Как да идентифицираме алергична реакция към контрол на раждаемостта и какво да правим след това

човек, седнал на маса в кафене и гледа телефона си
Джеф Берген / Getty Images

Ако вашият метод за контрол на раждаемостта е довел до някои нежелани симптоми и се притеснявате, че това е алергична реакция, знайте, че алергичните реакции към контрол на раждаемостта са изключително редки.

Вашите симптоми е по-вероятно да са резултат от странични ефекти на лекарства, отколкото алергична реакция. Но ако ти направи ако сте алергични към вашия контрол на раждаемостта, ние ще ви кажем какво да правите с него. Прочетете за повече.

Значи страничните ефекти и алергичната реакция не са едни и същи?

не! Страничните ефекти от контрола на раждаемостта се случват, когато тялото ви се приспособява към хормоните по метода за контрол на раждаемостта. Промените в нивата на хормоните ви могат да причинят симптоми като възпалени гърди или гръдна тъкан, гадене и промени в настроението.

Алергичната реакция е имунната ви система, която се отбранява и реагира прекалено на чуждо вещество – обикновено безвредно.

Това спешна медицинска помощ ли е?

Тежката алергична реакция е спешна медицинска помощ.

Отидете до най-близката спешна помощ или се обадете на местната служба за спешна помощ, ако изпитате някое от следните:

 • затруднено дишане
 • кашлица или хрипове
 • подуване в устата или гърлото
 • подуване на лицето
 • силна коремна болка
 • припадък
 • нисък пулс
 • неясна реч
 • объркване
 • шок

Колко често е това?

Изобщо не е често срещано. Да сте алергични към хормонален контрол на раждаемостта на всякакви вид е рядък.

Например по-малко от 1 на 1000 редки.

Възможна ли е алергия само с противозачатъчни хапчета?

не. Може да се случи с различни методи. Всъщност методи като латексни презервативи и спермициди са по-склонни да причинят алергична реакция, отколкото противозачатъчните хапчета.

Как може да изглежда това с други хормонални методи?

Някои хора са чувствителни към хормоните в противозачатъчните хапчета и други хормонални методи, но тъй като хормоните в тях са подобни на хормоните, които вече съществуват в тялото ви, е малко вероятно да сте алергични към тях.

Алергичната реакция към всеки хормонален метод за контрол на раждаемостта е по-вероятно да идва от други съставки в тях, като багрилата в хапчетата, лепилото върху пластира или дори материалите, от които са направени.

Ето няколко примера и как може да изглежда реакцията за всеки. Отново, това са възможни, но много рядко!

Кръпка

Известни са случаи на алергичен контактен дерматит, причинен от противозачатъчния пластир. Обикновено лепилото е виновно за реакцията, която може да причини зачервяване на кожата, сърбеж, парене и лющене.

Прострелян

Известно е, че Depo-Provera – известен още като противозачатъчни ваксини – причинява реакции на свръхчувствителност и анафилаксия при малък брой потребители.

Скорошно проучване предполага, че съставката полиетилен гликол (PEG) може да бъде основният алерген в инжекцията.

PEG се намира и в много други лекарства с рецепти и лекарства без рецепта (OTC), като пеницилин, болкоуспокояващи и лаксативи. Ако сте имали алергична реакция към някое от тях, има голяма вероятност инжекцията да причини и такава.

Имплантиране

Някои болка, синини и подуване на мястото са често срещани странични ефекти на импланта за контрол на раждаемостта.

Но алергичната реакция към импланта е рядка, само с три случая докладвано. Има по-голям шанс да сте алергични към анестезията, използвана за обезболяване на зоната, отколкото към самия имплант.

Ако имате алергична реакция към импланта, може да забележите подуване на кожата и червени, сърбящи лезии по ръката, които продължават да се влошават, докато имплантът не бъде отстранен.

Хормонална IUD

Хормоналните вътрематочни устройства (ВМС) като цяло са безопасни, но е възможно да сте алергични към левоноргестрел – хормоналното лекарство в IUD – или към някои от материалите, от които е направено устройството, като силикон или полиетилен.

Ето защо този метод не се препоръчва за хора, алергични към някое от тях.

Алергичната реакция към хормонална спирала може да причини сърбеж, копривна треска и виене на свят.

Пръстен за контрол на раждаемостта

Алергичната реакция е един от потенциалните рискове на пръстена за контрол на раждаемостта.

Алергичната реакция е посочена като един от потенциалните рискове на уебсайта на NuvaRing. Потенциалните симптоми, които те споменават, включват:

 • копривна треска
 • подуване на лицето, устните, езика и гърлото
 • затруднено дишане или преглъщане
 • анафилаксия
 • подуване под кожата (ангиоедем)

Как може да изглежда това с бариерните методи?

Бариерните методи осъществяват директен контакт с кожата, така че са възможни кожни реакции.

Когато става въпрос за вероятността от алергична реакция към бариерен метод, тези, съдържащи латекс, са най-вероятните виновници, като спермицидите се крият точно отзад.

Повечето външни презервативи и дентални прегради са направени от латекс. Някои диафрагми също.

Латексните алергии засягат 4,3 процента от общото население по света. Ако сте алергични към латекс, използването на латексов презерватив или дентална преграда може да доведе до леки до тежки симптоми.

Повечето хора изпитват локални симптоми като зачервяване на кожата, сърбеж и възпаление. Това може да включва гениталиите, устата или всяка друга част от вас, която влиза в контакт с латексовата бариера.

Ако сте силно алергични към латекс, може да развиете и по-тежки симптоми, като копривна треска, подуване, затруднено дишане и анафилаксия.

Сега да поговорим за спермицидите. Тези химикали, разрушаващи спермата, могат да бъдат намерени в някои презервативи и често се използват с бариери като диафрагми и цервикални капачки. Някои хора ги използват в допълнение към презервативите или самостоятелно чрез супозитории, пяни и гелове.

Възможно е да имате чувствителност или алергия към спермициди. Ако го направите, може да забележите зачервяване на кожата, сърбеж и парене. FYI, дори и да нямате истинска алергия към него, използването на спермицид няколко пъти на ден може да увеличи риска от дразнене.

Алергичните реакции към бариери, направени от други материали, като силиконови диафрагми и цервикални капачки, са много малко вероятни.

Какви алтернативи са налични?

Толкова много!

Само защото сте изпитали алергична реакция към контрол на раждаемостта, не означава, че трябва да се откажете от контрацепцията завинаги. Имате опции и медицински специалист може да ви помогне да промените.

И само да знаете, превключването не означава непременно към изцяло различен метод.

Не всички противозачатъчни хапчета съдържат едни и същи багрила или хормони, така че ако сте имали реакция към един вид, друг тип все още може да работи за вас – без реакция. Може да е толкова просто, колкото да замените марка, която съдържа цветни хапчета, с такава, която не го прави.

Ако сте имали реакция към хормоните в IUD и нямате алергия към мед, можете да преминете към медна IUD, която не съдържа хормони.

Ако сте имали реакция след използване на латексов презерватив, опитайте алтернатива без латекс, като вътрешен презерватив или външни презервативи, изработени от полиуретан, полиизопрен или агнешка кожа. Също така е добра идея да проверите опаковката и да видите дали презервативът не съдържа спермицидна смазка, която може да е виновна.

Същото важи и за латексовите диафрагми, които Вашият лекар може да замени със силиконова.

Ако искате да смените методите напълно, можете да направите и това. Има много ефективни методи за контрол на раждаемостта.

Кога трябва да посетите лекар или друг медицински специалист?

Добра идея е да видите медицински специалист, ако смятате, че сте имали алергична реакция към вашия контрол на раждаемостта, за да може да определи дали това е истинска алергия или страничен ефект.

Ако реакцията ви е лека, можете да изчакате и да видите дали симптомите продължават или, в зависимост от метода за контрол на раждаемостта, да смените сами. Като, да речем, друг вид презерватив.

За тежка алергична реакция, свържете се с спешното отделение или се обадете на местните служби за спешна помощ.

Въпреки че е възможно да сте алергични към контрол на раждаемостта, страничните ефекти са много по-вероятни от истинската алергична реакция. Ако се притеснявате, свържете се с медицински специалист. Те могат да ви помогнат да разберете какво причинява симптомите ви, да предпишат всички необходими лечения и да ви посъветват за следващите стъпки.


Адриен Сантос-Лонгхърст е базирана в Канада писател на свободна практика и автор, която е писала обширно за всички неща, свързани със здравето и начина на живот в продължение на повече от десетилетие. Когато не е затънтена в бараката си за писане, изследвайки статия или интервюира здравни специалисти, може да бъде намерена да се разхожда из плажния си град със съпруг и кучета на теглене или да се плиска из езерото, опитвайки се да овладее дъската за гребло.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss