Как да лекуваме тънка кожа

Кожата ви става по-тънка с напредването на възрастта или в резултат на увреждане от слънцето, лекарства или фактори на начина на живот. Тънката кожа обикновено не е обратима, но има няколко начина за защита на кожата и предотвратяване на усложнения.

Тънката кожа на ръцете е сравнително често срещана. С напредване на възрастта обаче човек може да развие тънка и хартиена кожа на ръцете и краката си. Тънката кожа натъртва по-лесно.

В тази статия ще обясним причините за тънката кожа, възможните лечения и превенции и кога трябва да посетите лекар.

Какво е тънка кожа?

С напредване на възрастта човек може да развие тънка, хартиена кожа.
С напредване на възрастта човек може да развие тънка, хартиена кожа.

Кожата е естествено по-тънка в някои части на тялото. Кожата на клепачите е с дебелина само 0,5 милиметра (мм), докато кожата на петите може да бъде с дебелина до 4 мм.

Кожата се състои от три слоя. Всеки слой има различна роля:

 • Хиподермата е най-вътрешният слой, изграден от тъканни, мастни и потни жлези.
 • Дермата е следващият слой, който съдържа нервите и кръвоснабдяването.
 • Епидермисът е най-външният слой на кожата, който е бариера срещу мръсотия и бактерии.

Тънката кожа означава, че епидермисът не е толкова дебел, колкото би трябвало да бъде. Хиподермата може да има и по-малко мазнини, което води до по-тънък слой.

Сама по себе си по-тънката кожа не трябва да причинява никакви медицински проблеми. Човек обаче може да открие, че кожата му се уврежда или по-лесно се натъртва.

Симптоми на тънка кожа

Ако човек има тънка кожа, тя може да изглежда по-прозрачна и може да вижда по-ясно вени, кости или сухожилия.

https://i0.wp.com/post.medicalnewstoday.com/wp-content/uploads/sites/3/2020/02/321757_2200-732x549.jpg?w=756&h=567

Тънката кожа може лесно да бъде повредена. Човек може да забележи, че кожата му се натъртва или разкъсва след леки наранявания.

Загубата на мазнини от хиподермата кара кожата да изглежда по-малко наедряла или пълна, което може да направи кожата да изглежда по-тънка.

Какво причинява изтъняване на кожата?

Слънчевата светлина може да доведе до изтъняване на кожата с течение на времето.
Слънчевата светлина може да доведе до изтъняване на кожата с течение на времето.

Причините за изтъняване на кожата включват:

 • Стареене е най-честата причина за тънка кожа. Тънката кожа е естествена част от остаряването, заедно с бразди и бръчки, по-малка еластичност на кожата и кожа, която е суха или лесно увреждаща се.
 • Слънчева светлина играе значителна роля за изтъняване на кожата с течение на времето. UVA и UVB лъчите могат да убият или да увредят клетките на кожата.
 • Пушене на тютюн и пиене на алкохол и двете ускоряват стареенето на кожата и могат да допринесат за изтъняването на кожата с течение на времето.
 • Стероидни кремове може да направи клетките в епидермиса по-малки. Лекарството може също да повлияе на тъканта, свързваща кожните клетки. Този процес може да направи кожата да изглежда набръчкана или отпусната.
 • Други лекарства може да причини изтъняване на кожата като страничен ефект. Този проблем може да се случи с локални стероиди, които хората прилагат директно върху кожата си. Това лекарство обикновено е под формата на крем или мехлем и се използва за лечение на кожни заболявания, като екзема.

Локалните стероиди е вероятно да причинят изтъняване само ако човек ги използва за продължителен период. Важно е да следвате инструкциите за това как да използвате тези лекарства.

Кожата трябва да се върне към обичайната си дебелина, след като човек спре да използва лекарството. Този процес обаче може да отнеме няколко седмици, тъй като клетките на кожата отнемат време да се обновят.

Как да лекуваме тънка кожа

Не е възможно да се обърне изтъняването на кожата. Овлажняването на кожата обаче може да я направи по-гъвкава и по-малко вероятно да се счупи.

Всичко, което прави кожата зачервена или възпалена, вероятно ще я увреди. Човек с тънка кожа може да се наложи да предпази кожата от увреждане. Например този човек трябва да избягва контакт с тежки химикали.

Човек с тънка кожа може по-лесно да открие натъртвания или увреждания по кожата си. Защитата на кожата чрез носене на дълги ръкави и дълги поли или панталони може да помогне.

Използването на кремове, които съдържат витамин А, известен също като ретинол или ретиноиди, може да помогне за предотвратяване на по-нататъшното изтъняване на кожата. Кремовете с ретинол се предлагат в аптеките или онлайн като козметични продукти.

Изследвания, публикувани през 2018 г., показват, че в някои случаи ретинолът може да помогне за нормализиране на дебелината на кожата. Ретинолът обаче трябва да се използва внимателно и не е подходящ за всички типове кожа.

Въпреки че няма убедителни доказателства, че използването на усилватели на колаген подобрява здравето на кожата или удебелява кожата, някои хора ги намират за полезни.

Храненето на балансирана диета може да подпомогне цялостното здраве. Трябва да ядете много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини.

Витамин Е, намиращ се в храни като бадеми и авокадо, също може да подпомогне здравето на кожата. Мазнините в тези храни могат да помогнат за поддържане на кожата еластична.

Пиенето на достатъчно вода помага да се поддържа кожата хидратирана. Сухата кожа може да бъде раздразнена или увредена по-лесно и често е по-малко гъвкава.

Предотвратяване на изтъняване на кожата

Възрастовото изтъняване на кожата може да бъде предотвратено чрез редовно овлажняване на кожата.
Възрастовото изтъняване на кожата може да бъде предотвратено чрез редовно овлажняване на кожата.

Не е възможно да се избегнат всички признаци на стареене. Бръчките, изтъняването на кожата и сухата кожа се появяват естествено с възрастта на човек. Въпреки това може да е възможно да се намалят или забавят някои от видимите признаци на стареене.

Възможно е да се предотврати изтъняване на кожата, свързано с възрастта, като се предпази кожата от вредните UV лъчи, редовно се овлажнява кожата и не се пуши тютюн.

UV светлината от слънцето е една от основните причини за стареенето на кожата. Защитете кожата от слънцето, като:

 • използвайки слънцезащитен фактор SPF 30 или по-висок, който предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи
 • седейки на сянка или прекарвайки време на закрито през най-горещата част от деня
 • носенето на дълги ръкави и дълга пола или панталон
 • избор на шапка, която ще засенчи врата и лицето

Овлажняването на кожата може да помогне за предотвратяване на сухота и увреждане, защото това действие спира водата да напуска кожата. Хидратираната кожа е по-еластична и по-здрава.

Алкохолът също изсушава кожата, така че избягвайте да пиете излишен алкохол. Пиенето на чаша вода между алкохолните напитки може да ви помогне да останете хидратирани.

Кога трябва да посетите лекар поради тънка кожа?

Не е нужно да посещавате лекар, ако вашата тънка кожа е причинена от стареене и не показва никакви здравословни проблеми. Ако установите, че често натъртвате или увреждате кожата си, може да се наложи да потърсите медицинска помощ.

Някои лекарства могат да причинят тънка кожа. Лекарят може да посъветва дали да спрете употребата на лекарството или не и да предложи алтернативни лекарства.

Ако изтънялата кожа няма видима причина, получаването на медицинска помощ може да помогне. Възможно е факторите на начина на живот, като излагане на слънчева светлина или пушене на тютюн, да са причинили изтъняване на кожата.

Няма специално лечение за тънка кожа, така че превенцията е най-добрият вариант. Защитата на кожата от слънчева светлина и поддържането на кожата хидратирана може да помогне за предотвратяване на по-нататъшно изтъняване на кожата.

.

Открийте повече

No Content Available

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss