Как да използвате зехтин за грижа за косата

Зехтин като балсам

Хората са използвали зехтин за грижа за косата от хиляди години, като твърдят, че придава блясък, тяло, мекота и еластичност.

Основните химични елементи на зехтина са олеинова киселина, палмитинова киселина и сквален. Всички те са емолиенти, което означава, че имат омекотяващи качества. Всъщност много шампоани, балсами и помади съдържат лабораторни версии на омекотители.

Има много малко научни доказателства в подкрепа на популярността на зехтина в грижата за косата. Но някои изследвания върху ефекта на зехтина показва, че той може да има голям овлажняващ ефект.

Зехтинът може да добави мекота и да заздрави косата, като проникне в косъма и запази влагата. Блясъкът, за който се казва, че идва от зехтина, може да се дължи на маслото, изглаждащо външната кутикула на косата.

Може в крайна сметка да направите някои експерименти, преди да намерите рутина, която работи за вашите нужди. Ако никога не сте използвали зехтин за кондициониране на косата си, ето как да започнете.

1. Измерете

Ако никога досега не сте експериментирали със зехтин като продукт за коса, използвайте само една-две супени лъжици за първото си лечение.

Колко зехтин трябва да използвате зависи от това колко дълбоко искате да овлажните и къде. Краищата няма да изискват повече от супена лъжица.

Ако лекувате цялата си глава, ще ви трябват поне 1/4 чаша зехтин – особено ако имате дълга или много гъста коса.

2. Масаж

Масажирайте маслото дълбоко в косата си за няколко минути. Можете също да го масажирате в скалпа си, ако имате сух скалп.

За най-ефективното подхранване увийте косата си с шапка за душ и оставете маслото да попие за 15 минути или повече.

3. Изплакнете

Срешете косата си с гребен с широки зъби, преди да измиете маслото с шампоан. Това ще улесни разресването и стилизирането след това.

Шампоан стриктно и изсушете косата си, за да видите резултатите. Може да се наложи да използвате шампоан два пъти, в зависимост от това колко сте нанесли.

Няма нищо вредно в кондиционирането със зехтин. Освен ако косата ви не е достатъчно суха, за да изисква овлажняване всеки ден, използвайте я веднъж седмично или по-рядко за най-добри резултати.

Кой трябва да използва зехтин?

Използването на масло като цяло може да не е подходящо за всеки тип коса и текстура, тъй като някои типове коса задържат маслото по-дълго от други. Вашето тяло естествено произвежда масло чрез жлези, прикрепени към космените фоликули, и това масло има тенденция да пътува по-бързо надолу по тънка, права коса, отколкото по груба или къдрава коса.

Тънка коса

Зехтинът е най-полезен за суха, гъста коса. Застъпниците казват, че може да поддържа косата влажна и силна. Зехтинът има тенденция да утежнява по-тънката коса. Мазната коса и скалп просто не се нуждаят от кондициониране.

Обработена коса

Силно обработената коса – като коса, която е третирана с релаксиращи средства, къдрене или избелващо средство – особено се възползват от допълнителната влага.

Винаги изчаквайте поне 72 часа след първоначалното третиране, преди да приложите зехтин. Ако използвате зехтин върху изрусена коса, тествайте кичур, за да се уверите, че маслото не оставя следа от зеления си нюанс.

Разцепени краища

Зехтинът може да помогне за изглаждане на счупените или изгорени краища на косата ви. Нанесете го върху последните 2 инча от нишките, които са повредени.

Въпреки че третирате само краищата, дръжте косата си вдигната, за да не попадне зехтинът върху дрехите ви. За да подредите косата си навсякъде, започнете от скалпа и масажирайте маслото до краищата.

Отвъд кондиционирането

въшки

Зехтинът може да помогне за премахване на въшките, но не е по-ефективен от други лечения с масло или кондициониране. От решаващо значение е да използвате правилния гребен и да се уверите, че сте извадили всички живи въшки и техните гниди.

Пърхот

Ако се опитвате да лекувате пърхот, имайте предвид, че той има много причини, включително гъбички. Доколкото знаем, няма лек за пърхот, въпреки че използването на зехтин може да намали люспите ви.

Масажирайте зехтина в сухия си скалп и разрешете люспите от пърхот. Оставете зехтин в косата си и покрийте с шапка за душ за допълнително подхранване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss