Как да лекуваме болки във врата при деца

Преглед

Болка във врата може да се появи при хора от всички възрасти, дори и деца. Незначителната болка обикновено е резултат от мускулно напрежение или нараняване, но е важно да не пренебрегвате оплакванията на детето си. В някои случаи това може да е признак на по-сериозно заболяване. Болката във врата при деца и юноши не е проучена широко или систематично. Но според статия от 2014 г. в Brazilian Journal of Physical Therapy, състояния като болки в гърба и шията са една от водещите причини за увреждане при подрастващите и до 25 процента от случаите засягат участието в училище или физически дейности. Да се ​​научите как да проверявате за наранявания и да сте наясно с възможните причини за болка във врата е важно умение, което трябва да имате като родител. Това ще ви помогне да определите кога е най-добре да посетите лекар. Много леки наранявания на врата са лечими у дома и трябва да отзвучат след няколко дни.

Причини за болка във врата

Болката във врата при деца може да има няколко причини. Ако детето ви е активно или спортува, възможно е да е претърпяло мускулно напрежение или навяхване по време на някоя от дейностите си. Болката във врата може да бъде причинена и от травматично събитие като автомобилна катастрофа или падане. Често лошото позициониране по време на седене или сън, използване на компютър или носене на тежка раница са рискови фактори за повишена болка във врата. Подутите жлези, реагиращи на инфекция, също могат да причинят болка във врата. Според статия в Хиропрактика и мануални терапии, доказано е, че болката в гърба и шията е честа при деца, но болката обикновено е лека и временна. Някои деца могат да бъдат по-тежко засегнати и леката болка може постепенно да се премести в повече области на гръбначния стълб и да стане по-интензивна, което често води до мускулно-скелетни проблеми в живота на възрастните.

Кога е по-сериозно?

По-сериозните, но редки причини за болка или скованост във врата включват:

  • менингит
  • ухапвания от кърлежи
  • рак
  • ревматоиден артрит

Ако болката или сковаността във врата се появят с други симптоми на менингит, като треска, раздразнителност, главоболие, чувствителност към светлина, лошо хранене, гадене или повръщане или обрив, важно е незабавно да потърсите помощ. Според статия от 2006 г. в The Lancet, менингококовата болест може бързо да прогресира от първоначални симптоми до тежки симптоми или смърт. Ранната диагноза от медицински специалист е от решаващо значение. Друга причина за болки във врата е лаймската болест. Това често се свива и разпространява чрез ухапвания от кърлежи. Винаги проверявайте областта на шията за признаци на ухапване от бъг. Често ще видите червена зона или обрив около следа от ухапване. Децата също могат да имат симптоми, които включват:

  • гадене
  • слабост
  • главоболие
  • подути лимфни възли
  • треска
  • мускулни и ставни болки

Ако детето ви има травматично нараняване на врата, като автомобилна катастрофа или падане, потърсете незабавно медицинска помощ.

Проверка на шията за наранявания

Ако нараняването е леко и няма травматично начало, можете да направите проверка на врата и раменете на детето си у дома, преди да се отправите към лекар. След като прегледате кожата им за признаци на травма, като синини, зачервяване, подуване или затопляне, накарайте детето да седне пред вас да гледа право напред. Кажете им да наклонят главата си на една страна, след това на другата. Попитайте ги дали имат някаква болка или е по-лоша от едната страна. Накарайте ги да погледнат нагоре и надолу, като идентифицират области, които причиняват болка или скованост. Трябва също да търсите признаци на мускулна слабост, когато детето ви играе или яде. Попитайте детето си дали изпитва изтръпване, изтръпване или слабост във врата, горната част на гърба или ръцете. Ако има някое от тях, незабавно потърсете медицинска помощ. Вашето дете може да не е в състояние да комуникира, когато изпитва болка. Потърсете признаци на дискомфорт или слабост, като например не обръщане на главата на една страна, затруднено седене или сън, или затруднено използване на ръце по време на дейности. Те понякога могат да сочат болка във врата, слабост или нараняване на нервите.

Домашно лечение за леки наранявания на врата

Консервативните лечения за мускулна болка или напрежение включват прилагане на лед или влажен топлинен пакет за 10 до 15 минути няколко пъти на ден. Почивката и избягването на утежняващи дейности са най-добри, докато болката отшуми. Можете също така да инструктирате детето си да изпъне леко врата си, като накланя главата си на една страна, докато почувства разтягане, като задържи тази позиция за 30 секунди. Повторете от другата страна. Те също могат да направят подобно разтягане, като наклонят главата си, за да погледнат в подмишницата си и използват ръката си, за да дърпат внимателно главата си надолу, докато усетят разтягане. Други разтягания включват нежни кръгове на главата в двете посоки и завъртане на раменете напред и назад. Техниките за дълбоко дишане и релаксация също могат да помогнат за облекчаване на напрежението в раменете и шията, което може да допринесе за болка. Използването на болкоуспокояващи като ибупрофен или ацетаминофен може да помогне за временно намаляване на болката поради напрежение или изкълчване. Ограничаването на времето на екрана на детето ви може да бъде начин за предотвратяване на болки във врата и други проблеми с напредване на възрастта. Проучване от 2006 г. в European Journal of Public Health идентифицира връзка между увеличаването на дейностите, свързани с компютъра, с увеличаване на болката във врата и раменете и кръста при подрастващите. Те открили, че рискът от болка във врата и раменете се увеличава, когато използването на компютър е два до три часа на ден или повече.

Продуктът за вкъщи

Следващия път, когато детето ви се оплаква от болка във врата, не забравяйте да наблюдавате всички други симптоми. Ако болката е силна, резултат от травматичен инцидент или е придружена от други симптоми, не забравяйте да потърсите незабавно медицинска помощ. Ако детето ви често се оплаква от болки във врата, това може да е резултат от лоша ергономичност, твърде тежка ученическа чанта или лоша стойка при използване на компютър или таблет. Винаги информирайте своя педиатър и потърсете направление за физическа или трудова терапия, за да предотвратите повторна болка във врата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss