. Сред симптомите на депресията са негативната перспектива и чувството за безнадеждност. Тези симптоми могат да затруднят пациента да си представи подобрение.

В тези случаи е важно партньорът, приятелят или членът на семейството нежно, но твърдо да настоява техният близък да получи помощ. Говорете с тях за техните симптоми по безпристрастен начин. Предложете да си уговорите среща със семеен лекар или специалист по психично здраве и се уверете, че те присъстват на срещата. В крайна сметка не можете да принудите любимия човек да потърси помощ, но можете да предложите подкрепа и насърчение.

Ако продължите, помогнете на любимия човек да подготви въпроси за лекаря и да следи препоръките на лекаря.

Депресията не е недостатък на характера

Депресията не е по вина на никого, нито е избор. Депресията е болест.

Хората с клинична депресия не могат да се „измъкнат“ сами. Понякога депресията се проявява по неочаквани начини. Обикновено човек може да стане летаргичен или оттеглен, да спи прекомерно (или да се бори с безсъние), да се чувства безпомощен или безнадежден или да показва признаци на омраза към себе си, вина или чувство на безполезност. Други може да станат възбудени, раздразнителни, неспокойни и дори ядосани. В тези случаи те могат да се нахвърлят върху най -близките си хора. Имайте предвид, че тези атаки не са лични. Човекът все още се нуждае от помощ, въпреки настояването си да остане сам.

След като вашият любим човек започне лечение, било то лекарствена терапия, терапия за разговори или и двете, важно е да останете ангажирани. Вероятно ще се нуждаят от постоянна подкрепа и насърчение. Бъдете готови да слушате и се пазете от прекалено силно натискане. Вие също трябва да бъдете бдителни. Първите няколко седмици след започване на лечението например са особено важни, тъй като през този период мислите за самоубийство могат да се увеличат за известно време.

Съвременните антидепресанти често отнемат няколко седмици, за да достигнат пълна ефективност. Междувременно човек с депресия може да стане още по -обезсърчен, мислейки, че нещата никога няма да се подобрят. От любим човек зависи да ги държи на път, да ги насърчава и успокоява.

Също така е важно да наблюдавате всички промени в по -лошо състояние. Задълбочаването на депресията може да бъде сериозно и може да наложи обаждане до медицински специалист за допълнителни съвети.

Може да се наложи също така да се уверите, че любимият ви човек се храни редовно и здравословно и редовно упражнява. Доказано е, че доброто хранене и редовните упражнения подобряват симптомите на депресия.

Погрижете се и за себе си

Твърде често, когато сериозно заболяване удари любим човек, партньорът или съпругът на пациента фокусират цялата си енергия, за да помогнат на пациента да изключи собствените му нужди.

Депресията може да бъде сериозно, дълбоко тревожно заболяване, но трябва да се погрижите и за себе си. По -важно от всякога е да продължите да спортувате, да се храните добре и да отделите време за релаксация.

Сега не е моментът да се справяте сами със ситуацията. Помолете приятели или членове на семейството за помощ и допълнителна подкрепа. Депресираният човек може да пожелае да скрие диагнозата си, но тайната е контрапродуктивна. Не можете и не трябва да понасяте тежестта на болестта сами. Трябва обаче да имате предвид, че не бива да разкривате диагнозата на любимия човек, ако той не иска от вас. Обсъдете въпроса с депресирания човек и не забравяйте, че решението е тяхно.

Животът с депресия може да бъде стресиращ. Ако вашият близък отказва лечение или току -що е започнал лечението, може да се наложи постоянно наблюдение. Важно е да помолите за помощ. Говорете с лекаря на партньора си за групи за подкрепа, към които може да се присъедините. Често помага да знаете, че не сте сами.

Поставете интервенция, ако е необходимо

Често хората с депресия не желаят или не могат да осъзнаят, че има сериозен проблем. В такива моменти може да се наложи да се организира интервенция. Отново е изключително важно да потърсите помощ от близки приятели или членове на семейството. Обяснете им ситуацията. След това насрочете време, когато всеки може да се събере, за да изрази колективните си притеснения.

Имайте предвид, че трябва да подходите нежно към любимия човек. Използвайте състрадание и разбиране, а не преценка. Предложете да предоставите подкрепа, но продължете да настоявате да предприемат стъпки за решаване на проблема.

Предотвратяване на самоубийства

Ако смятате, че някой е в непосредствен риск от самонараняване или нараняване на друг човек:

  • Обадете се на 911 или на местния номер за спешни случаи.
  • Останете с човека, докато пристигне помощ.
  • Извадете всички оръжия, ножове, лекарства или други неща, които могат да навредят.
  • Слушайте, но не съдете, спорете, заплашвайте или викайте.

Ако мислите, че някой обмисля самоубийство, потърсете помощ от гореща линия за криза или превенция на самоубийствата. Опитайте Националната линия за превенция на самоубийствата на 800-273-8255.

Източници: Национална линия за превенция на самоубийствата и Администрация за злоупотреба с вещества и психично здраве

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss