Как безопасно да лекуваме и предотвратяваме мехури и мехури от мляко

За някои нови майки кърменето не е без дискомфорт.

Такъв може да е случаят, когато получите млечни мехурчета или мехури. Въпреки че някои могат да използват тези термини взаимозаменяемо, те имат различни причини и симптоми. От двете, млечните мехури могат да бъдат по-болезненото състояние.

Въпреки това, има лечения и за двете, които могат да помогнат на майката да кърми бебето си по-удобно.

Какво причинява мехури или мехури от мляко?

Млечните мехурчета обикновено се дължат на неправилно закопчаване. Сукането на бебето може да е твърде плитко, което води до прекомерен натиск върху точката на гърдата. Храненето под необичаен ъгъл също може да причини млечни мехурчета.

Терминът „блистер“, когато се отнася до млечни мехури, може да бъде подвеждащ. Докато повечето мехури са резултат от триене, млечните мехури се дължат на кожата, която расте над млечния канал. Малко количество кърма обикновено се натрупва зад млечния блистер, което може да му придаде вид на мехур поради триене. Причините за самия мехур могат да варират и включват:

  • проблеми със сученето, езика или сукането на бебето
  • излишно количество мляко
  • прекомерен натиск върху определена област на гърдата
  • млечница, вид дрожди, които обикновено причиняват множество мехури вместо един мехур

Млечният блистер обикновено не го прави, но може да блокира или запуши млечния канал.

Симптоми на млечни мехурчета или мехури

Млечните мехурчета са с неправилна форма и ще се сплескат при натиск. Докато млечните мехурчета могат да бъдат забележими на външен вид, те обикновено не са болезнени. Въпреки това, някои жени съобщават за известен дискомфорт при кърмене.

Млечните мехури са повдигнати, пълни с течност участъци от кожата. Те изглеждат много като мехури, които човек изпитва на ръка или крак, с изключение на това, че в зоната на мехури има видима, уловена течност. Когато се окаже натиск около блистера с мляко, кожата на блистера ще се изпъкне. Това е малко по-различно от мехурчета, при които кожата остава плоска.

Цветът на блистера с мляко може да бъде бял, жълт или бистър. За разлика от млечните мехурчета, млечните мехури често са болезнени.

Какви лечения мога да използвам у дома?

В идеалния случай домашните лечения трябва да ви помогнат да изчистите блистер или мехур от мляко.

Честото кърмене също може да намали появата на тези състояния. Въпреки това, преди да започнете да кърмите, нанесете топъл, влажен компрес върху зърното си за две до три минути. Тази топлина може да помогне за „отваряне“ на канала. Поставете бебето на гърдата си след компреса. Храненето на вашето бебе може да помогне за освобождаването на щепсела.

Можете също така да поддържате зоната на зърното влажна, което помага за намаляване на болката и дискомфорта, докато лекувате мехурчета или мехури. Примерите за това как да направите това включват следното:

  • Поставете зехтин върху памучна топка и поставете върху зърното си в сутиена.
  • Нанесете оцет върху подложка за гърди и поставете върху зърното(ите).
  • Накиснете гърдите си в 2 чаени лъжички английска соли, смесени с 1 чаша вода, четири пъти дневно.

Поддържането на гърдите ви меки и честото кърмене може да помогне за намаляване на млечните мехурчета и мехури.

Кога да се обадите на Вашия лекар

Ако млечните мехурчета или мехури не изчезнат с домашни грижи или причиняват кърменето да бъде толкова болезнено, че не можете да кърмите, обадете се на Вашия лекар.

Лекарят може да отвори блистера с мляко, използвайки чисти техники и стерилна игла, за да намали риска от инфекция. Това трябва да позволи на млякото да изтича от засегнатата област. Вашият лекар може да препоръча прилагането на антибиотичен мехлем, съвместим с кърменето (като бацитрацин) върху гърдата.

Редовното прилагане на ланолинов мехлем също може да предпази зоната от изсушаване, което може да доведе до повторно поява на мехури.

Предотвратяване на блистер от мляко и мехури

Превключването на позицията, в която кърмите, може да помогне за намаляване на млечните мехури и мехурчета, защото различните позиции ще намалят триенето и натиска върху зърното. Можете да опитате да превключите между задържане за футбол (бебе отстрани) и задържане за люлка (бебе отпред) по време на хранене, за да намалите налягането.

Ако засукането на бебето ви не изглежда достатъчно дълбоко или имате постоянни затруднения със засукането, свържете се с консултант по кърмене. Много болници предоставят тази услуга. Можете също така да се свържете с местната лига La Leche или акушер за препоръки.

Пиенето на много течности и избягването на носенето на прекалено тесни сутиени или сутиени с долна жилка също може да насърчи подобреното изтичане на мляко.

Вземането за вкъщи

Млечните мехурчета и мехури могат да се случат дори на най-опитната кърмеща майка. Кърменето не трябва да е болезнено.

Ако ви се случат и не се разрешат с домашно лечение, посетете Вашия лекар или се обадете на местния представител на La Leche League International.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss