Как да лекуваме обостряне на IBS в прогрес?

Лекарствата с рецепта и лекарствата без рецепта, намаляването на стреса и избягването на определени задействания могат да помогнат за справяне с пристъпите на IBS.

Синдромът на раздразнените черва (IBS) причинява набор от симптоми, като коремна болка, запек, диария и подуване на корема, които могат да бъдат предизвикателство за лечение.

След първоначалното лечение IBS може да се повтори, което да доведе до по-интензивни, неприятни симптоми, като влошена диария и болезнени коремни спазми, които могат да продължат няколко дни или седмици. Това е известно като обостряне на IBS или атака на IBS.

Стресът, консумацията на кофеин и алкохол и яденето на определени храни могат да предизвикат пристъпи на IBS.

Нека обсъдим как да лекуваме съществуващи обостряния на IBS с помощта на лекарства, диетични промени и промени в начина на живот. Също така ще обясним целта на тези лечения и кога да получите медицинска помощ.

Каква е целта на лечението на обостряне на IBS?

IBS е хронично заболяване, което няма лечение. Това означава, че понякога може да изпитате симптоми и обостряния. Но с лечението можете да управлявате симптомите по-добре.

Лечението на обостряне на IBS има за цел да облекчи вашите симптоми, да намали честотата на обострянията, да предотврати усложненията и да подобри качеството ви на живот.

Избягвайте храни с високо съдържание на FODMAP, глутен и храни или напитки, които причиняват излишни газове

Храни, които причиняват излишни газове, храни с високо съдържание на FODMAP и храни, които съдържат глутен, може да не са идеални за вас, ако имате IBS.

Храни и напитки, които причиняват излишни газове

Ако имате пристъпи на IBS, които се проявяват с подуване на корема и газове, помислете за ограничаване на нещата като мляко, пшеница и брюкселско зеле, които могат да причинят подуване на корема и газове. Газираните напитки и алкохолът също могат да причинят газове в корема.

FODMAP храни

FODMAP означава „ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли“. Те са група въглехидрати, които тънките черва усвояват зле. Примерите включват:

 • зърна като пшеница и ръж
 • бобови растения като печен боб и соя
 • млечни продукти като краве мляко и кисело мляко
 • захар от плодове като манго и череши

Те често ферментират в дебелите черва, което кара нормалните бактерии, които помагат на храносмилането, да отделят много газове, което води до усещане за подуване.

Храните FODMAP могат да предизвикат други симптоми на IBS като диария и стомашно разстройство. Проучване предполага, че ограничаването на приема на такива храни може да помогне за справяне с пристъпите на IBS.

Ако имате обостряне на IBS, може вместо това да изберете диети с ниско съдържание на FODMAP, като:

 • киноа
 • зърна без пшеница, кафяв ориз и ориз басмати
 • риба и птици
 • банани
 • горски плодове
 • грозде
 • краставици
 • моркови
 • бадемово или оризово мляко
 • домати
 • ямс и картофи
 • патладжани

Глутен

Проучванията показват връзка между група протеини, наречени глутен, открити в зърнените храни, и симптомите на IBS. Изследователите не са сигурни дали глутенът причинява или допринася за IBS, но a Проучване от 2022 г показва, че яденето на храни без глутен може да помогне за намаляване на симптомите на IBS.

Пропуснете кофеина

Приблизително 70% от хората с IBS свързват симптомите си с вещества като кофеин. Необходими са повече изследвания, за да се определи как точно кофеинът влияе на IBS.

Ако установите, че кафето или други кофеинови напитки предизвикват симптомите на IBS, помислете дали да не ги избягвате.

Намали стреса

Изследванията показват, че психологическият стрес, причинен от страх, безпокойство и депресия, може да промени функционирането на червата, което води до симптоми като диария, коремна болка, подуване на корема и дискомфорт.

Можете да управлявате нивата си на стрес чрез:

 • упражнява редовно
 • почивки от работа и социални медии
 • грижа за вашето здраве
 • създаване на време за хобита
 • йога или дихателни упражнения

Упражнение

Да бъдеш по-физически активен може да облекчи настъпващото обостряне на IBS. един Иранско изследване показват, че тези със заседнал начин на живот са 1,27 пъти по-склонни да получат симптоми на IBS.

Лекарства без рецепта (OTC).

Някои лекарства без рецепта могат да помогнат за успокояване на пристъпите на IBS.

 • Бисмутов субсалицилат (Pepto-Bismol, Kaopectate) и лоперамид (имодиум и диоралезе): Това са лекарства против диария и могат да помогнат за облекчаване на вашата диария и други симптоми като киселини и стомашно разстройство.
 • Симетикон: Това е лекарство против газове, използвано за лечение на подуване на корема и задържане на газове в корема.
 • Орални добавки с масло от мента: Според а Анализ за 2019 г от 12 проучвания, че лечението с масло от мента подобрява коремната болка и други симптоми на IBS. Но трябва да говорите с лекар, преди да опитате това лекарство.

Лекарства с рецепта

Лекарят може да предпише някои лекарства, които да помогнат за успокояване на пристъпа ви. Примерите включват:

 • Спазмолитици: Спазмолитиците като дицикломин и хиосцин могат да помогнат за отпускане на мускулите, намалявайки спазмите.
 • лаксативи: Лаксативи като лубипростон помагат за увеличаване на секрецията на течности в тънките черва, подпомагайки движението на червата. Одобрен е за лечение на хора, които са назначени за жени по рождение, които имат IBS-C, вид IBS, който причинява предимно запек.
 • Гуанилат циклаза-С агонисти: Те включват линаклотид. Те също така увеличават секрецията на течности в тънките черва, като помагат на изпражненията да преминат през тях.
 • Антибиотици: Те включват рифаксимин. Те могат да намалят бактериалния свръхрастеж, причинявайки по-малко коремни симптоми.
 • Антидепресанти: Те включват имипрамин и циталопрам. Лекарят може да предпише антидепресанти, за да блокира сигналите за болка към мозъка.

Кога да се свържете с лекар

Симптомите на IBS могат да се влошат по време на обостряне. Ако имате стомашно-чревни симптоми, които не изчезват, или симптоми, които се повтарят или се влошават, трябва да обмислите да говорите с лекар.

Често задавани въпроси относно пристъпите на IBS

Ето някои често срещани въпроси, които хората задават относно пристъпите на IBS.

Какво е усещането при атака на IBS?

Пристъпът на IBS може да причини болка в долната част на корема, подуване на корема, гадене и промени в движението на червата. Понякога може да се почувствате така, сякаш трябва спешно да използвате тоалетната или сякаш не сте приключили с изхождането си, дори когато сте го направили.

Какво трябва да ям по време на обостряне на IBS?

Няма един вид диета, която да работи най-добре за всички с IBS. Някои проучвания обаче показват, че може би е най-добре да се ядат храни, които не съдържат газове и глутен, и храни с ниско съдържание на FODMAP. Лекарят може да ви предложи да наблюдавате тялото си и да отбележите храните, които предизвикват или облекчават симптомите ви.

Можете ли незабавно да облекчите болката от IBS?

Болката при IBS е трудна за незабавно спиране, но неща като извънборсови лекарства за болка, нагревателна подложка, нежен коремен масаж, дълбоко дишане, йога и ментово масло могат да помогнат на симптомите да отзвучат по-бързо.

Колко време отнема пристъпите на IBS да изчезнат?

Колко дълго продължават обострянията на IBS варира от човек на човек и също зависи от това дали лекувате симптомите. При някои хора може последно за няколко часа, докато други могат да изпитват интензивни симптоми за повече от 10 дни.

За вкъщи

Ако имате IBS, вероятно изпитвате случайни пристъпи, които пречат на ежедневния живот. Лекарствата без рецепта и лекарствата, отпускани с рецепта, и промените в ежедневието могат да помогнат за справяне с обострянията.

Ако имате IBS, обмислете да говорите с лекар относно стратегии за управление на симптомите, включително промени в диетата и начина на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss