Как да подкрепим тийнейджър с разстройство на деперсонализация/дереализация

Хроничното чувство на дереализация при тийнейджъри може да показва дисоциативно състояние, известно като разстройство на деперсонализация/дереализация (DPDR).

Разстройството на деперсонализация/дереализация (DPDR) е едно от няколкото дисоциативни разстройства, признати в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5th издание, редакция на текста (DSM-5-TR).

Влияе приблизително 1% от населението и е най-разпространено сред тийнейджъри, млади хора и хора, живеещи с други психични заболявания.

Въпреки че е естествено за тийнейджърите да показват редица необвързани поведения, често приписвани на „израстването“, редовната дереализация може да бъде нещо повече от просто тийнейджърско недоволство.

Какво е разстройство на деперсонализация/дереализация?

DPDR е вид дисоциативно разстройство, състояние, при което чувствате липса на връзка със заобикалящата ви среда и нещата, които ви правят „вие“.

Това включва ключови компоненти на „аз“, като вашите спомени, поведение, мисли, емоции и вашето усещане за това кой сте.

Деперсонализацията и дереализацията са преживявания на нереалност, които съставляват DPDR, но само едно трябва да присъства, за да получи диагноза. Можете да имате дереализация, деперсонализация или и двете.

Нереалност срещу психоза

Нереалността и психозата включват възприемане на реалността, но те не са едно и също.

Нереалност е термин, използван за описание на случващи се в реалността неща, които се чувстват нереални. Психозата включва неточен поглед върху реалността.

В DPDR тестването на реалността остава непокътнато, което означава, че възприемате точно реалността, въпреки че се чувствате откъснати от нея.

Признаци и симптоми на дереализация при тийнейджъри

DPDR може да включва симптоми на деперсонализация и/или дереализация.

Деперсонализацията възниква, когато се чувствате откъснати от вашата идентичност или аз, сякаш сте отвън и гледате навътре.

Дереализацията често се описва като усещане, подобно на сън. Чувствате се отделени от заобикалящата ви среда, сякаш всичко е изкуствено. При дереализацията вашата среда може да изглежда изкривена, замъглена или дори преувеличена като измерение.

Симптомите на деперсонализация при тийнейджъри могат да включват:

 • загуба на паметта
 • усещане, сякаш мислите не са техни собствени
 • чувстват главата си „пълна с памук“ или по друг начин заглушена/задушена
 • липса на осъзнаване/потвърждение на телесни усещания като глад, жажда или либидо
 • чувстват се роботизирани или не се контролират
 • емоционално вцепенение

Симптомите на дереализация при тийнейджъри могат да включват:

 • изкривяване на времето
 • усещане за непознатост в обичайната среда
 • усещането, че съществуват в сън или гледат филм
 • забележки за обкръжението, което изглежда замъглено, изкривено или нереалистично
 • чуване на гласове и звуци като приглушени или неясни
 • усещане за неестествено тясна връзка с околната среда, сякаш са част от пейзажа
 • дежавю
 • вярвайки, че вече са говорили, когато не са
 • усещане за познатост или усещане за повторно посещение на ново място
 • притеснение за „полудяване“

Какво причинява дереализация при децата?

Точната причина за DPDR не е известна. DSM-5-TR показва, че има ясна връзка между DPDR и междуличностна травма в детството, особено емоционално насилие и пренебрегване.

Но това не означава, че всички случаи на DPDR са свързани с травматични събития.

„Дереализацията при децата може да бъде причинена от редица фактори, включително стресови житейски събития (като злоупотреба или травма), психиатрични заболявания, физически заболявания и употреба на наркотици“, обяснява Стив Карлтън, лицензиран клиничен социален работник и изпълнителен директор на Gallus Детокс, Денвър, Колорадо.

„Децата също могат да изпитат дереализация в резултат на психологически проблеми като тревожност и депресия.“

Подобно на други дисоциативни разстройства, DPDR може да бъде начинът на мозъка ви да се справи с непреодолими обстоятелства, като създава разделяне между вас и вашия стресор.

Начини да подкрепите вашия тийнейджър с дереализация

Хроничната дереализация може да е индикация, че вашият тийнейджър е в голям дистрес, но вие можете да му помогнете през това предизвикателно преживяване.

Утвърждаване на чувствата им

Карлтън препоръчва да слушате тийнейджърите и да приемате чувствата им сериозно.

„Това им демонстрира, че сте чули какво са казали и разбирате техния опит, което може да бъде невероятно успокояващо за тийнейджър, който може да се почувства претоварен от техните симптоми“, казва той.

Това също може да помогне за изграждането на комуникация и доверие, което може да ги направи по-вероятно да дойдат при вас, когато имат нужда от подкрепа.

Ангажиране на внимание с вашия тийнейджър

Д-р Breylan Haizlip, лицензиран професионален съветник и професор по психология от Puyallup, Вашингтон, обяснява, че вниманието и медитацията са едни от най-ефективните инструменти за управление на DPDR.

„Най-мощният начин възрастен да ангажира тийнейджър е като развие медитация и практика за себе си“, казва тя.

Хейзлип казва, че даването на пример помага да се намали връзката на вниманието с лечението и вместо това го представя като цялостен подход към положително благополучие.

Превръщане на дома в светилище

Карлтън предлага да създадете спокойна среда за вашия тийнейджър. Той казва, че това може да включва:

 • тихи и удобни места за отдих и почивка
 • избягване на стресови разговори или дейности
 • осигурявайки им пространството и времето, от които се нуждаят, за да обработят чувствата си

Да бъдеш част от живота им

Прекарването на качествено време заедно и насърчаването на здравословни умения за справяне като йога, водене на дневник и арт терапия също може да помогне на тийнейджърите да се почувстват подкрепени, казва Карлтън.

Кога да потърсим помощ

Хейзлип посочва, че тъй като непредсказуемостта на пубертета може да изглежда – и да се усеща – като разстройство на психичното здраве, не винаги е лесно за родителите да разберат кога техният тийнейджър се нуждае от помощ.

В крайна сметка никога не е твърде рано да говорите с професионалист по психично здраве, особено ако симптомите на дереализация при тийнейджърите причиняват значителен дистрес или пречат на ежедневните дейности и междуличностните отношения.

Възможности за лечение на DPDR

Няма лекарства специално за DPDR, въпреки че някои предписания могат да помогнат за справяне със симптомите на настроението.

Лечението най-често се извършва чрез психотерапия. Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е популярна терапия, която ви помага да се научите да разпознавате, разбирате и контролирате мисли и чувства в DPDR.

Внимателността, техниките за заземяване и намаляването на стреса могат да бъдат част от CBT.

Десенсибилизацията и повторната обработка на движението на очите (EMDR) също може да бъде полезна при състояния на дисоциация. EMDR, често използван при посттравматично стресово разстройство (PTSD), използва специфична последователност на движението на очите, за да помогне на мозъка да обработва травматичните спомени.

Долен ред

DPDR е вид дисоциативно разстройство, което обикновено се наблюдава при тийнейджъри и млади възрастни. Често се свързва с травма, но може да бъде причинено и от екстремен стрес, употреба на наркотици, съпътстващи проблеми с психичното здраве и основни медицински състояния.

DPDR може да бъде интензивен и плашещ за тийнейджъри. Можете да помогнете за облекчаване на страховете им и да им предложите подкрепа, като ги изслушвате, открито общувате и ги насърчавате да се ангажират с алтернативни стратегии за справяне.

Когато DPDR причинява на вашия тийнейджър значително увреждане и дистрес, разговорът със специалист по психично здраве може да помогне.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss